Mette Frederiksen holder fast i gradvis genåbning efter påske – men forbereder danskerne på en markant anden hverdag

Det normale liv før corona kommer ikke tilbage inden for en overskuelig fremtid, fastslår Mette Frederiksen. En gradvis genåbning af Danmark afhænger af, at alle overholder retningslinjer, siger statsministeren.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke sætte dato på, hvornår samfundet vil være tilbage i en normal tilstand.

Det siger hun i programmet 21 Søndag på DR1 søndag aften.

»Jeg tør ikke sætte en dato på, men jeg tror ikke, at vi kan komme tilbage inden for en overskuelig fremtid,« siger Mette Frederiksen.

Statsministeren siger, at »verden er forandret«, og det kommer vi også til at mærke i den måde, vi lever vores liv.

»Vi kommer ikke til at klumpe sammen, og der kommer ikke til at stå rigtig mange mennesker meget, meget tæt og holde en god fest sammen.«

»Vores verden er forandret. Vores hverdag kommer til at være forandret,« siger Mette Frederiksen.

11. marts lukkede Mette Frederiksen og regeringen for store dele af landet og samfundsøkonomien for at begrænse coronaepidemien i Danmark.

Skoler, arbejdspladser, restauranter, barer, frisører med videre blev lukket ned.

Det skete for at undgå, at sundhedsvæsenet overbelastes, og at dødeligheden fra virusset bliver højere end uundgåeligt.

Mette Frederiksen i 21 Søndag

»Vores verden er forandret. Vores hverdag kommer til at være forandret.«


På et pressemøde mandag i denne uge sagde statsministeren, at regeringen - hvis udviklingen fortsatte som hidtil - ville overveje at igangsætte en genåbning af Danmark efter påske.

Søndag aften siger Mette Frederiksen, at det fortsat er sandsynligt, at en gradvis genåbning af det danske samfund kan begynde efter påske.

»Det er absolut sandsynligt, at vi kigger ind i en kontrolleret, gradvis, stille og rolig åbning af Danmark efter påske,« siger statsministeren.

I 21 Søndag understreger Mette Frederiksen gentagne gange, at det afhænger af, hvorvidt den enkelte borger fortsat overholder retningslinjerne om at holde afstand den kommende uge.

»Alt det, der endnu ser ud til at virke, skyldes ene og alene, at rigtig mange danskere gør, hvad sundhedsmyndighederne anbefaler. Bliver vi ligeglade med det ansvar, og bliver vi pludselig optagede af at gå til påskefrokost, så kan tallene pludselig eksplodere mellem hænderne på os,« siger Mette Frederiksen.

Regeringen vil kun træffe beslutninger om genåbningen af Danmark, som baserer sig på sundhedsfaglige råd, understreger hun.

Hun siger, at selv når genåbningen af samfundet begynder, vil det blive en langsom proces.

Ifølge statsministeren vil det ligeledes betyde, at vi i et stykke tid endnu fortsat skal spritte hænder og holde afstand.

Og så skal alle dem, der er sendt hjem fra arbejde, ikke forvente at mødetiderne bliver, som de plejer, lige foreløbig. Det samme gælder for børnene i skolerne, og de unge på universiteterne.

»Det er også mit bedste bud, som tingene er i dag, at vi kommer til at arbejde forskudt af hinanden.«

»Jeg ser ikke for mig på den korte bane, at alle børn kan komme i skole og på uddannelse på en og samme tid,« siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at det er en »lumsk sygdom«, som kan komme tilbage.

En af de ting, som der er behov for at få åbnet op for, er behandlingen af andre patienter i sundhedsvæsenet, lyder det fra statsministeren.

Eksempelvis er operationer og behandlinger blevet udskudt som følge af udbruddet af coronavirusset. Men det skal genoptages, så virusset ikke skaber problemer for andre patientgrupper.

Hvorvidt statsministeren vil melde de »første spæde skridt« ud til en genåbning af landet mandag, er der ikke truffet beslutning om, siger hun.

»Jeg vil gerne have tid til at tale med Folketingets partier først,« siger Mette Frederiksen.

/ritzau/