Historisk kursstigning for Danske Invest Biotek

Investorerne i Danske Invests bioteknologi-afdeling står til en historisk stor gevinst, fordi aktiekursen i investeringsafdelingens største investering er eksploderet.

Danske Invests Bioteknologi-afdeling har oplevet den største enkeltdags-stigning nogensinde for en dansk investeringsafdeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Der er formentlig en del usædvanligt tilfredse investorer hos Danmarks største investeringsforening, Danske Invest.

I hvert fald dem, der har placeret penge i Bioteknologi-afdelingen. Handlen i afdelingens investeringsbeviser er i øjeblikket suspenderet, men det er på en meget glædelig baggrund.

Kursen på afdelingens største investering, Human Genome Sciences, er nemlig fuldstændigt eksploderet. Det har betydet, at afdelingens formue med et slag er vokset med omkring 30 pct., hvilket er den største enkeltdags-stigning nogensinde for en dansk investeringsafdeling.

Største investering tredoblet i kurs
Afdelingen er en indeks-afdeling. Det betyder, at afdelingen helt følger et bestemt indeks, i dette tilfælde det amerikanske Amex Bioteknologi-indeks.

Det største selskab i indekset er biotek-virksomheden Guman Genome Sciences, der derfor også var den største enkeltpost i Danske Invest-afdelingen, og stod for knap 10 pct. af formuen på ca. 100 mio. kr.

I går kunne Human Genome til alles overraskelse fortælle, at et stort klinisk forsøg viste, at selskabets lægemiddelkandidat Benlysta tilsyneladende rent faktisk virker. Det var der ingen analytikere der havde ventet, og nyheden fik kursen til at blive mere end tredoblet på få timer.

Uhørt kursstigning gavner danskere
"Jeg har været forvalter i mere end 12 år, og jeg har aldrig nogensinde set en aktie, der er steget så meget på en enkelt dag," siger en glad René Ebbesen, chefporteføljeforvalter i Danske Capital med ansvar for indeksporteføljer.

Nyheden er dog også glædelig for de ca. 5 mio. patienter verden over, der lider af den kroniske og ofte smertefulde sygdom lupus. Lupus er en autoimmun sygdom. Det vil sige, at kroppens immunforsvar fejlagtigt angriber raske celler.

Der findes i dag ingen behandlinger for lupus, der primært rammer kvinder mellem 20 og 40 år, og blandt andet kan føre til alvorlige misfarvninger af ansigtshuden, og kan ogsø føre til alvorlige skader på led, hjerte, lunger og blodkar.

Kursstigning skaber problemer for Danske Invest
Grunden til at Danske Invest har været nødt til at bede om at få handlen i Bioteknologi-afdelingen suspenderet er, at kursstigningen for Human Genome er så massiv, at man har været nødt til at sælge kraftigt ud af aktierne.

Lovgivningen bestemmer nemlig blandt andet, at en aktie i en investeringsafdeling højst må udgøre 10 pct. af den samlede formue, for at sikre en tilstrækkelig risikospredning.

Og den grænse er Human Genome for længst strøget forbi, så det har været nødvendigt at sælge kraftigt ud af aktierne, og i stedet købe flere af de 19 andre aktier i Amex Biotech-indekset. Og den operation er først endelig på plads onsdag morgen, hvor det ventes igen at blive muligt at handle i biotek-afdelingens beviser.