Danske aktier i hopla: Højeste kurs i fire uger

En positiv udvikling i de seneste coronadata spreder optimisme på aktiemarkedet mandag morgen. Danske aktier er nu tilbage i den højeste kurs i næsten en måned. Olieprisen, derimod, lider endnu et knæk.

Dødstallet er faldende i Sydeuropa, og det giver investorerne håb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tegn på, at coronavirussen er under kontrol i Europa, og det har mandag morgen fået investorerne i godt humør.

Overalt i verden er aktiemarkedet klædt i grønne farver, med store stigninger i Asien og amerikanske futures, der peger plusser på omkring fire pct., når børsen åbner på New York kl. 15.30 dansk tid.

I Europa er alle de store indeks også åbnet i positivt territorium. Det danske eliteindeks, C25, begynder ugen med en stigning på 2,1 pct., hvilket er nok til at sende indekset tilbage til sin højeste kurs siden 9. marts.

Den gode stemning på finansmarkedet kommer efter en weekend, der har vist tegn på, at den hurtige spredning af coronavirussen er ved at være inddæmmet. Dødstallet er faldet i Italien, Frankrig og Spanien, hvilket signalerer, at de drastiske nedlukninger af landene har virket til at få udbruddet under kontrol. I New York, epicentret for pandemien i USA, faldt antallet af døde søndag for første gang i en uge.

I Danmark vurderer statsminister Mette Frederiksen (S), at landet kan blive delvist genåbnet efter påske, hvis udviklingen fortsætter i den rigtige retning.

Springbræt for lysere tider

Jakob Vejlø, chefstrateg hos BankInvest, skriver i en kommentar mandag morgen, at nervøsiteten på det brede finansmarked er ved at være dulmet, hvilket tegner godt for fremtiden. For eksempel kan han se, at volatiliteten i obligationsmarkedet i USA er på vej ned, og at der er stabile tegn i renteforskellen mellem virksomhedsobligationer og statsobligationer.

Særligt uroen på markedet for virksomhedsobligationer har været en afgørende faktor for markedspanikken siden februar.

»Vi kan håbe på, at dette er første skridt mod en konsolidering på markederne, der kan fungere som springbræt mod bedre kursniveauer,« skriver han.

»Udsigterne er dog fortsat særdeles usikre, relateret til covid-19 udbredelsen, længden af de omfattende nedlukninger af samfundsaktiviteter, effektiviteten og størrelsen af de økonomiske og finansielle pakker, og borgeres og virksomheders adfærdsændringer i lyset af denne sociale og økonomiske katastrofe,« tilføjer han.

Læs: Børsbarometer: Coronavirus har kostet investorerne 14.500 mia. dollar – her er aktiemarkedets tre store test

Olieprisen får nye klø

Et andet sted på finansmarkedet udspiller der sig sideløbende med coronakrisen et andet drama: Oliepriskrigen.

I sidste uge steg prisen for en tønde Brent-olie 37 pct., efter nyheden om, at de store olieproducerende lande var klar til at mødes på en videokonference mandag for at stabilisere oliemarkedet. Oliemarkedet er nemlig blevet hårdt ramt af lavere efterspørgsel på grund af coronavirussen samtidig med et større udbud efter en priskrig mellem Saudi-Arabien og Rusland.

Det planlagte hastemøde mandag er imidlertid blevet udsat til torsdag. Ifølge Bloomberg er mødet blevet udskudt fordi Riyadh og Moskva bliver ved med at give hinanden skylden for det seneste kollaps i oliepriserne.

Brent-prisen var nede fem pct. tidligt mandag morgen.