GN har opturen brusende i ørerne

GN har imponerende vækst og indtjening fra headset. Høreapparater går også godt, men GN står nu over for tre store konkurrenter og et marked i opbrud. Alene går det næppe.

Arkivfoto: GN Audio er ved at vokse sig større end GN Hearing, ser det ud til, og økonomisk giver det et godt ekstra bidrag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afmatning oplever man ikke hos lydløsningskoncernen GN, som præsterede en organisk vækst på 16 pct. i 2. kvartal. Selskabets to virkefelter klarer sig godt. Hearing med høreapparater vinder fortsat markedsandel og vokser otte pct., mens GN Audio (headset) brøler afsted med plus 26 pct. i salg.

Efterspørgslen bygger på høj kvalitet og flot design med tæft for kundernes behov. Strukturen internt er agil og fleksibel. Man benytter underleverandører til produktionen af headset, og derfor har man klaret salgsboomet. En gammeldags fabrikant ville være løbet tør for varer.

Man skal smede, mens jernet er varmt – og udnytte efterspørgslen. Udfordringen består i at videreføre den imponerende udvikling. Headset er pr. definition en langt mere følsom og konkurrenceudsat forretning end høreapparater.

GN Audio er ved at vokse sig større end GN Hearing, ser det ud til, og økonomisk giver det et godt ekstra bidrag.

Produktudvikling – salg – mennesker

Fokuspunkterne i den treårige strategiplan afspejler den dynamiske ledelsesstil.

Man satser på de afgørende drivkræfter i enhver virksomhed, nemlig udvikling af fremragende produkter fulgt op af maksimering af salget. Evnen beror på de mennesker, som er ansat.

Alle andre elementer i forretningen kan man klare ved hjælp af underleverandører.

Det er amerikansk management rettet mod salg og vækst, men hos GN bygges det hele tiden på et sundt produktionsteknisk grundlag, så man kan levere, hvad man lover.

Presset i innovationskapløbet er højt, og de to aktiviteter er begge inde i en fase med fordel af momentum. Succes avler jo succes – indtil man bliver overhalet. GN Audio søger at opretholde produkternes profil i topklassen, og samtidig udvides virkefeltet.

I USA har man købt Altia Systems, som laver udstyr til videomødeløsninger med 180 graders fremvisning. Prisen for selskabet var på 765 mio. kr.

Et andet initiativ er specialudstyr til brug af militær, politi og redningsfolk i ekstreme situationer. Inspirationen er formentlig hentet hos Invisio Communications, der er et dansk selskab noteret på børsen i Sverige.

Høreapparaterne er dog størst i kapitalindsats og personale med en andel på ca. 72 pct.

For et år siden lancerede man den nye topudgave ReSound LiNX Quattro, som udviser flotte salgstal og har cementeret GNs frontposition i markedet. Desuden samarbejder man med både Apple og Google (Android) omkring overførsel af lyd ved streaming. Hvad det vil føre til, vides ikke.

Strukturen i branchen er blevet koncentreret ved sammenlægningen af Widex og Sivantos i det nye firma WS Audiology.

Her er der brug for en pause med integration, før de er klar til angreb.

De to største firmaer Sonova og Demant skal også indstille sig på en ny struktur. I det nye firma ender de danske Widex-ejere vel som ankerblokken, mens kapitalfonden EQT om et par år glider ud via en børsnotering. Lille Widex overhalede GN, der nu er branchens lillebror uden take over-værdi fra de tre store selskabers side. Myndighederne kan nemlig ikke acceptere 40 pct. i markedsandel.

Opbrud giver nye muligheder

En virkelig nyhed dukkede op 20. september.

GN Hearing har fået ny topchef, idet Jakob Gudbrand efter kun en halvt år på posten straks fratræder. Han afløste Anders Hedegaard, som foretrak rollen som topchef i tyske Rodenstock (brilleglas/-stel). Ny topchef er den tidligere topchef i LEO Pharma Gitte Pugholm Aabo. Hun blev medlem af GN-bestyrelsen sidste år.

Branchen er nået til en fase med opbrud fra flere sider. Det drejer sig om etableringen af Sivantos, og forandringer omkring samarbejde med partnere fra IT-verdenen. Inden for salg sker der opkøb af butikskæder (Dispensers).

En helt anden udvikling er salg »over the counter« uden rådgivning og individuel tilpasning. Det må brugeren klare via internetserviceret selvbetjening.

GN ønsker ikke at opkøbe forhandlere, da det er dyrt og giver en tung organisation. Man prøver at undgå en struktur, hvor salgskanalerne blokeres af konkurrenterne via ejerskab. Omvendt satser Sonova tilsyneladende på detailkæder. Demant prøver det samme med en mere afdæmpet linje.

GN er åben for forandringer

Selskabet endte som bænkevarmer efter dannelsen af WS Audiology. Heldigvis er begge divisioner inde i en fase med flot fremgang. Ejermæssigt har GN ingen beskyttelse. En eventuel bejler skal derfor komme fra en helt anden branche, og det er muligt at frasælge en af de to divisioner.

Udviklingen i salget på nye markeder er spændende med høj vækst. Her er Japan blevet et godt marked, men det taler GN ikke højt om. Til gengæld kunne en køber jo komme netop fra dette land.

Aktiekursen er faldet 20 pct. fra toppen, og den handles nu til P/E (19E) 23-24. Indtjeningen næste år kan vel påregnes at vise en fremgang på mindst 10 pct., så aktien er ikke urimeligt højt prissat med en børsværdi på 35 mia. kr.

Konklusion: Langsigtet køb med potentiale for vækst plus muligheden for take over eller split-up.