»Forfærdelige« og »et dystert billede«: Aktier dykker efter sløje nøgletal

De såkaldte PMI-tal fra euroomådet var langt dårligere end ventet, og analytikerne er bekymrede for, at Tyskland driver ned i en recession. Det har ramt aktiemarkedet mandag, og det paneuropæiske indeks har kurs mod den dårligste dag i over en måned.

De sorte skyer over den europæiske økonomi har bredt sig mere end frygtet. Foto: Valery Hache/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Investorerne er efterhånden blevet vant til svage nøgletal fra Europa, men ikke så dårlige som dem, der kom ud mandag morgen.

De såkaldte PMI-tal, der måler humøret hos indkøbscheferne i industri- og servicesektoren, er i hele euroområdet i september faldet til det laveste siden 2013, og specifikt for Tyskland var det endnu værre. Pessimismen i tysk industri er nu på samme niveau som under finanskrisen, og der er ikke tegn på en vending i aktiviteten for Europas største økonomi, skriver vores økonomiredaktør, Ulrik Bie, i sin analyse.

PMI-tallene var samtidigt langt værre end forventet, og det har ramt aktiehumøret over næsten hele Europa mandag. Det tyske DAX 30 indeks er dykket 1,1 pct. og er nu tilbage på samme niveau som før Den Europæiske Centralbank lancerede sit kæmpe støtteprogram i midten af september. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks er nede 0,8 pct. og har dermed kurs mod den dårligste dag siden 14. august.

»PMI-tallene maler et dystert billede af euroområdet. Vi har efterhånden vænnet os til at se svage tal for industrisektoren – ikke kun i euroområdet, men overalt i verden i takt med, at aftagende vækst og handelskrigen får fat. Men tallene her til morgen var usædvanligt dårlige, og nu ser det ud til, at servicesektoren også bliver påvirket, og det tegner ikke godt,« skriver Craig Erlam, senior markedsanalytiker hos Oanda i London, i en kommentar.

Andre analytikere deler hans skuffelse over PMI-tallene. Boris Schlossberg, chef og valutastrateg hos BK Asset Management i New York, kalder for eksempel rapporten for »chokerende dårlig« og »forfærdelig.«

»Der er god grund til at tro, at Tyskland står på kanten til en recession, nu hvor industrisektoren fortsætter med at skrumpe,« siger han.

Derfor er det også de såkaldt cykliske aktier, der har klaret sig dårligst i løbet af mandagens aktiehandel. Cykliske aktier dækker industrier som banker, biler, transport og byggeri, der sprudler, når økonomien har det godt, men oftest oplever lavere aktivitet og efterspørgsel under en recession. Commerzbank led det største tab i Stoxx 600 med et fald på syv pct. mens de tyske bilaktier som Daimler og BMW faldt henholdsvis 3,2 pct. og 2,2 pct.

De defensive aktier, der oftest klarer sig bedst i dårlige økonomiske tider, var omvendt blandt mandagens største vindere. Det smittede positivt af på det danske eliteindeks, C25, der har en overvægt af defensive aktier i form af pharma, forsyning, fødevarer og forsikring. Med kursstigninger for Ørsted, Novo Nordisk og Chr. Hansen steg det danske indeks 0,4 pct. og skilte sig dermed positivt ud blandt de andre europæiske markeder.

Læs: Aktier udviser uhyggelige lighedstegn med 2007 – men økonomien er et langt sundere sted

Tæt på rekorder

Den dårlige stemning på finansmarkedet kommer, efter at aktier ellers de seneste par uger har været i fin form. Stoxx Europe 600 ramte i sidste uge den højeste kurs indtil videre i 2019 og var i fredags steget 16 pct. siden nytår. I USA var det toneangivende S&P 500 ultratæt på at nå en rekord. Det er delvis optimisme over mere støtte fra centralbankerne, der har løftet aktiemarkedet i løbet af slut-august og september, selv om støttepakkerne er kommet på baggrund af bekymringer om aftagende vækst.

Læs: Draghi indfrier investorernes drømme – men danske aktier lider

Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos Forex.com, vurderer, at markedet nok skal finde sin optimisme igen på trods af de skuffende PMI-tal fra euroområdet.

»Selv om eurozonen tydeligvis har det svært, er det værd at huske på, at den amerikanske økonomi stadig er kommet relativt uskadt gennem handelskonflitken med Kina. Og hvis verdens to største økonomier lykkes med endelig at afslutte deres handelskrig i næste måned, kan markedshumøret hurtigt vende til noget positivt,« skriver han i en kommentar.

USA og Kina har aftalt at genoptage handelsforhandlingerne i oktober og diskutere, hvorvidt de vil fjerne straftolden på hinandens varer.