Skandinaviske kroner lider: Største fald siden marts 2020

Usikkerhed på de finansielle markeder ses tydeligt på både den svenske og norske krone, der falder markant. Cheføkonom vurderer, at usikkerheden primært skyldes en ny coronavariant.

Den norske krone er faldet med over fire procent i forhold til den danske krone i november. Fredagens store fald skyldes ifølge cheføkonom især det store fald i oliepriserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom denne fredag kaldes black friday på grund af gode tilbud i landets butikker, vil mange investorer have en helt anden farve på hjernen.

Der er nemlig rødt på aktiemarkederne i hele verden.

Og den usikkerhed har sat sig i valutakurserne i vores to skandinaviske nabolande, Sverige og Norge.

Den svenske krone faldt således med 1,3 procent i forhold til danske kroner fredag morgen. Dermed fortsætter den svenske krone videre på den markante svækkelse i november, hvor den er faldet 3,6 procent i forhold til den danske.

»Det er et større fald, end vi så i marts 2020, hvor coronakrisen rasede,« skriver seniorøkonom i Sydbank, Kim Blindbæk, i en analyse til Berlingske.

Også den norske krone er i modvind og faldt således med 1,9 procent i forhold til den danske krone fredag morgen. I november er den faldet med hele 4,2 procent.

Ifølge Kim Blindbæk er der ikke noget nyt i, at finansiel uro betyder »kø ved udgangen i de skandinaviske valutaer«:

»De skandinaviske økonomier er nemlig små, og globale tendenser smitter derfor hurtigt af på den økonomiske aktivitet. Samtidig er likviditeten i de skandinaviske valutaer selvfølgelig mindre sammenlignet med større valutaer. Det forværrer i perioder med uro og bekymringer udsvingene i valutaerne,« skriver seniorøkonomen i sin analyse.

Ny coronavariant

Uroen skyldes ifølge Kim Blindbæk primært, at en ny coronavariant fra Botswana er blevet fundet i Sydafrika.

»Det øger bekymringerne for, om vaccinerne er effektive over for den variant, og om det vil medføre nye restriktioner og nedlukninger. Det rammer olieprisen, som er vigtig for både den norske økonomi og den norske krone, der derfor rammes hårdere i dag,« skriver seniorøkonomen.

Olieprisen falder i øjeblikket med omkring 6,7 procent.

De store pris- og kursfald kommer efter en allerede hård uge på aktiemarkedet, hvor frygten for stigende renter og nye coronarestriktioner i Europa har bekymret investorerne. Og nu er der altså fundet en variant af coronavirus i Afrika, som har skabt stor opmærksomhed.

Frygten er, at den nye variant adskiller sig så meget fra den oprindelige virus, at den reducerer effekten af de kendte vacciner.

Det danske aktiemarked begyndte fredagen med meget store fald, men har siden rettet sig, så flere aktier nu igen stiger. Nogle aktier er dog stadig hårdt ramt, heriblandt FLSmidth & Co, ISS og Danske Bank, der falder med henholdsvis 5,3, 4,5 og 4 procent.

Den tiårige danske statsrente er fredag faldet en smule, så den igen er blevet negativ.

På tværs af Europa ligger aktiemarkederne stadig med store fald. Værst ser det ud i Spanien og Frankrig, hvor IBEX 35 og CAC 40 falder med henholdsvis 3,8 og 3,5 procent.