Dagen derpå: Danske aktier fortsætter i rød efter mavepuster

Danske aktier startede onsdagen med plusser, men den gode stemning forsvandt hurtigt. Dermed er nedturen, der startede med store kurstæsk tirsdag, fortsat. Aktiestrateg tror dog, at turbulensen kun varer et par dage, og at markedet bliver klar til en »julespurt«.

Hvad gør man nu? Aktier har taget et dyk de seneste dage, men Vellivs chefstrateg er ikke bekymret for større fald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Av av av, sikke nogle tæsk på aktiemarkedet.

I Danmark faldt eliteindekset (C25) tirsdag 3,2 procent, hvilket gjorde det til den værste handelsdag siden 23. marts 2020, da den første coronabølge trak tæppet væk under de internationale finansmarkeder.

Onsdag så det fra morgenstunden ud til at blive en mere positiv dag, men jo længere dagen er skredet frem, desto dårligere er stemningen blevet på aktiemarkedet. C25 er således nede 0,4 procent i den laveste kurs siden 18. oktober. Det vil sige, at indekset nu er faldet knap fem procent over den seneste uge.

Tre grunde til mavepuster

Henrik Henriksen, chefstrateg i Velliv, forklarer, at der er tre grunde til den seneste mavepuster på aktiemarkedet. For det første er der begyndt at spire en fornyet frygt for coronapandemien, efter at flere europæiske lande har genintroduceret restriktioner. For det andet tog markedet genudnævnelsen af Jerome Powell som centralbankchef i USA som et signal om, at renten i verdens største økonomi snart bliver sat op. Og for det tredje var aktiemarkedet allerede steget solidt siden midten af oktober. C25 var for eksempel inden de seneste dages uro oppe over ti procent siden starten af oktober.

Jerome Powell (tv.) får fire år mere som chef for den amerikanske centralbank. Det tolker markedet, som at centralbanken snart strammer op i pengepolitikken, og det har sendt renterne i vejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Kombinationen af frygt for stigende rente og inflation og covid-19 er ikke så god. Covid-frygten rammer alle de sektorer, som har godt af genåbningen, det vil sige »old economy« og value. De stigende renter rammer »stay at home«-aktier og vækst, så markedet er blevet bredt ramt,« siger Henrik Henriksen:

»Og så er træet lidt nemmere at ryste, når du har haft nogle kraftige stigninger.«

Begge lejre under beskydning

Value refererer til aktier, der er prissat billigt og har en stabil indtjening. Det kan for eksempel være banker, råvareselskaber, bilproducenter, forsyning og detail. Vækstaktier dækker omvendt over virksomheder, der er dyrt prissat med en forventning om, at der kommer høj indtjening i fremtiden. Et klassisk eksempel på det er it-selskaber som for eksempel Microsoft, Facebook og Apple. Når begge lejre er under beskydning, giver det ekstra turbulens på markedet, forklarer Henrik Henriksen.

»Normalt ville man sige, at hvis du er bange for covid-19, behøver du ikke bekymre dig om stigende renter. Men det gør vi så alligevel nu, fordi centralbankerne i min optik er bagud,« siger han, og peger specifikt på, at den høje inflation i USA og Europa bør udløse renteforhøjelser.

»Vi er ude af den her periode, hvor der var fred og ingen fare. Under corona havde vi et aktiemarked 2.0, hvor det nærmest kun kunne stige, men nu er vi ved at være tilbage til markedet, som vi kendte det inden covid-19. Så vi kan godt forvente, at det bliver mere bumpy den kommende tid,« tilføjer han.

Højere inden nytår

Det betyder dog ikke, at han frygter flere store fald – tværtimod. Når Velliv-strategen kigger frem mod nytår, forventer han, at aktiemarkedet er steget fra de nuværende kurser. Det skyldes dels, at de seneste økonomiske nøgletal har overrasket positivt, og dels at december ofte er en stærk måned for aktier. Det er det, man også populært kalder for »julespurten,« og som historisk har løftet markedet op til jul og nytår. De sidste to år er globale aktier steget henholdsvis 4,5 procent og 3,4 procent i december. I 2018 dykkede aktier godt nok i december som del af en større nedtur udløst af handelskrigen mellem USA og Kina og stigende renter i USA.

»Jeg hælder til, at det ikke er den store storm, der kommer. Det er et blæsevejr, som varer nogle dage, og så klinger det af,« siger han, og fortsætter:

»December er traditionelt den måned, hvor aktier har det bedst. I 77 procent af tilfældene siden 1926 har december været en plusmåned. Det hænger sammen med, at man begynder at kigge ind i det nye år og bygge forventninger op. Og så er der heller ikke så mange aktieemissioner i december, fordi man pludselig rammer julen, så udbuddet af aktier er lidt lavere.«

Rødt i Europa og USA

I resten af Europa og USA er aktiemarkedet onsdag også fedtet ind i røde tal. Det tyske DAX 30-indeks er faldet 0,7 procent, mens det svenske OMXS30 er nede 0,2 procent. I USA peger futures på en negativ åbning på Wall Street, når handlen går i gang klokken 15.30 dansk tid.

Zoomaktien var blandt de største vindere i 2020, men har fået en hård medfart i år. Aktien er faldet næsten 40 procent siden nytår og over 20 procent den seneste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix.

Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com i London, forklarer, at der i USA i øjeblikket er to store markedstendenser i gang. Den ene er, at investorerne trækker sig ud af de store spekulative vækstaktier. Det er for eksempel videomødetjenesten Zoom, træningsudstyrsvirksomheden Peloton og handelsplatformen Robinhood. De er alle dykket cirka 20 procent over de seneste seks handelsdage. Den anden tendens er, at investorer er ved at rykke over i banker og andre cykliske aktier, som traditionelt vil klare sig bedst, når renterne stiger. Faldene for de store indeks har dog ikke været lige så voldsomme som i Europa.

»Samlet set holder markedet (i USA, red.) sig nogenlunde oppe takket være rotationen. Der er ingen store tegn på stress i markedet endnu, og aktierne fortsætter med at blive handlet tæt på rekordhøje niveauer, selvom VIX har ramt den højeste kurs i halvanden måned,« siger han.

VIX-indekset måler volatilitet i aktiemarkedet og bliver populært kaldt for Wall Streets frygtmåler. Den er nu steget til cirka 20, hvilket er langt fra »panik«-territorium. Til sammenligning var den over 80 i marts 2020.