Danske aktier i største nedtur siden 2016: »Det kan godt blive en brat opvågning«

Panikken er tilbage på aktiemarkedet, og danske aktier har mandag haft deres største fald siden juni 2016. Investorerne er bange for coronavirussens hurtige spredning uden for Kina, og at det vil ramme virksomhedernes indtjening hårdt.

Turister på San Marco Pladsen i Venedig, hvor det årlige karneval nu er aflyst på grund af virusudbruddet i Norditalien. Italienske aktier faldt mere end 5 pct. i mandagens handel.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA MEROLA/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Frygten for en global corona-pandemi har bragt aktiemarkedet i knæ verden over, og flere investeringseksperter forventer nu, at en nedtur på over ti procent kan være på vej.

Markedspanikken blussede for alvor op over weekenden, da det stod klart, at virussen er begyndt at sprede sig hurtigt uden for Kina med en hastig stigning i antallet af smittede i Italien, Iran og Sydkorea. I Danmark kvitterede eliteindekset, C25, således med en 3,8 procent stor nedtur i mandagens handel, hvilket gør dagen til den dårligste danske aktiedag siden juni 2016.

Det store fald kommer, efter at det danske indeks i sidste uge ramte det højeste niveau nogensinde.

GRAFIK

Kursudvikling i udvalgte danske aktier

»Vi kigger på et dansk aktiemarked, der frem til fredag eftermiddag var steget ni procent i 2020, og hvor investorerne i bemærkelsesværdig grad havde glemt at tage højde for de risici, der også er ude i verden. De risici er i høj grad corona-relateret,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

»Nu handler det ikke kun om Kina længere, og det kommer til at påvirke virksomhedernes indtjening. Vi kan allerede nu se, at der er mange virksomheder, som er i økonomiske vanskeligheder og truet af konkurs på grund af det. Det kan godt blive en brat opvågning,« fastslår han.

Nedjusteringer på vej

Indtil videre vurderer Jacob Pedersen dog , at der ikke bliver tale om deciderede konkurser i Danmark som følge af udbruddet. Han forventer i stedet, at vi kan komme til at se en række nedjusteringer fra store danske virksomheder med stor eksponering til Kina – enten direkte eller gennem de mange underleverandører, der er ramt af fabrikslukninger i landet.

De første forsigtige udmeldinger er allerede kommet, efter at Mærsk i sidste uge i sin årsrapport skrev, at virussen har reduceret sigtbarheden »betydeligt«, og at selskabets 2020-forventninger nu er forbundet med stor usikkerhed.

Også Carlsberg, Vestas, Pandora, FLSmidth og SAS risikerer ifølge Sydbanks analyse at blive ramt på indtjeningen i 2020. SAS, der har indstillet sine flyvninger til Beijing og Shanghai, kommer med regnskab onsdag.

Mærsk, FLSmidth, SAS og Pandora var også blandt de største danske kurstabere mandag.

Danske aktier står stærkt under markedsuro

Selv om danske aktier er hårdt ramt, var faldene dog endnu større i resten af Europa. Flyselskaber som EasyJet og Ryanair fik barberet mere end ti procent af deres markedsværdi, mens det italienske FTSE MIB faldt over fem procent. I USA åbnede aktiemarkedet med fald på omkring tre procent.

Jacob Pedersen forklarer, at det danske aktieindeks ofte står relativt stærkere end sine europæiske modstykker, når der opstår markedstumult som nu. Det er på trods af, at danske aktier er prissat som nogle af verdens dyreste og siden efteråret har slået rekord efter rekord.

»Hvis du kigger på sammensætningen af danske aktier, har vi en meget god eksponering i et sådant risikoscenarie. Vi har ikke særligt mange cykliske aktier i det danske indeks. I stedet har vi mange medicinalaktier og andre defensive aktier. De kan skærme i en situation, hvor investorerne bliver overnervøse for væksten ude i verden,« siger aktieanalysechefen.

»Defensive« virksomheder er kendetegnet ved, at de ikke er følsomme over for global vækst og oftest fortsætter med at have en stabil indtjening selv under en recession. Det er for eksempel medicinalvirksomheder som Novo Nordisk, Genmab og Lundbeck, energiselskaber som Ørsted og forsikring som Tryg.

»Cykliske« aktier er modsat afhængige af, at verdensøkonomien blomstrer. Det gælder for eksempel transportvirksomheder som Mærsk og DSV, der har mest gang i forretningen, når der bliver solgt en masse varer, der skal transporteres rundt.

Ti procent-nedtur nu realistisk

Generelt er lav økonomisk vækst dog negativt for de globale aktiemarkeder, og de seneste dage er investeringseksperter kommet med nogle dystre udsigter. Det er især, efter at aktiemarkedet i både USA og Europa i sidste uge slog kursrekorder, hvilket blandt andet vakte bekymring hos den amerikanske storbank Goldman Sachs.

Derfor advarede bankens globale chefstrateg, Peter Oppenheimer, om, at investorerne ikke tager coronaudbruddet alvorligt nok, og at risikoen for en aktiekorrektion er steget betydeligt. En korrektion i aktiemarkedet er normalt defineret som et fald på mere end ti procent.

Chris Beauchamp, chefmarkedsanalytiker hos den britiske handelsplatform IG, vurderer også, at markedet kan fortsætte sin nedtur, men er mere optimistisk på den længere bane.

»Vi har været igennem nogle stille måneder, der har været rigtigt gode for aktieoptimisterne. Det her er ved at blive til en meget værre korrektion, end hvad der virkede sandsynligt for to uger siden, men i øjeblikket ser det ikke ud til at true aktiemarkedet på længere sigt,« siger han.