Amerikanske aktier laver stærkt comeback efter vanvidsdag

Efter den dårligste dag på aktiemarkedet i 2019, er amerikanske aktier tilbage i positivt territorium og stiger tirsdag morgen. Men er det starten på en ny optur eller bare en pause i markedstumulten?

Der har været meget uro på Wall Street de seneste dage, men tirsdag er der lidt mere ro på. Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går stærkt på finansmarkedet i øjeblikket, og de seneste dages dramatiske aktienedtur er tirsdag blevet forvandlet til en optur.

De amerikanske indeks er alle åbnet med stigninger på omkring 1 pct., efter at have faldet seks dage i streg. Den positive åbning kommer efter voldsomme fald mandag, hvor det toneangivende S&P 500 indeks dykkede 3 pct. og led det største daglige tab i 2019. Det industritunge Dow Jones indeks fik barberet 2,9 pct. af, svarende til 767 point, hvilket målt på point gjorde mandag til indeksets sjette værste dag nogensinde ifølge data tilbage fra 1896.

I alt tabte det globale aktiemarked mandag 1.500 milliarder dollar i værdi - svarende til bruttonationalproduktet for hele Spanien. Det ser dog lysere ud tirsdag, ikke kun i USA, men også i Europa. For eksempel er det danske eliteindeks C25 steget 1,3 pct.

»Markederne er lettede over PBOCs (People's Bank of China, Kinas centralbank, red.) beslutning om at bremse yuanens svækkelse, hvilket er et tegn på, at vi måske ikke kommer til at se en yderligere eskalering af USA-Kina handelskrigen med det samme,« skriver Edward Moya, senior markedsanalytiker hos Oanda, i en kommentar.

Aktiemarkedet verden over blev mandag sendt på en skarp nedtur, da Kina tog til genmæle mod Donald Trumps seneste planer om at smække yderligere straftold på kinesiske varer. Et af Kinas modtræk var at tillade, at den lokale valuta, yuanen, blev svækket til det laveste niveau i 10 år. Kina har historisk delvist kontrolleret valutaen, og centralbanken sætter dagligt en kurs for yuanen. Den kurs har længe ligget under syv yuan for en dollar, hvilket blev betragtet som en magisk grænse for ikke at svække den for meget.

Men mandag - i kølvandet på Trumps nye straftold - overskred centralbanken grænsen og satte kursen over syv, hvilket betyder, at yuanen faldt over for dollaren. Det blev set som en direkte provokation mod Trump, der efterfølgende anklagede Kina for valutamanipulation. En svagere kinesisk valuta gør kinesiske varer billigere i USA, og det mener den amerikanske præsident er unfair. Investorerne var rædselsslagne for at det var starten på en valutakrig mellem verdens to største økonomier, og at PBOC ville tillade at yuanen blev svækket yderligere.

Tirsdag vågnede investorerne dog til en blidere verden, hvor den kinesiske valuta ikke blev svækket yderligere. Det gav lidt ro på markedet efter nogle dramatiske dage.

Læs: Penisproteser slår cement: Her er vinderne og taberne efter seneste aktieuro

»Kan det være at denne ene handling kan ændre humøret på markedet? Det er for tidligt at sige,« siger Richard Perry, markedsanalytiker hos Hantec Markets i London.

»Der er mange investorer, der vil spørge sig selv: Er dette bare et dead cat bounce før den negative stemning tager over igen? Nu hvor markedet er nervøst for dollar/yuan kursen omkring 7 er det afgørende, hvordan PBOC fastsætter valutaen på den korte bane.« Et dead cat bounce er et engelsk aktieudtryk, der betegner et meget kort comeback efter en nedtur. Udtrykket kommer fra ideen om, at selv en død kat vil hoppe op, hvis den falder fra store højder.