Julegaverne kommer tidligt til investorerne: Aktierekorder på stribe i USA og Europa

Globale aktier har kurs mod det bedste år siden 2009, og samtidig er der rekorder hele vejen rundt. En nedtrapning af handelskrigen, en mulig løsning på Brexit-krisen og overraskende stærke nøgletal har hjulpet aktiemarkedet på vej mod nye højder i årets sidste måneder.

I år kom julemanden forbi Wall Street tidligere end ellers. Der er store gaver til investorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan R. Smith/AFP/Ritzau Scanpix

Der har været julestemning på finansmarkedet det meste af december, hvilket har udløst en runde tidlige julegaver til investorerne i form af friske aktierekorder.

I Danmark, Europa og USA er de store børser inden for den seneste uge steget til de højeste niveauer nogensinde, og der er nu udsigt til, at 2019 bliver det bedste år for globale aktier siden 2009.

I Europa er det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks oppe med 24 pct. siden 1. januar, mens det amerikanske S&P 500-indeks er hoppet 29 pct. Det globale MSCI All Country World-indeks er steget 24 pct., hvilket er den største årlige stigning i ti år.

»Den amerikansk-kinesiske handelshistorie er gaven, der bliver ved med at give,« skriver David Madden, markedsanalytiker hos CMC Markets i London, i en kommentar.

»Handelskrigen har fyldt allermest i investorernes bevidsthed i flere måneder, og det faktum at fase 1 er blevet aftalt, har været et en kæmpe velsignelse for markederne,« tilføjer han.

USA og Kina blev midt i december enige om en såkaldt fase 1-handelsaftale, der har været længe undervejs. Aftalen aflyste USAs planlagte straftold på en række kinesiske varer, der skulle være trådt i kraft 15. december, og samtidig sænkede USA satsen på en lang række varer, der allerede var toldbelagt. Aftalen blev set som en opblødning af konflikten mellem verdens to store magter, der i hele 2019 har ligget som en sky over verdensøkonomien og finansmarkedet.

De to lande forventes at underskrive handelsaftalen i begyndelsen af januar.

Lavere told på frosne svin

Mandag tog Kina endnu et skridt i retning af et bedre forhold til USA. Det skete, da landets finansministerium oplyste, at Kina fra årsskiftet sænker toldsatserne på flere end 850 produkter, herunder frossent svinekød, medicin og halvledere til hightech-apparater. Udmeldingen åbner ifølge internationale medier døren for, at Kina vil importere flere varer fra USA, og dette bliver set som et forsøg på at rydde eventuelle sten af vejen inden en endelig handelsaftale.

Læs: Her er 10 megatrends i det næste årti.

Den Internationale Valutafond, IMF, vil ifølge fondens nye chef, Kristalina Georgieva, opjustere prognosen for kinesisk vækst i 2020 til 6 pct. fra 5,8 pct. på baggrund af handelsaftalen mellem Washington og Beijing. Det fortæller hun i et interview med den kinesiske avis Caixin.

Ud over handelskrigen har også overraskende stærke økonomiske nøgletal og parlamentsvalget i Storbritannien været med til at skubbe aktier mod rekordniveauer.

Efter at den konservative Boris Johnson vandt et overbevisende flertal i det britiske underhus, tegner alt på, at han kan få Brexit igennem 31. januar og dermed også bryde det dødvande, der har plaget britisk økonomi de seneste år. Samtidig eliminerer dette meget af den politiske usikkerhed, der har hængt som en sky over Europa.

»Det har været et forrygende år for aktier, og optimisterne kan være meget tilfredse med deres arbejde. Indtil videre er der dog ikke udsigt til nogen recession i USA, og der kan meget vel gå mindst et år, før der kommer en. Europæiske markeder er også meget stærkere, selv om opsvinget er på et mere skrøbeligt grundlag. 2019s store risici – handelskrigen og Brexit – vil komme med os ind i 2020, men begge har mistet meget af deres magt,« skriver Chris Beauchamp, chefmarkedsanalytiker hos IG, i en kommentar.