Børsbarometer: Draghi indfrier investorernes drømme – men danske aktier lider

Den Europæiske Centralbank affyrede den helt store bazooka, og det er godt nyt for aktiemarkedet. Men danske aktier kan ikke følge med den positive udvikling og er i denne uge blandt de dårligste i Europa.

Ugens mand i skysovs, ECB-chefen Mario Draghi. Han fik trumfet et nyt opkøbsprogram igennem uden slutdato, hvilket er godt nyt for aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Så er børsbarometeret vendt tilbage fra ferie. Og sikke meget der kan ske på to uger. Storbritannien ledet af Boris Johnson er i gang med den helt store politiske selvdestruktion, handelskrigen bølger frem og tilbage, og centralbankerne lemper på fuldt blus.

Der er særligt to ting, jeg hæfter mig ved i forhold til aktiemarkedet over de seneste par uger.

Det første er selvfølgelig Den Europæiske Centralbank (ECB), der i denne uge smed alle tænkelige værktøjer efter euroområdets problem med lav inflation og svag vækst. Centralbanken har endnu en gang sat renten ned til en historisk bundrekord og iværksat et aggressivt opkøbsprogram, der kan løbe i uendelighed. Hvorvidt det faktisk vil hjælpe til at sparke gang i inflationen, er uklart, men for aktiemarkedet er det set som et stærkt, positivt signal.

Aktiereaktionen var dog til at starte med rimeligt mudret, og på bare få timer var det nede, oppe og nede igen for så at ende nogenlunde uændret. Der var simpelthen så mange aspekter af ECBs gigantiske hjælpepakke, som investorerne skulle fordøje. Nu hvor markedet har fået mere tid til at analysere hele balladen, er konklusionen klar: ECB indfriede forventningerne (og måske lidt til), og aktier kan derfor fortsætte højere. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er derfor steget for fjerde uge i træk og er nu ultratæt på at nå sin 2019-rekord. Det amerikanske S&P 500 er også kun et mulehår fra sit højeste niveau nogensinde.

Læs: Draghis panikpakke udstiller ECBs impotens

Det er det danske eliteindeks, C25, derimod ikke. Og det bringer mig til den anden ting, jeg har hæftet mig ved over de seneste uger. Der er i øjeblikket en kæmpe rotation på aktiemarkedet i gang, og det går desværre ud over mange af de danske aktier. Rotationen foregår via de såkaldte defensive aktier som pharma, forsikring og forsyning og ind i de cykliske aktier som banker, transport og byggeri.

Det betyder, at virksomheder som Novo Nordisk (en C25-sværvægter) og Tryg er faldet henholdsvis seks pct. og fem pct. i denne uge. Derimod er Danske Bank, der ellers har været aktiemarkedets prygelknabe, steget 15 pct. på bare fem dage. Det danske indeks har en klar overvægt af defensive aktier og lider derfor, når der kommer en såkaldt sektorrotation i aktiemarkedet.

Og hvorfor kommer den omrokering så nu? På grund af to ting.

1) De defensive aktier var simpelthen blevet for dyre. Med usikkerhed om handelskrig og lav global vækst havde investorerne gemt sig i den kategori, fordi de traditionelt er mere stabile i perioder med usikkerhed. Folk har stadig brug for insulin, selv om der er en recession, men er måske ikke lige så hooked på at købe ny bolig og optage flere lån.

2) Der er et spirende håb om, at økonomien snart vender. Nøgletallene – særligt i Europa – er stadig virkeligt sløje, men investorerne spekulerer i, at de nu har ramt bunden. Hvis økonomien bliver stærkere, er det traditionelt de cykliske virksomheder, der klarer sig bedst. Hold derfor ekstra øje med nøgletallene de kommende uger og måneder – de bliver afgørende for, om f.eks. bankaktierne kan fortsætte de gode toner.

Det er også vigtigt at holde øje med markedsrenterne – og især om de går op. Ja, ECB har lige sat renten ned igen, og den amerikanske centralbank gør nok det samme i næste uge, men markedsrenterne kan godt begynde at stige, hvis investorerne tror på, at de pengepolitiske lempelser hjælper til at løfte økonomisk vækst. Stiger markedsrenten ikke, er det et signal om, at obligationsmarkedet stadig er pessimistisk, og så forsvinder aktieinvestorerne formentligt tilbage i de defensive aktier.

Vi har faktisk allerede set de første tegn på, at renterne stiger. Fredag begyndte renten på de lange danske boliglån at kravle opad.

I næste uge vil der fortsat være fokus på globale renter, når den japanske, schweiziske og engelske centralbank alle holder møder.

Ugens højdepunkter på finansmarkedet

 • Det allervigtigste var selvfølgelig ECB-mødet, hvor centralbanken satte renten ned og annoncerede et opkøbsprogram uden slutdato. Aktierne vævede først, men overordnet er ECB-pakken set som noget positivt for markedet.
 • Der kom en opblødning i handelskrigen, efter at præsident Trump sagde, at han vil overveje en midlertidig handelsaftale, og Kina meddelte, at man vil droppe yderligere told på sojabønner og svinekød.
 • Apple præsenterede tirsdag sin nye spilportal Arcade og sin nye streamingtjeneste Apple TV+. De nye produkter koster langt mindre end konkurrenternes og kan lægge pres på Google, Netflix og Disney. Læs: Ekspert: Apples nye streamingtjeneste har ingen »kioskbaskere«
 • Norwegian står endnu en gang i en kritisk situation, efter at en af luftfartsselskabets største obligationsejere sagde nej til at udsætte betalingerne på en række obligationslån. Norwegian har en obligationsgæld på 3,4 mia. norske kr., svarende til 2,6 mia. danske kr., der står til at forfalde til december og næste år. Aktien er faldet 66 pct. siden nytår.
 • En fusion mellem to af verdens største børser er i støbeskeen, efter at ejeren af børsen i Hongkong, HKEX, har tilbudt at købe rivalen London Stock Exchange Group for knap 32 milliarder pund, svarende til 264 milliarder kroner.
 • Ugens bedste danske aktie var Danske Bank, der steg over 15 pct., mens Novo Nordisk var den dårligste med et fald på godt seks pct.

Det skal du holde øje med i næste uge

 • Mandag morgen lander en række data fra Kina, inklusive detailsalg og industriproduktion for august.
 • Tirsdag er højdepunktet ZEW-tillidsindekset for tysk økonomi og industriproduktion i USA.
 • Onsdag står i den amerikanske centralbanks tegn, hvor den forventes at sætte renten ned igen. Der kommer også inflationstal fra både Storbritannien og eurozonen.
 • Torsdag kommer de japanske, schweiziske og britiske centralbanker alle med renteudmeldinger, så forvent en travl dag. Derudover er der også data for nytilmeldte ledige i USA, Philadelphia Fed-indekset for september og britisk detailsalg.
 • Fredag bliver lidt mere stille efter en hæsblæsende uge, og det er kun europæisk forbrugertillid for september, der er værd at nævne.

Tre ting, jeg talte med mine kilder om i løbet af ugen:

Europæiske aktier kan stige fem pct. over de næste seks måneder
Bank of America Merrill Lynch skriver i en ny rapport, at den ovennævnte sektorrotation som helhed vil være god for europæiske aktier, og at Stoxx Europe 600-indekset derfor kan stige fem pct. inden marts. Banken har en overvægt på banker og minesektoren, men er i undervægt på pharma.

Tjek din portefølje, og ryd op i gældsplagede virksomheder
Med stadig masser af støj fra handelskrig og Brexit er det på tide at rydde op i din portefølje og skille dig af med de mest risikable investeringer, siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. Det betyder et farvel til små børsnoterede virksomheder med høj gæld og højrente-virksomhedsobligationer også kendt som »junk bonds«. Han forklarer, at det er, fordi de lave renter er et udtryk for, at verdensøkonomien kan være på vej ind i en krise, og det vil gå hårdest ud over virksomheder, der i forvejen er pressede og gældsplagede. Han har dog stadig overvægt på aktier over en bred kam, fordi han vurderer, at de store virksomheder stadig har potentiale.

Jerome Powell skal levere, ellers bliver aktier nervøse
Investorerne forventer ikke kun, at den amerikanske centralbank sætter renten ned i næste uge, men også at den signalerer, at flere lempelser er på vej i 2019. Gør den ikke det, kan det nemt skabe rystelser i aktiemarkedet, fordi det i øjeblikket er så afhængigt af centralbankerne, siger Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker hos Alm. Brand.