To dage til EP-valget: Europas første exitpoll er landet – og den er overraskende

Frem mod valget til Europa-Parlamentet giver Berlingske hver morgen overblikket over de vigtigste historier.

Medlemmer af det hollandske Arbejderparti jubler på en café i Haag, efter at de første hollandske exitpolls er blevet offentliggjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Koen van Weel/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Der er nu kun to dage til, at danskerne skal stemme til valget til Europa-Parlamentet.

Det store europæiske valg begyndte dog reelt i går, hvor briterne – midt i et enormt politisk kaos – gik til valglokalerne. Også Holland stemte i går. Og her begynder vi vores nyhedsoverblik.

Overraskelse på vej i Holland

Det er først sent søndag aften, at vi får de endelige resultater fra EUs 28 medlemslande. Men nu er valgets første exitpoll landet. Den kommer fra Holland, hvor vælgerne gik til valg torsdag.

Målingen, som er foretaget på 35 valgsteder, efter at vælgerne har stemt, viser, at landets Arbejderparti er blevet størst med 18,4 procent af stemmerne. Partiet ser dermed ud til at have fået et langt bedre resultat, end de fleste hollandske meningsmålinger havde indikeret.

Valgets toer i Holland er premierminister Mark Ruttes liberale parti VVD, siger målingen fra Ipsos, som bliver bragt af TV-stationen NOS.

Hvis målingens resultat holder, vil Arbejderpartiet få fem ud af de 26 pladser, som Holland har i Europa-Parlamentet. Ruttes parti vil få fire pladser, mens det nye EU-skeptiske højrenationale parti Demokratisk Forum, der ledes af Thierry Baudet, får tre pladser – færre end ventet.

En af Arbejderpartiets profiler er Frans Timmermans, der er Europa-Kommissionens næstformand.

Storbritannien har som sagt også allerede stemt, men her ventes ingen exitpolls.

Medie: Udgifterne til grænsekontrol er fire gange større, end vi troede

Et af de varmeste emner i valgkampen til både Europa-Parlamentet og Folketinget har været grænsekontrol.

I valgkampen har det ofte lydt fra medier og politikere, at kontrollen på den dansk-tyske grænse har kostet 275 millioner kroner.

Men i virkeligheden løber udgifterne til grænsekontrollen op i mere end en milliard kroner – altså fire gange så meget. Det viser nye tal, som Rigspolitiet har delt med DRs »Detektor«.

Diskussionen om permanent grænsekontrol splitter de borgerlige spidskandidater til europaparlamentsvalget, skriver Politiken. Venstres Morten Løkkegaard ønsker ligesom sin statsminister, at Danmark skal have permanent grænsekontrol, mens både Mette Bock (LA) og Pernille Weiss (K) mener, at en permanent grænsekontrol vil være overflødig, hvis EU får styr på de ydre grænser.

Prøv kandidattesten

For få dage siden var omtrent hver tredje danske vælger stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes på søndag. Er du én af tvivlerne, kan du måske finde hjælp i Berlingskes store kandidattest.

Her kan du se, hvilken af de 135 kandidater der deler flest af dine holdninger. Prøv den her.

Kun to danske spidskandidater vil støtte Vestager som EU-formand

Kun Morten Helveg Petersen (R) og Mette Bock (LA) udtrykker, at de vil støtte Margrethe Vestager som ny formand for Europa-Kommissionen. Vestager er lige nu blandt de europæiske toppolitikere, som meldes i spil til at afløse Jean-Claude Juncker.

»Uanset partifarve så svigter vi, hvis ikke vi tager muligheden for at få en dansker på den post,« sagde Mette Bock (LA), da de to spidskandidater i går mødtes til debat hos Dansk Energi.

Sammen med Rasmus Helveg Petersen (R) var hun den eneste, som gav sin klare støtte til Vestager i spillet om EU-topposten.

Morten Løkkegaard (V) er en del af den liberale ALDE-gruppe, som peger på Vestager som mulig formand for Europa-Kommissionen, men Venstre-politikeren siger, at det i sidste ende vil være op til EU-regeringslederne at beslutte.

Hvor store chancer Margrethe Vestager reelt har for at snuppe topposten, er svært at vurdere. Her kan du møde nogle af hendes største konkurrenter.

70 europæiske topfolk i opråb: Toppen af EU skal ikke være en klub for mænd

Vi bliver hos Margrethe Vestager lidt endnu:

»Selvfølgelig skal den næste formand for Europa-Kommissionen være en kvinde.«

Så tydeligt var budskabet fra den nuværende konkurrencekommissær og tidligere radikale vicestatsminister for ti dage siden i det tyske magasin Bild.

»Hvis vi vil ændre Europa, er vi også nødt til at ændre måden, vi ser ud på,« lød det blandt andet.

Nu har 70 ledere, der arbejder med europæisk politik, skrevet under på en blog med netop det budskab: Det er på tide, at EU får en formand, der er en kvinde.

For selv om det kan lyde utroligt, er det sandt: EU har aldrig haft en kvindelig formand for hverken Europa-Kommissionen eller Det Europæiske Råd. Læs mere her.

Kanonslag kastet mod Sverigedemokraternas leder

Netop som Jimmie Åkesson havde lukket bildøren og gjorde klar til at forlade et vælgermøde i den svenske by Mariestad, blev der kastet et kanonslag mod lederen af det indvandringskritiske og EU-skeptiske svenske parti.

Det skriver Aftonbladet og flere andre svenske medier. Det kraftige fyrværkeri eksploderede med et højt brag lige ved siden af bilen. Ingen kom til skade.

»Det er naturligvis alvorligt,« siger en talsmand fra det svenske politi.

Åkesson og Sverigedemokraterna befinder sig i lidt af et stormvejr inden valget, efter at en lækket optagelse af et telefonopkald har afsløret, at partiets spidskandidat har forgrebet sig på en partifælle.