Klumme: Aktiemarkedet lider af metaltræthed inden den næste store test – regnskabssæsonen

Der skal en overraskende stærk regnskabssæson til at sende aktiemarkedet mod nye rekorder. Desværre er forventningerne elendige, inden de første store regnskaber bliver skudt af.

Der er mange regnskaber for investorerne at holde øje med i de kommende uger. Aluminiumgiganten Alcoa kommer med regnskab i næste uge og kan sætte tonen for hele regnskabssæsonen. Arkivfoto: Wade Payne/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: WADE PAYNE

Det har ikke skortet på store begivenheder i denne uge. Alligevel kan aktiemarkedet bedst beskrives som værende gået på en tidlig påskeferie.

Hverken et (okay, temmelig kedeligt) ECB-møde, Brexit-udskydelsen, en vækstnedjustering fra IMF eller Trumps trusler om straftold på europæiske varer har været i stand til at sætte fut i de store børser, og de fleste indeks har næsten ikke rykket sig i denne uge.

Efter flere måneders nærmest konstante optur er metaltrætheden simpelthen sat ind i markedet.

Men markedet får formentlig ikke lov til at være træt længe. I denne uge begyndte regnskabssæsonen nemlig i USA, og den har potentiale til at være et »make or break it«-øjeblik for aktier – også i Danmark og resten af Europa.

Det er der flere grunde til. For det første dækker første kvartal en vanvittig periode med handelskrig, en ekstrem vinter i USA, en delvis nedlukning af regeringen og sløje nøgletal, der har bekræftet en af de ting, investorerne frygter mest – en afmatning i den globale økonomi.

Aktiemarkedet får nu chancen for at høre, hvordan virksomhederne har klaret sig igennem al modvinden, og om de er optimistiske eller pessimistiske i forhold til de næste kvartaler.

For det andet er forventningerne til regnskaberne ekstremt lave. Analytikerne forventer, at indtjeningen hos de amerikanske mastodonter for første gang siden 2016 er faldet i første kvartal. Det er delvist, fordi man sammenligner med samme kvartal året før, hvor de store skattelettelser i USA trådte i kraft og gav virksomhedernes bundlinjer et løft. Men det ændrer ikke ved, at en såkaldt profitrecession kan være på vej.

Der er langt flere virksomheder end normalt, der inden regnskabssæsonen har nedjusteret deres profitprognoser. 74 pct. af alle S&P-virksomhederne har sænket deres forventninger til første kvartal, og udsigterne til andet kvartal bliver gradvist dårligere.

Men her er så de gode nyheder. Når forventninger er så lave, er de også nemmere at slå. Fordi investorerne altid prøver at være et skridt foran, har markedet til en vis grad priset en elendig regnskabssæson ind. Så hvis virksomhedernes resultater ikke er helt så dårlige som ventet, kan markedet tage det som et positivt tegn og fortsætte mod nye rekorder, også selv om indtjeningen i virkeligheden er langt lavere end i de foregående kvartaler.

Danske Bank har udarbejdet en analyse, der viser, at når regnskabsforventningerne er så lave som nu, er globale aktier i gennemsnit steget ti pct. i de efterfølgende 12 måneder. Omvendt, når vi er gået ind i en regnskabssæson med højt humør, er aktier kun steget fem pct. i året efter.

Viser det sig til gengæld, at virksomhederne over en bred kam skuffer, kan det være den tue, der får hele markedet til at vælte. Hvis indtjeningen er lav, er det utroligt svært at forsvare, at aktierne skal handles i de høje kurser, de er i lige nu. De seneste måneders optur har været drevet af nogle ultrastøttende centralbanker, men nu bliver stafetten sendt videre til virksomhederne, der bliver nødt til at give investorerne en grund til at forblive optimistiske.

Det danske eliteindeks, C25, er fem pct. fra at nå en ny rekord, mens S&P 500 indekset kun skal stige 1,8 pct. mere for at nå nye højder.

Nogle af de vigtigste regnskaber at holde øje med er aluminiumgiganten Alcoa (17. april), Caterpillar (24. april), Apple (30. april) og Walmart (16. maj). Novozymes skyder den danske regnskabssæson i gang 24. april.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting jeg snakkede med mine aktiekilder om i denne uge:

Ingen tegn på nedsmeltning i aktier endnu
Selv om mange er nervøse for en korrektion i aktiemarkedet, siger Peter Lindegaard, chef for noterede investeringer i Industriens Pension, at man godt kan blive i aktiemarkedet lidt endnu. Det skyldes, at der er flere parametre, der peger på et fortsat opsving: lempelige centralbanker, stigende råvarepriser, højere indskud i fonde og en forbedring i global shipping. Han siger også, at emerging markets-obligationer er et af de bedste steder at investere lige nu.

Indiske og kinesiske millennials gør vækstmarkeder til god investering
Der er flere »millennials« i Kina og Indien end i den vestlige verden tilsammen, og det tegner godt for væksten i emerging markets fremover, siger Karen Ward, chef for markedsstrategi hos JP Morgan Asset Management. De unge kommer til at drive den teknologiske udvikling, og det er med til at gøre netop vækstmarkederne til et godt sted at investere på den lange bane, siger hun. Udviklingen i Kinas kapitalmarkeder er også et attraktivt element.

UBS’ vinderliste inden regnskabssæsonen
Den schweiziske storbank UBS har som optakt til regnskabssæsonen publiceret en liste med virksomheder, hvor analytikerne mest har opjusteret indtjeningsforventningerne i stedet for at nedjustere dem, hvilket ellers har været trenden de seneste måneder. De udvalgte virksomheder bliver også handlet relativt billigere end deres konkurrenter. Af højdepunkter kan nævnes: Nestlé, Lufthansa, Sanofi, Lloyds Banking Group og Total. Der er ingen danske aktier på listen.