Verdens dårligste nyhed: Ny supervirus vækker stor bekymring. Eksperter frygter, at vaccinen ikke kan bremse den

En ny coronavariant fra Sydafrika vækker stor bekymring. Frygten er, at varianten adskiller sig så meget fra den oprindelige virus, at de kendte vacciner mod coronavirus måske ikke kan stoppe spredningen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: INA FASSBENDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu er det en stor bekymring, men forskere advarer om, at vi snart vil vide, om verdens mareridt er blevet til grum virkelighed.

En ny coronavariant opdaget i Sydafrika er blevet betegnet som rædselsvækkende og det værste, der hidtil er set.

Forskere har de seneste timer slået alarm, mens den nye coronavariant spreder sig med stor hast blandt sydafrikanere. Storbritannien har indført stramme rejserestriktioner mod indrejse fra Sydafrika og flere andre lande i det sydlige Afrika.

Bekymringen er, at vi nu står over for en helt ny og større trussel end hidtil under coronapandemien. Den britiske sundhedsminister konstaterede, at den nye variant »måske er mere smitsom« end den ekstremt smitsomme deltavariant.

Sajid Javid sagde desuden, at »de vacciner, som vi har i øjeblikket, måske vil være mindre effektive« over for den nye variant.

Navnet på den nye variant er indtil videre B. 1.1.529. Men måske får den snart en mere mundret betegnelse, for en del tyder på, at vi snart alle vil tale om netop den.

Problemet er, at den ud fra de første undersøgelser kan være endnu bedre til at omgå vores immunforsvar end nogen hidtil kendte varianter. Forskere siger til BBC, at varianten har så mange mutationer, at den adskiller sig markant fra de hidtil kendte varianter af coronavirus.

Det betyder, at den kan opføre sig helt anderledes end det, som de hidtil udviklede vacciner er rettet imod.

Værste variant til dato

Så galt behøver det ikke at gå, understreger forskere. Men erfaringen med coronavirus har vist, at det kan være for sent, hvis man venter til fuld vished med at reagere. Den særlig smitsomme deltavariant driver nu den smittespredning, der på kort tid har gjort Europa til verdens hårdest ramte smitteområde.

Der har før været bekymringer over andre coronavarianter, der så alligevel er forsvundet igen. Problemet med B.1.1.529 er, at forskere hidtil har sporet en samling af de værste egenskaber fra tidligere coronavarianter.

En ledende britisk sundhedsekspert, Jenny Harries, siger til BBC, at man hurtigst muligt vil forsøge at få fastslået coronavariantens evne til smitte, sygdomsforløbet den kan forårsage og evnen til at undgå vacciner:

»Frem til i dag er det den mest markante variant, som vi er stødt på.«