Klumme: Derfor er bankaktiernes skæbne på spil ved EP-valget

Valget til Europa-Parlamentet kan nemt få konsekvenser for finansmarkedet, og særligt hvis den populistiske højrefløj brager frem i Italien. Så er der nemlig udsigt til budgetkampe med EU, hård anti-euro retorik og måske et nyvalg til efteråret – alle ting der kan ramme euroen og europæiske bankaktier hårdt.

Et stærkt valg for de EU-kritiske partier til EP-valget i weekenden kan komme til at gøre ondt på bankaktier i hele regionen. Det kan også få stor betydning for Italiens vicestatsminister, Matteo Salvini. Foto: Alessandro Garofalo/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne weekend er der valg til Europa-Parlamentet. Det er sjældent noget, der ophidser de finansielle markeder – og særligt ikke med al den anden ballade, der forstyrrer i øjeblikket – men denne gang er det fra et investorperspektiv faktisk værd at holde øje med udfaldet.

Valget kommer nemlig på et afgørende tidspunkt for Europas fremtid, efter at de seneste års populistiske vinde har skabt dybe politiske kløfter inden for handel, migration, økonomi, statsbudgetter og klima. Derfor er det også blevet kaldt det vigtigste parlamentsvalg nogensinde, og det bliver i virkeligheden set som en afstemning om opbakningen til hele EU-projektet.

Og det er dér, det bliver interessant for de finansielle markeder og særligt for bankaktier, også i Danmark. Der er optræk til et stærkt valg for de EU-skeptiske partier, og frygten er, at et populistisk oprør vil bremse nogle kernereformer, der er væsentlige for at forbedre væksten og skabe arbejdspladser. Analytikere vurderer, at hvis de EU-kritiske partier vinder over 30 pct. af stemmerne, kan det sætte gang i finansiel tumult med en faldende euro (og dermed krone) og store udsving på obligationsmarkedet.

Der er også bekymringer for, at det vil opildne de eurokritiske partier i lande som Italien, Frankrig og Tyskland til at forsøge at få mere magt.

Her er Italien værd at zoome ind på. Hvis det højreorienterede parti Lega får mange stemmer, vil det formentlig give partiets formand og Italiens vicestatsminister, Matteo Salvini, blod på tanden til at slå op med sin regeringspartner, Five Star Movement (M5S), og presse på for at holde et nyt parlamentsvalg.

Læs: Her er EUs fem største økonomiske problemer

Uenighederne mellem Salvini og M5S' leder, Luigi di Maio, er taget til på det seneste, og under et nyvalg kunne Salvini slippe af med sin irriterende koalitionspartner og gå efter at blive premierminister. Bare tanken om ham som Italiens premierminister er nok til at gøre finansmarkederne nervøse. Hans anti-EU-holdninger og åbne modvilje mod EUs budgetkrav skaber en masse bekymringer om, hvorvidt der kommer en ny budgetkamp med Bruxelles.

Et godt EP-valg i weekenden for Lega kan derfor føre til endnu højere italienske renter – og det er det sidste, finansmarkedet har brug for lige nu.

Læs: To dage til EP-valget: Europas første exitpoll er landet – og den er overraskende

Usikkerhed i obligationsmarkedet er nemlig noget gigantisk rod for de italienske banker, der har købt kraftigt op af landets obligationer. Når italienske banker er under pres, spreder angsten sig ofte til hele Europas banksektor af frygt for, at det leder til konkurser eller redningspakker.

Det italienske bankindeks er faldet næsten 20 pct. siden midten af april og har i den grad trukket de andre europæiske banker med sig. For eksempel er både Danske Bank og Stoxx Europe Banks Index faldet godt ti pct i samme periode, mens det brede europæiske aktiemarked »kun« er faldet tre pct.

Lega står til at vinde 25 af sæderne og over 30 pct. af stemmerne ved EP-valget – en kanon fremgang fra fem sæder ved valget i 2014.

Ser vi bort fra EP-valget, har Danske Bank også været på analytikernes radar i denne uge – uden at de dog er enige. Goldman Sachs har sænket sin anbefaling til »neutral« fra »køb« med argumentet om, at omkostningerne i kølvandet på hvidvask-skandalen har været større end ventet.

Bank of America Merrill Lynch trækker derimod i den anden retning og siger, at det værste nu er priset ind i aktien, og selve bankforretningen ser sund ud. Derfor har de leveret en dobbelt opgradering til »køb« fra »underperform«.

Tre ting jeg talte med mine aktiekilder om i denne uge:

Derfor skal du holde øje med valget i Bremen – ja, Bremen
Det er ikke kun europaparlamentsvalget, der er vigtigt i denne weekend. Den tyske delstat Bremen holder også borgmestervalg, og ifølge Carsten Brzeski, cheføkonom hos ING i Tyskland, kan det få afgørende betydning for hele Europas fremtid. Han forklarer, at Bremen altid har været en socialdemokratisk højborg for SPD, men denne gang står partiet til at tabe bystaten til Merkels CDU. Sker det, risikerer SPD at blive så oprørte, at de trækker støtten til regeringen i Berlin, og så har vi balladen med potentielt nyvalg i Tyskland, der kan ryste samarbejdet med EU.

Theresa May trækker sig – nu venter pundet på næste træk
Efter massivt pres fra sine partifæller gik den britiske premierminister, Theresa May, af fredag. Pundet var allerede faldet meget inden i forventning om, at hendes tid var kommet, så der skete ikke det vilde på valutamarkedet, da May annoncerede sin afsked. Det afgørende bliver nu, hvilken type Brexit det konservative partis nye leder går efter. Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, siger, at Mays afsked ikke er en »game changer«, og at den nye premierminister vil arve de samme problemer, hun havde. Derfor er der ikke udsigt til at få mere klarhed lige foreløbig, og pundet vil forblive i et limbo, indtil der er udsigt til én retning.

SAS i modvind inden regnskab
SAS-aktien er faldet over ti pct. i løbet af ugen til den laveste kurs siden 2014. Det store fald er kommet forud for regnskabet 28. maj, som analytiker hos den britiske storbank HSBC Achal Kumar forventer blivet et sløjt et af slagsen. Han skriver i en kommentar, at han regner med, at underskuddet før skat stiger med 136 pct. til 758 mio. svenske kroner delvist på grund af omkostninger forbundet med pilotstrejken i april-maj. Derfor har han sænket sin anbefaling til »hold« fra »køb« og skåret kursmålet til 16 fra 26 svenske kroner.