SAS får bank på børsen inden regnskab: Har tabt 33 pct. i værdi siden nytår

Den britiske storbank HSBC forudser et kæmpe underskud for SAS i andet kvartal, delvist på grund af pilotstrejken i april-maj. Aktien falder til det laveste niveau siden 2014.

SAS-aktien er nu faldet 33 pct. siden nytår. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er generelt en dårlig torsdag på verdens aktiemarkeder, men særligt sort ser det ud for SAS.

Flyselskabet falder 6 pct. på børsen i København til en kurs på 10,09 kroner, det laveste niveau siden november 2014. Aktien er nu faldet fire dage i træk, og har tabt 33 pct. i værdi siden nytår.

Den negative stemning kommer efter den britiske storbank HSBC offentliggjorde en rapport, hvor den sænker både kursmålet og anbefalingen på SAS. Kursmålet er blevet skåret næsten 40 pct. til 16 svenske kroner fra 26 kroner, mens anbefalingen er nedjusteret til »hold« fra »køb«.

HSBC-analytikeren Achal Kumar skriver, at han nu forventer, at SAS's underskud før skat vil stige med 136 pct. til 758 millioner svenske kroner i andet kvartal, delvist på grund af pilotstrejken i april-maj. Over en uge aflyste SAS over flere hundrede afgange, da piloterne nedlagde arbejdet i en strid om arbejdstid, vagtplaner og løn. Regnskabet for andet kvartal bliver publiceret 28. maj.

»Til regnskabspræsentationen forventer vi en diskussion om aftalen med piloterne, og hvordan den kan påvirke de årlige personaleudgifter og indtjening. Vi forventer også en opdatering på kapacitets-forventningerne og markedet generelt,« skriver han.

HSBC har også nedjusteret forventningerne til indtjening før skat for hele 2019 med 15 pct. for at afspejle de seneste udsving i valutaer, kapacitet og brændstofpriser.

»Vores prognose kan vise sig at være for optimistisk, hvis der kommer en generel afmatning i efterspørgslen og yield på grund at det usikre økonomiske miljø i Europa. Ryanair kunne også beslutte sig for at vokse i Skandinavien, hvilket kunne øge konkurrencen,« skriver Kumar.

Norwegian var også i fedtefadet torsdag. Aktien faldt 6 pct. i Oslo, efter lederen for den amerikanske luftfartsmyndighed The Federal Aviation Administration (FAA) sagde, at det kan have lange udsigter før Boeing 737 Max-flyene kommer på vingerne igen, efter de har fået flyveforbud verden over. Norwegian har 18 af den flytype.