Karsten Ree har tabt 250 millioner på aktier i år – og han har en klar opfordring

De seneste måneder har mange investorer fået en hård medfart på aktiemarkedet. Milliardæren Karsten Ree lader sig dog ikke slå ud, da han fortsat har stor tiltro til sine amerikanske og kinesiske aktier.

Det nytter ikke, at investorerne spræller rundt og bliver nervøse, fordi de har tabt penge på aktier, mener erhvervsmanden Karsten Ree. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkedet har taget et ordentligt dyk de seneste måneder. Især har FAANG-aktierne – Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google – oplevet markante kursfald, og den negative udvikling har gjort ondt på blandt andre milliardæren Karsten Ree.

»Da jeg er tungt eksponeret mod amerikanske techaktier, har jeg i øjeblikket et negativt afkast på 15 procent – og jeg har prøvet at være i nærheden af minus 30 procent, så det har været noget af en rutsjebanetur. Tabet på aktierne er på cirka 400 mio. kroner, mens jeg har lidt gevinst på dollaren, så jeg har et minus på cirka 250 mio. kroner i år,« siger Karsten Ree.

Selv om 2018 har budt på faldende aktiekurser, er Karsten Ree fortsat optimistisk. Milliardæren, der ifølge Berlingskes rigeliste har en formue på 3,6 mia. kroner, frygter ikke en større nedtur og holder derfor fast i sine aktier.

»Sov jeg ved siden af Donald Trump og vidste, hvad han foretog sig midt om natten, ville jeg sandelig have tjent mange penge. Så ville jeg have solgt mine aktier, hver gang de nåede et pænt niveau, og købt dem tilbage, når de var nede i kælderen. Men det er jo ikke tilfældet, så jeg vælger trofasthedens vej og klemmer ballerne sammen,« siger Karsten Ree og griner.

73-årige Karsten Ree ejer fortsat aktier i Amazon og Google, mens han har solgt sine Apple- og Facebook-aktier for et stykke tid siden. I 2017 tjente Karsten Ree cirka 950 mio. kroner på aktier, og det kom ham især til gode, at IT-sektoren sidste år globalt set var den bedste sektor at investere i.

Karsten Ree blev i 2008 styrtende rig, efter at han solgte Den Blå Avis til amerikanske eBay for 2,1 mia. kroner. Siden har erhvervsmanden dog flere gange brændt nallerne på sine investeringer.

I 2011 mistede Ree 800 mio. kroner på Amagerbankens krak, og blot et år efter tabte han 80 mio. kroner på luftfartsselskabet Cimbers konkurs.

Bedre gik det, da Karsten Ree i sommeren 2012 gik ind i Nokia-aktien og blot 15 måneder senere tjente 560 mio. kroner på sit dristige sats.

Anbefaler at holde fast

I dag sætter rigmanden i høj grad sin lid til techgiganterne Amazon og Google samt de kinesiske selskaber Tencent og Alibaba. Fælles for de fire selskaber er, at de er blandt verdens største målt på markedsværdien på børserne.

»Alibaba og Amazon har i store træk verden liggende for deres fødder. Sandsynligvis når Alibaba meget langt rundt i Asien, og Amazon styrker vel også sin position i den vestlige verden,« spår Karsten Ree.

Du ærgrer dig ikke over, at du ikke solgte dine aktier ved indgangen til dette år?

»Nej, det må man tage med. Jeg tror, at verden skal forbedre sig, og det nytter ikke, at investorer spræller rundt, bliver nervøse og kede af det. Jeg tager det med et smil og tænker: »Nå ja, aktierne kommer sgu nok op igen«,« siger Karsten Ree, der altså opfordrer investorer til at holde fast i deres aktier trods nedtur.

Risikofyldt strategi

Når Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, kigger ind i 2019, mener han fortsat, at der er god grund til at være overvægtet i aktier og undervægtet i obligationer.

»Men vi anbefaler altid vores investorer, at de ikke lægger alle æg i samme kurv. Det skyldes, at man er alt for udsat for selskabsspecifikke chok, hvis man for eksempel går all in på de famøse techaktier. Det gælder om at have en bred portefølje,« siger han.

De seneste måneders uro på de finansielle markeder er skabt af en frygt for, at opsvinget er ved at lakke mod enden, og der er da også grund til at træde varsomt, mener Andreas Østerheden. Samtidig er der opstået frygt for højere renter, mens usikkerheden om effekterne af den verserende handelskrig ligeledes har meldt sig.

Ifølge Karsten Ree er handelskrigen en frustrerende, men nødvendig del af hverdagen som investor.

»I modsætning til de fleste andre i Europa er jeg af den opfattelse, at Donald Trump gør det eneste rigtige. Amerikanerne har været brugt som dørmåtte af europæerne siden Første Verdenskrig, og det har de ikke fået meget tak for. Når andre nationer er kommet på fode, går det ikke, at der er asynkrone toldsatser. Det er ikke fair,« siger Karsten Ree.