Fed disker op med redningsplanke til aktier - men aktierne falder alligevel

Den amerikanske centralbank overraskede onsdag aften ved at melde ud, at den ikke forventer nogen renteforhøjelser i 2019 overhovedet. Men vækstprognoserne fik også et nøk nedad, og det gjorde aktiemarkedet en smule nervøst. Brexit er stadig kaos.

Den amerikanske centralbanks chef Jerome Powell leverede onsdag en kovending i forhold til bankens rentepolitik. Foto: Reuters/Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en stille dag på aktiemarkedet, der kommer til trods for, at der ellers er masser af historier, som investorerne kan dykke ned i.

Den overskyggende begivenhed er selvfølgelig rentemødet i den amerikanske centralbank onsdag aften, hvor Federal Reserve (som den hedder på engelsk) overraskede markedet ved at signalere, at der kommer nul renteforhøjelser i år. Det bliver set som en kovending i forhold til udmeldingen i december, hvor centralbanken forventede, at den ville hæve renten to gange i 2019.

Analytikere havde regnet med, at Fed ville drosle ned til én rentestigning i år, så udmeldingen var det, markedet betragter som en blød overraskelse. Derfor steg aktierne i USA til at begynde med, men alle tre toneangivende indekser derovre endte med at lukke i minus. Det er der to grunde til: 1) Bankaktier endte med at falde kraftigt, fordi lavere renter er dårlige for deres indtjeningsmuligheder. 2) Den nye, lavere renteprognose kommer, fordi Fed vurderer, at den økonomiske vækst er aftagende, hvilket formentlig vil kunne mærkes på selskabernes omsætning og dermed tynge aktierne.

Fed-chef Jerome Powell insisterede ellers på, at økonomien har det fint, men investorerne blev alligevel lidt bekymrede. Det var samme reaktion, vi så i aktiemarkedet efter den Europæiske Centralbanks møde tidligere i marts. ECB skubbede en renteforhøjelse til tidligst 2020, men nedjusterede også sin vækstprognose så meget, at det var dét investorerne valgte at fokusere på og derefter flygtede fra aktier.

Efter onsdagens Fed møde er amerikanske statsrenter og dollaren faldet. Torsdag morgen indikerer futures, at de amerikanske aktiemarkeder åbner blandet, mens det også ser mudret i Europa.

Brexit trumfer Bank of Englang møde

I Europa er der nemlig stadig ingen afklaring på Brexit. I historien der bliver ved med at give og give, har den britiske premierminister nu bedt om en udskydelse af Brexit til 30. juni, men det er usikkert, om EU er med på den. EU kræver, at May kan få sin skilsmisseaftale gennem parlamentet, inden EU vil godkende en tre-måneders forlængelse: Det ligger ærligt talt ikke lige for.

Premierministeren har allerede to gange fået stemt sin aftale ned. Og uden nogen ændringer i indholdet har parlamentsformand John Bercow tilmed afvist, at den kan komme til afstemning en tredje gang. Uret tikker, og uden en forlængelse af deadlinen står Storbritannien til at forlade EU uden en aftale næste fredag. Men problemer i EU bliver ofte løst i 11. time, så der er stadig et håb om en løsning. Der er EU-topmøde i Bruxelles torsdag og fredag, hvor de andre landes regeringschefer vil diskutere en Brexit-forlængelse. Pundet bliver handlet i en kurs på 8,64 kroner, væsentligt lavere end de 8,80 kroner fra sidste uge.

Kl. 13 dansk tid melder Bank of England sin seneste rentebeslutning ud, men den begivenhed - som normalt er et af markedets absolutte highlights - er fuldstændig overskygget af Brexit.

Der er også rentemøde i Norge, hvor centralbanken forventes at hæve renten med 25 basispoint til 1 pct.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

  • Kl. 10. Rentemøde i Norges Bank
  • Kl. 13. Rentemøde i Bank of England, den britiske centralbank
  • Kl. 13:30. Philadelphia Fed-indekset for marts
  • Kl. 13:30. Nytilmeldte ledige i USA, også kendt som weekly jobless claims
  • kl. 15. Ledende indikatorer i USA for februar
  • Kl. 16. Foreløbig data om euroområdets forbrugertillid

Virksomheder i fokus

  • Flügger kommer med 3. kvartalsregnskab
  • Bavarian Nordic kommer med årsregnskab
  • Novo Nordisk, GN Store Nord og NKT Holding holder alle generalforsamlinger
  • Norwegian-aktien fortsætter med at falde. Den dykkede næsten 10 pct. til 50,68 norske kroner efter HSBC skar kursmålet til 20 kroner. Bekymringen hos den britiske investeringsbank er, at Boeing 737 Max flyene - som Norwegian har 18 af - fortsat vil have flyveforbud i nogle måneder.

Markederne lige nu - 8:15

Asien
Hongkongs Hang Seng: -0,7 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,4 pct.
Japans Nikkei 225: +0,2 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,4 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,1 pct.
Tysklands DAX 30: -0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,1 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,1 pct.
Nasdaq: Fladt
Dow Jones Industrial Average: -0,2 pct.