Aktiemarkederne fortsætter 2019-spurt til højeste niveau siden oktober – hvad nu?

Aktiemarkedet i både USA og Europa ramte mandag de højeste kurser i fem måneder, men er lidt mere afventende tirsdag morgen. Brexit er stadig et kaos, og Mays aftale kommer i nuværende form ikke til afstemning i parlamentet tirsdag aften.

Aktier var i hopla mandag og lukkede på de højeste niveaer siden starten af oktober. Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix   Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en tirsdag morgen, hvor aktiemarkedet prøvet at finde sig til rette efter at have nået nogle flotte niveauer mandag. I USA og Europa fortsatte årets aktiespurt, og både det amerikanske S&P 500-indeks og Stoxx Europe 600-indekset lukkede i de højeste kurser siden oktober sidste år – altså inden finansverdenen gik i panik og begyndte at sælge alt, hvad der lugtede af aktier.

S&P og det paneuropæiske indeks er begge steget 13 pct. siden nytår, mens Danmarks eliteindeks er oppe 14 pct. De seneste dages optimisme kommer med håbet om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag endnu engang glæder markedet og signalerer, at der maksimalt kommer én renteforhøjelse i 2019.

I december viste Federal Reserves såkaldte »prikdiagram,« at centralbankmedlemmerne forventede to rentestigninger i år, men der er løbet meget vand under broen siden, og flere medlemmer inklusiv chefen Jerome Powell har indikeret, at de er klar til at tage en slapper. Faktisk har markedet slet ikke priset flere renteforhøjelser ind i 2019 og er i stedet ved at positionere sig til en sænkning. Der er derfor masser af plads til skuffelser, og en mere hård Federal Reserve kan nemt stoppe aktieopturen for nu. Samtidig kan en blødere amerikansk centralbank dog også være negativ for aktiemarkedet, hvis centralbanken kommer med nogle dystre prognoser for amerikansk økonomi.

Læs: Balancen skal holdes i den amerikanske centralbank

Det så vi for eksempel efter den Europæiske Centralbanks møde tidligere i marts, hvor Mario Draghi effektivt udskød potentielle renteforhøjelser til 2020 på grund af en svækket økonomi i eurozonen. Her valgte investorerne at fokusere mere på de negative vækstudmeldinger og ikke så meget på, at renterne forbliver historisk lave i længere tid.

Tirsdag morgen er finansmarkedet afventende, og aktiemarkederne i Asien, USA og Europa svinger mellem små plusser og minusser.

Brexit – igen, igen

Brexit er stadig på dagsordenen, selvom ingen rigtigt ved, hvad den dagsorden indebærer. Premierminister Theresa May havde planlagt at sende sin Brexit-aftale til afstemning for en tredje gang tirsdag aften, men formanden for det britiske parlament, John Bercow, smed mandag eftermiddag koldt vand på de planer. Han sagde, at parlamentet ikke kan stemme om aftalen, med mindre den er helt ny eller væsentligt ændret i forhold til den gamle. Det britiske Underhus har to gange afvist Mays skilsmisseforslag, primært på grund af usikkerhed omkring den nordirske grænse.

Læs: Analyse: Han sender Theresa May til tælling – og det kunne ikke være meget værre

May forbereder sig, ifølge Bloomberg, nu på at bede EU om at udskyde Brexit-deadlinen, så parlamentet får længere tid til at gennemtænke et exit, der både kan tilfredsstille Storbritannien og EU. Uden en udskydelse forlader Storbritannien EU 29. marts. May smutter til EU-topmøde i Bruxelles på torsdag, og forventes at spørge om en forlængelse af Artikel 50, der måske kan være længere end et år. Pundet dykkede til omkring 8,68 kroner efter Bercows udmelding mandag, men er tirsdag morgen steget til 8,73 kroner.

Olie var også i fokus, efter prisen for en tønde mandag steg til det højeste niveau i 2019. Det skete, efter OPEC og kartellets samarbejdspartnere under et møde i Baku, Aserbajdsjan, sagde, at de vil fortsætte med at skære i produktionen mindst indtil juni, hvor de vil mødes igen og diskutere produktionsniveauerne.

Det kan rykke markedet i dag

  • Kl. 9. Rådsmøde i EU om almindelige anliggender og Brexit.
  • Kl. 10:30. Britiske arbejdsløshedstal.
  • Kl. 11. ZEW bringer sit indeks for økonomiske forventninger for Tyskland og euroområdet
  • Kl. 15. USA offentliggør tal for fabriksordrer i januar

Virksomheder i fokus

  • TDC har valgt svenske Ericsson til at rulle sit 5G-netværk ud, og dermed sat kinesiske Huawei ud af spillet. I flere lande er Huawei mistænkt for at videregive oplysninger til den kinesiske stat og udgøre en national sikkerhedsrisiko.
  • Boeing fortsætter med at give investorerne hovedpine og lukkede mandag aften med et fald på 1,8 pct. efter data fra den sorte boks fra flystyrtet i Etiopien 10. marts viste »tydelige lighedstegn« til en anden ulykke i Indonesien i oktober.
  • Ørsted efter den amerikanske storbank Goldman Sachs har sænket anbefalingen på aktien til neutral fra køb.

Markederne lige nu

Asien
Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.
Kinas Shanghai Composite: -0,2 pct.
Japans Nikkei 225: -0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,1 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,2 pct.
Tysklands DAX 30: Ingen ændring
Storbritanniens FTSE 100: +0,01 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,1 pct.