Danske virksomheder skovler penge ind

De danske C20-selskaber får en stærk afslutning på 2006. Det vurderer Sydbank, der for Business.dk har gennemgået selskabernes indtjening de første tre kvartaler af 2006. Se tallene her.

Oversigt over udviklingen i de danske C20 selskaber i de første tre kvartaler af 2006 sammenlignet med samme periode i 2005. <p>Bemærkninger:<p><b>APM:</b> Halvårsregnskabet danner grundlag.<br><b>B&O:</b> Halvårsregnskabet danner grundlag pr. 10. januar 2007.<br><b>Coloplast:</b> Årsregnskabet fra den 15. november 2006 danner grundlag.<br><b>Danisco:</b> Halvårsregnskabet af den 14. december 2006 danner grundlag.<br><b>DS Torm:</b> Valutakurser anvendt til omregning 2005: 6,2 og 2006: 5,89.<br><b>Nordea:</b> EUR/DKK kurs anvendt ved omregning i 2005: 7,4624 og 2006: 7,4576.<br><b>Vestas:</b> EUR/DKK kurs anvendt ved omregning i 2005: 7,4624 og 2006: 7,4576.<br><b>William Demant:</b> Halvårsrapport fra august danner grundlag.<p><b>KLIK FOR STØRRE BILLEDE</b> Fold sammen
Læs mere
I en årrække med stor fremgang på bundlinien for de danske børsnoterede selskaber bliver 2006 endnu et jubelår.

Det viser en opgørelse, som Sydbank har lavet for Business.dk. Klik på grafikken til højre for at se en oversigt over udviklingen.

Hvis man ekskluderer den tonstunge børselefant A. P. Møller - Mærsk (APM) fra opgørelsen, havde de danske C20-selskaber de første ni måneder sidste år et nettoresultat der lå 17 pct. over 2005-tallene.

De første ni måneder af 2005 fik C20-virksomhederne et nettoresultat på 48,4 mia. kr. Det tal steg i de første tre kvartaler af 2006 til 51,1 mia. kr. inklusiv APM. Enstigning på 5,6 pct. Hvis man trækker APM ud, er stigningen på 17 pct. fra 37,7 mia.kr. til 44,1 mia.kr.

Og intet tyder på, at fjerde kvartal bliver en bremse for den udvikling.

"Den økonomiske udvikling i Norden, Europa og globalt har givet pæn medvind for selskaberne, og det tegner til en stærk afslutning i fjerde kvartal rent indtjeningsmæssigt. Flere af selskaberne vil opleve et endnu bedre år end 2005 - naturligvis med undtagelser," siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank til Business.dk.

APM fylder meget på C20-indekset, hvor indtjeningen er faldet med 34,7 pct. hvis man sammenligner de første tre kvartaler af 2006 med tilsvarende periode året før. For at give et mere generelt billede af udviklingen har Sydbank derfor opgjort udviklingen for C20-virksomhederne både med og uden APM.

"Baggrunden for at indtjeningen falder så kraftigt i APM er omlægning af rutenetværk og sammenlægning af organisationen efter opkøbet af P&O Nedlloyd samt indkøring af IT-systemer og fald i fragtrater. Det har gjort, at Maersk Line ikke har opnået den forventede vækst," siger Bjørn Schwarz.

Aktieanalysechefen fremhæver finans- og forsikringsaktierne som to brancher, der skiller sig flot ud. Men generelt betegner han fremgangen i virksomhederne som 'imponerende.'

"Udover den høje globale vækst er der samtidig de forhold, at de danske virksomheder fortsat optimerer driften, bliver ved med at være fokuserede på omkostningerne og udnytter mulighederne i globaliseringen. Dansk erhvervsliv er i besiddelse af en høj omstillingsevne," konstaterer Bjørn Schwarz.

Han fortæller, at det i 2007 bliver en udfordring for virksomhederne at opnå samme vækst som sidste år. Det skyldes primært udsigten til en lavere global økonomisk vækst. Hvor den sidste år lå på 5 pct., forventer man i år en vækst mellem 4 og 4,5 pct. - specielt affødt af, at væksten i USA forventes at gå ned i gear.

"Men i forhold til de danske virksomheder tegner det stadig til et pænt indtjeningsmiljø. Specielt Tyskland havde en pæn vækst sidste år. Vi kan derfor forvente, at de virksomheder som henter sin omsætning i Europa vil gå et godt 2007 i møde," konkluderer Bjørn Schwarz.