Aftale med kinesisk storbank sparer Norwegian for milliarder

Norwegian har indgået et omfattende samarbejde med verdens næststørste bank – den kinesiske bank China Construction Bank Leasing International DAC. Formålet er at nedbringe lavprisselskabets udgifter med flere milliarder kroner årligt.

Et samarbejde med verdens næststørste bank nedsætter Norwegians udgifter med ti milliarder danske kroner årligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Luftfartsselskabet Norwegian har offentliggjort, at det i samarbejde med den kinesiske storbank China Construction Bank Leasing International DAC opretter et nyt selskab. Norwegian får 30 procent af ejerandelen i det nye selskab, mens China Construction Bank Leasing International DAC sætter sig på de resterende 70 procent.

Ifølge aftalen skal den kinesiske bank købe Norwegians fly, som Norwegian derefter leaser. Ved den manøvre sparer Norwegian årligt 13,7 milliarder norske kroner – svarende til ti milliarder danske kroner. Det skriver det norske flyselskab i en pressemeddelelse her til morgen.

Aftalen vil ifølge pressemeddelelsen forbedre Norwegians finansielle situation betydeligt. I første omgang omfatter aftalen 27 fly af typen Airbus A320neo, som skal leveres fra 2020 til 2023.

»Jeg er overbevist om, at en professionel og økonomisk stærk partner som China Construction Bank vil være en fremragende partner for Norwegian i fremtiden. Det selskab, vi nu har etableret sammen, er et vigtigt første skridt på vejen til opbygning af et stærkt strategisk partnerskab mellem vores to virksomheder,« siger koncernchef og finansiel direktør i Norwegian Geir Karlsen.

Selv om Norwegian de seneste år har fået flere passagerer om bord på flyene, har flyselskabet været udfordret økonomisk. Virksomheden har over en årrække opbygget en gæld, der løber op i 45 milliarder danske kroner.

Selskabets seneste halvårsregnskab viste, at Norwegian i første halvdel af året tabte 1,4 milliarder norske kroner på bundlinjen svarende til cirka en milliard danske kroner.