Flyselskaber i krise inden højsæson: Boeing-fly kommer ikke i luften foreløbig

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: STEPHEN BRASHEAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder.

1
EU-domstolen kræver stempelur: Arbejdsgivere skal – måske – til at registrere arbejdstid for alle ansatte

I Danmark har vi tradition for, at arbejdstider bliver forhandlet mellem arbejdsgiver og arbejdstager og er styret af overenskomster. Men som medlem af EU er vi underlagt regler for, hvordan og hvor meget vi må arbejde. Det vil EU-domstolen nu til at håndhæve.

Nu skal arbejdsgivere nemlig måske til at måle hvor mange timer, deres ansatte arbejder om ugen – hver uge året rundt.

Det blev slået fast i en dom ved Den Europæiske Unions Domstol tirsdag i sidste uge, skriver Berlingske.

Skærpelsen af de i forvejen eksisterende regler forpligter arbejdsgiveren til at registrere og kunne bevise, at deres ansatte ikke arbejder mere end 48 timer om ugen inklusive overarbejdstimer.

Ligeledes håndhæver dommen et EU-direktiv fra 2003, der forpligter landene til at sikre, at arbejdende som minimum får 11 timers fri mellem hver vagt, ligesom at alle har krav på en ugentlig fridag.

Dansk Arbejdsgiverforening kalder dommen »meget vidtgående,« mens Fagbevægelsens Hovedorgansation ser den som et positivt signal om, at medlemslandene ikke bare skal lovgive, men også sikre kontrol med reglerne. Læs mere her.

2
Fitness World klar med ny offensiv før mulig børsnotering

Vi hopper videre til endnu en historie fra egne spalter. Fitness World, Danmarks største fitnesskæde, satser på helt nye forretninger før virksomheden sandsynligvis får nye ejere i løbet af efteråret. Virksomheden, som næsten hver tiende dansker er medlem af, vil sælge meget mere af selskabets egne produkter, såsom proteinpulver, iskaffe og snackbarer. Og så kan de mange eksisterende sundhedsapp se frem til at få en helt ny hård konkurrent.

»Fitness World kommer til at flytte sig fra fitnesscentrene til at blive en mere moderne multibrand-livsstilsvirksomhed,« siger Niels Meidahl, finansdirektør i Fitness World, til Berlingske.

Fitness World blev stiftet i 2005 af Henrik Rossing og er siden vokset eksplosivt med et koncept baseret på lavere priser. Det har betydet, at 480.000 danskere i dag betaler for at gå i et af de 180 danske Fitness World-centre. Medregnet forretningerne i Polen og Schweiz, har kæden samlet 572.000 medlemmer og 229 centre.

I 2018 voksede selskabet til at omsætte for tæt ved 1,4 mia. kr. efter en fremgang på 9,7 pct. Det kunne være blevet til mere, hvis ikke den rekordvarme danske sommer i 2018 havde holdt mange på stranden og væk fra fitnesstræningen.

Fitness World er desuden snart på vej til at få nye ejere. Kapitalfonden FSN er begyndt på de indledende opgaver med at sælge fondens aktier, og et ejerskifte vil sandsynligvis ske i løbet af efteråret. En mulighed er en børsnotering.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Boeing-fly bliver på jorden lidt endnu

Det kan have lange udsigter, før Boeing 737 Max-flyene kommer på vingerne igen, efter de har fået flyveforbud verden over.

Sådan lød det natten til torsdag dansk tid fra lederen af The Federal Aviation Administration (FAA), som er en myndighed i USA med autoritet til at regulere og overvåge alle aspekter af civil flyvning i USA.

»Hvis du sagde oktober, ville jeg ikke engang kunne sige det, for vi er ikke færdige med at beslutte præcis hvilke træningskrav, der skal være,« sagde lederen, Daniel Elwell.

Boeing 737 Max-flyene har fået stækket vingerne, efter der siden oktober sidste år har været to fatale ulykker, hvor flere hundrede mennesker døde.

FAA mødes torsdag med mere end 30 internationale luftregulatorer som Kina, EU, Brasilien og Canada for at diskutere de nye softwareløsninger og pilottræning, som Boeing har udviklet i kølvandet på ulykkerne.

De strandede fly har store konsekvenser for flyselskaberne, som står overfor højsæsonen. De strandende fly giver nemlig flyselskaberne knusende omkostninger og store udgifter til at lease andre fly. Særligt det norske lavpriselskab Norwegian har været hårdt ramt.

Det bør investorerne holde øje med

Her er tre ting, som Nordnets investeringsøkonom Per Hansen følger med i torsdag:

  • På makrofronten er det PMI-indikatorerne fra Tyskland, EUR-zonen og USA, som investorerne vil holde øje med. Nøgletallene har på det seneste været ok men ikke prangende i Europa, mens de har været bedre i USA.
  • Siden strejken har SAS-investorerne tabt yderligere 20 pct. på deres investering og i dag sænker HSBC sin anbefaling og kursmål. Højt at flyve og dybt at falde er fortsat det lod, som investorerne investerer efter i en uforudsigelig luftfartsindustri.
  • Det er ikke sket, men det føles som om Theresa May allerede er gået af. Hun er handlingslammet og bedre bliver det ikke af, at lederen af de konservative i underhuset, Andrea Leadsom, i går trak sig. Pundet er yderligere svækket og mulighederne for, at der kommer en god Brexit-løsning på kort sigt, ser meget dårlige ud. Investorerne holder øje med dagens nyt fra Downing Street.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger i rødt torsdag, hvor bekymringerne over handelskonflikten mellem Kina og USA igen spiller førsteviolin i det finansielle koncerthus.

Det er rapporter om, at den amerikanske administration overvejer Huawei-lignende sanktioner over for det kinesiske videoovervågningsfirma Hikvision, der nu sætter overskriften, efter at Washington blacklistede Huawei Technologies i sidste uge.

Nikkei 225 -0,6
Topix -0,4
Hongkongs Hang Seng -1,3
China Shanghai Composite -0,8
China CSI 300 -1,2
Taiwan Taiex -1,5
Sydkoreas Kospi -0,1
Indiens BSE Sensex +1,3
Singapores STI -0,4
Sydney ASX 200 -0,2

Indeksværdi klokken 06.15.

/ritzau/FINANS