Børsbarometer: Aktierekorder i vente? Indre konflikt holder markedet i limbo

Aktier har de seneste uger kæmpet for at slå rekorder, men trods flere forsøg er vi der endnu ikke. Investorerne er splittede mellem store markedskræfter: Geopolitisk uro og frygt for en recession i det ene hjørne, og støttende centralbanker og en godkendt regnskabssæson i det andet.

Såååååå kører vi – amerikanske aktier er under en procent fra at nå nye højder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Lige ved og næsten. Det amerikanske S&P 500-indeks, der på mange måder er toneangivende for de globale aktiemarkeder, var i denne uge ultratæt på at sætte rekord og var ved redaktionens afslutning under en procent fra den højeste kurs nogensinde.

Men som vi har oplevet mange gange de seneste uger, blev indekset stoppet kort før målstregen. Siden midten af oktober har indekset kæmpet lige under rekordkursen og har trods flere solide forsøg ikke formået at bryde igennem niveauet omkring 3.025.

Det er samme tendens, vi har set i Europa, hvor både det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks og det danske eliteindeks, C25, er cirka fire procent fra rekorder – og har ligget der nogen tid.

Det føles som om, investorerne ikke rigtig »tør« på grund af en indre konflikt over, hvordan de i øjeblikket skal opfatte verden.

På den ene side er investorerne rædselsslagne over den geopolitiske usikkerhed i alverdens brændpunkter – Tyrkiet og Syrien, demonstrationerne i Hongkong, den evindelige Brexit-ballade, handelskrigen mellem USA og Kina og ikke mindst en konstant frygt for, at verden snart glider ned i recession.

På den anden side er investorerne opmuntrede over nøgletal, der stadig viser, at den amerikanske økonomi er i fin form, og at centralbanker verden over har vist, at de vil gøre hvad som helst for at holde liv i opsvinget.

Herunder også Den Europæiske Centralbank (ECB), der til Mario Draghis sidste møde som chefen i torsdags bekræftede, at renterne vil forblive rekordlave flere år endnu, og at opkøbsprogrammet på det nærmeste kan løbe i uendelighed.

I næste uge står den amerikanske centralbank for tur, og trods en solid økonomi er markedet stensikkert på, at bankfolkene i Washington leverer en rentenedsættelse – den tredje på bare fire måneder. Meldingen fra centralbanken kan bestemt være medvirkende til at dræbe håbet om aktierekorder eller give markedet det sidste skub opad.

Regnskaber begejstrer

Og så er der selvfølgelig regnskabssæsonen. Den er endnu ikke for alvor kommet i gang i Danmark, men i USA kører den for fuld udblæsning. Den fremherskende analyse er, at det indtil videre har været en god regnskabssæson. Cirka 80 procent af S&P 500-virksomhederne har således slået analytikernes forventninger – langt over gennemsnittet på 65 procent ifølge data fra Refinitiv.

Forventningerne var dog ganske lave, og samlet er indtjeningen i tredje kvartal faldet næsten fem procent for de amerikanske virksomheder. Derudover har analytikerne skåret i prognoserne for 2020 og således bekræftet nogle af markedets værste bekymringer.

Denne uges store regnskaber har da også været en pose blandede bolsjer. Tesla kom ud som den helt store positive overraskelse, hvilket sendte aktien op med 18 procent. Til gengæld skuffede Amazon, Twitter, McDonald’s, Ford, Texas Instruments og Caterpillar – især de to sidstnævnte vakte bekymring, fordi de fungerer som en strømpil for den globale IT-sektor og for byggeaktiviteten. Begge brancher er nødvendige og vigtige med henblik på at holde en recession for døren.

Det kan på den baggrund virke underligt, at aktiemarkedet stadig holder sig oppe. Men investorerne har i denne omgang valgt at anskue glasset som halvt fuldt – forstået på den måde, at regnskaberne sagtens kunne have været meget værre, og at vi trods alt stadig har centralbankerne til at holde humøret højt. Og så skal man i øvrigt ikke glemme, at aktiemarkedet – trods indviklede grafanalyser og nøgletal – langt hen ad vejen er drevet af følelser.

Der skal meget til at slå den aktuelle markedsstemning ud af kurs, og optimismen kan nemt blive en selvopfyldende profeti. Når man vil have, at aktiemarkedet stiger, leder man efter argumenter, der understøtter et fremtidigt opsving.

Og hvad kommer der så til at ske resten af året? Vil optimismen være tilstrækkeligt til endelig at lede S&P 500 over rekordstregen inden nytår?

Det kommer – ikke overraskende – helt an på, hvem man spørger. Strategerne hos Citigroup, Deutsche Bank og Goldman Sachs tror, at vi når derhen, mens Bank of America, Merrill Lynch, J.P. Morgan og Morgan Stanley forudser et fladt eller faldende marked herfra.

I Europa er billedet mere mudret – blandt andet på grund af Brexit – men der er stort set ingen, der forudser rekorder inden nytår. Fremtiden for danske aktier vil dog stå klarere i næste uge, når store regnskaber fra Ørsted, Sydbank, Jyske Bank, Danske Bank, FLSmidth, Carlsberg og Novo Nordisk rammer.

Ugens højdepunkter på finansmarkedet

 • Den Europæiske Centralbank holdt renten på det laveste niveau nogensinde og gentog, at de økonomiske udsigter er sløje. Det var Mario Draghis sidste møde som ECB-chef, før han 1. november giver stafetten videre til Christine Lagarde.
 • PMIerne for euroområdet viste, at industrisektoren stadig er presset, især i Tyskland.
 • Pandora-aktien fik et ordentligt skub opad, da Carnegies Lars Topholm løftede sin anbefaling til »hold« fra »sælg«.
 • Regeringen udskød indførelsen af det nye boligskattesystem fra 2021 til 2024, hvilket kan give luft til det pressede ejerlejlighedsmarked.
 • Boris Johnson høstede en stor sejr, men led også et sviende nederlag. Parlamentet godkendte hans Brexit-aftale, men stemte hans noget stramme tidsplan ned. Det betyder, at Brexit ikke når at gå igennem inden 31. oktober, hvilket Boris Johnson ellers havde svoret. Nu går Johnson så efter et parlamentsvalg 12. december.
 • Caterpillar skuffede med sit regnskab, og som verdens største bygge- og mineselskab er det er dårligt signal om global vækst.

Det skal du holde øje med i næste uge

 • Mandag er rimelig stille på datafronten, og i stedet er det regnskaber fra Googles moderselskab, Alphabet, AT&T, Samsung og storbanken HSBC, der stjæler rampelyset.
 • Tirsdag er der stille i Europa, mens der i USA kommer forbrugertillidstal samt det kendte S&P/Case-Shiller huspris-indeks. På regnskabsfronten er FLSmidth, BP, l’Oreal, Orange og Kellogg blandt højdepunkterne.
 • Onsdag står til at blive ugens vigtigste dag med rentemøde i USA. Federal Reserve forventes at sætte renten ned på ny. Derudover kommer Frankrig og USA med tal for BNP-vækst i tredje kvartal, Tyskland kommer med tal for arbejdsløshed og inflation, i Canada er der rentemøde, mens der i Storbritannien kommer forbrugertillidstal for oktober. Blandt regnskaber er de vigtigste Ørsted, Sydbank, Jyske Bank, Airbus, Deutsche Bank, Total, Volkswagen og Apple.
 • Torsdag holder den japanske centralbank rentemøde, ligesom eurozonens BNP-vækst i tredje kvartal bliver offentliggjort. I USA kommer der data for nytilmeldte ledige og forbrug for husholdningerne. Carlsberg, Shell, Sanofi, Air France og Kraft Heinz kommer blandt andre med regnskaber.
 • Fredag kommer de endelige oktober PMI-tal for industrisektoren for en række lande: Kina, Italien, Storbritannien, Spanien, eurozonen og USA. I USA bliver »kongetallet« offentliggjort – den månedlige arbejdsmarkedsrapport, også kendt som nonfarm payrolls. På regnskabsfronten er de vigtigste Danske Bank, Novo Nordisk, Chevron og Exxon.

Tre ting, jeg taler med mine kilder om

Skuffelser på vej i dansk regnskabssæson
Investorerne kan godt forberede sig på en række nedjusteringer i regnskabssæsonen herhjemme – også flere end normalt, advarer Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank. Forventningerne lyder på et samlet fald i indtjeningsvæksten på 2,4 procent – en stor ændring fra vækst på 9,1 procent, som var prognosen ved årets start. Jacob Pedersen påpeger, at der er stærkere og stærkere beviser for en økonomisk afmatning, og det kan ikke undgå at ramme virksomhedernes indtjening. Mange danske aktier er dyrt prissat, så derfor kan de kommende uger komme til at gøre ondt på kurserne.

Storbank vender ryggen til telekom-aktier
Bank of America Merrill Lynch har i denne uge nedjusteret europæiske telekomaktier til »undervægt« fra »overvægt.« Banken argumenterer for, at telekomaktier i høj grad minder om en obligation på grund af stabile udbytter – de såkaldte bond proxies. Når statsrenterne er lave – som de har været de seneste år – flokkes investorerne til udbytteaktier for at få noget, der ligner et sikkert afkast. Nu forudser BofA, at statsrenten i USA vil stige markant de kommende måneder, og dermed vil der komme lavere efterspørgsel på telekomaktier.

Norwegian overrasker med stærkt regnskab
Det gældsplagede flyselskab Norwegian Air Shuttle tog torsdag investorerne på sengen, da det annoncerede et regnskab, der var stærkere end ventet, og et joint venture med China Construction Bank. Aktien steg over 30 procent i løbet af ugen til 48 norske kroner. Storbanken HSBC har efterfølgende hævet kursmålet til 30 kroner fra 20 kroner. Grunden til at dette ikke blev hævet yderligere, er, at HSBC stadig er utilpas i forhold til den store gældspukkel, og mener, at Norwegian bliver nødt til at rejse flere penge i løbet af 2020.