Bank-aktier rasler ned i Europa efter uønsket overraskelse fra USA

Bankerne er den dårligste sektor på aktiemarkedet i Europa torsdag, efter de blev ramt af to gange negative nyheder fra den amerikanske centralbank - ingen renteforhøjelser i 2019 og lavere økonomisk vækst.

En børsmægler kigger med mens Jerome Powell holder pressemøde efter den overraskende renteudmelding. Foto: Reuters/Brendan McDermid   Fold sammen
Læs mere

Banker på tværs af Europa får prygl på børserne torsdag og følger i fodsporene på deres amerikanske modstykker, efter USA's centralbank tog fusen på investorerne og aflyste planlagte renteforhøjelser i 2019.

Europas brede finansindeks - Stoxx Europe 600 banks index - er nede 1,1 pct, hvilket gør det til den dårligste sektor i hele regionen torsdag. Den er også hovedårsagen til, at det toneangivende Stoxx 600 indeks er i negativ med 0,1 pct.

I det europæiske bankindeks er der torsdag kun fire aktier i positivt territorium - Swedbank, HSBC, SEB og FinecoBank. Blandt de danske selskaber er alle C25's banker i minus, med det største fald at finde hos Jyske Bank, der er nede 1,1 pct.

Den pessimistiske stemning kommer efter Federal Reserve onsdag aften meldte ud, at den ikke forventer nogen renteforhøjelser i 2019, og kun regner med én stigning i 2020. Udmeldingen bliver betragtet som en kovending fra centralbanken, der i december signalerede, at der ville være to renteforhøjelser på bordet i 2019. For længere tid siden var prognoserne endda, at der kunne komme tre til fire ændringer i år.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Lavere renter er ikke godt for bankernes indtjeningsevne, da de ikke kan tage ligeså mange penge for at låne penge ud. Derudover nedjusterede Fed udsigterne for økonomisk vækst, hvilket investorer i både bank-aktier og det bredere marked heller var glade for at høre.

»Finanssektoren er jo en afspejling af, hvad der sker i den underliggende økonomi, og hvis vi begynder at se nogle svaghedstegn der, er bankaktierne et af de områder, der reagerer,« siger Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea.

»Vi har en taktisk neutral anbefaling på bankaktier. Det skyldes, at vi sidste år var lidt fanget i to lejre - på den ene side er der de europæiske banker, som ser svage ud, og på den anden side har vi haft en amerikansk økonomi, som har haft bugnende udlånsvækst, og stadig buldrer derudad, så vi har været relativt positive på de amerikanske banker,« tilføjer han.

Høj økonomisk vækst i et land plejer at øge efterspørgslen på lån fra både virksomheder til at vokse forretningen og fra privatpersoner til for eksempel at købe hus. Den slags aktiviteter giver normalt et løft til bankernes indtjening.