»Alle signaler flasher knaldrødt«: Finansmarkedet vendt på hovedet efter handelsuro

Kina er nu kommet med modtræk mod Trumps straftold på kinesiske varer, og investorerne vurderer, at en handelsaftale i år er udelukket. Det har pustet til markedets allerværste frygt: At den globale økonomi er på vej ind i en recession, og at de tårnhøje aktiekurser derfor ikke længere kan forsvares. Aktierne vælter ned, og der er igen renterekord i Danmark.

Aktier over hele verden faldt igen mandag, efter at Kina kom med et modsvar til Trumps seneste straftold. Handelskrigen virker nu svær at løse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Greg Baker/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra guld over rekordlave danske renter til de globale aktiemarkeder – ingen dele af finansmarkedet gik ram forbi i mandagens handel, da optrapningen af handelskrigen sendte chokbølger gennem de internationale børser.

De første reaktioner kom allerede i fredags, efter at den amerikanske præsident Donald Trump annoncerede yderligere straftold på Kina, så næsten al eksport fra landet vil være pålagt ekstra skatter. Over weekenden tog konflikten så et nøk opad, da Bloomberg skrev, at Beijing vil stoppe med at købe amerikanske landbrugsprodukter, der netop har været en afgørende varegruppe i forhandlingerne mellem Beijing og Washington.

Derudover faldt den kinesiske valuta, yuanen, til det laveste niveau i over ti år, hvilket yderligere er set som en provokation mod Trump, der mener, at det er valutamanipulation og unfair.

Samlet set har udviklingen over weekenden været med til at grave en dybere kløft mellem USA og Kina, og investorerne er nu overbeviste om, at en potentiel handelsaftale ligger langt ude i fremtiden. Og det puster til markedets allerværste frygt: At den globale økonomi er på vej ind i en recession, og at de tårnhøje aktiekurser derfor ikke længere kan forsvares.

»Der er stor risiko for, at stridigheden mellem USA og Kina breder sig, og den har allerede haft en stor indvirkning på økonomien i Europa og særligt Tyskland,« siger Michael Hewson, chefanalytiker hos CMC Markets i London.

»Der er potentiale for en større aktienedtur, men vi er der ikke helt endnu. Min store bekymring er, hvis pessimismen bliver selvforstærkende. Hastigheden af de seneste dages fald er foruroligende,« tilføjer han.

Den fastlåste situation har fået de finansielle markeder til at reagere kraftigt. Her er nogle af højdepunkterne fra de seneste dages markedstumult:

Blodbadet fortsætter på aktiemarkedet

Aktiemarkederne fortsatte mandag med store tab, og det danske eliteindeks C25 tabte 2,6 pct. Det betyder, at det nu et slået tilbage til niveauet fra februar. I USA gik markedet også amok, og det toneangivende S&P 500-indeks tabte 3 pct., hvilket var dets største daglige fald siden december. Det er nu dykket 6 pct. fra sin rekord 26. juli. I sidste uge alene faldt det 3,1 pct., hvilket var det største ugentlige fald siden slut-december, hvor indekset havde sin værste julemåned siden 1931. Tirsdag morgen er der lidt mere ro på markedet og amerikanske futures peger på en svag positiv åbning.

Det er vigtigt at huske på, at aktiemarkedet har haft et historisk godt år indtil videre. Inden den seneste uro var S&P 500 oppe med 20 pct. i år på trods af svagere indtjeningsvækst i virksomhederne, en afmatning i verdensøkonomien og balladen om handelskrigen. Det har primært været håbet om mere støtte fra centralbankerne, der har løftet aktier igennem uroen, og spørgsmålet er nu, om de også kan afbøde konsekvenserne af den seneste optrapning i handelskrigen – de fleste analytikere tror det ikke.

Flugt mod sikre havne – rekordlave renter i Danmark igen

Turbulensen har fået investorerne til at søge mod sikre havne både på valutamarkedet, rentemarkedet og i guld. Det betyder blandt andet, at valutaer som den schweiziske franc og den japanske yen har haft gyldne tider, mens guld mandag steg over en pct. En ounze guld koster nu 1.471,15 dollar, hvilket er den højeste pris siden 2013 og endnu et klart signal om, at investorerne er nervøse.

I rentemarkedet fik vi igen mandag nye bundrekorder i blandt andet Danmark og Tyskland. Det gælder herhjemme for såvel statsobligationer som realkreditobligationer, og den 10-årige danske rente dykkede til -0,48 pct. Det betyder, at danske boligejere igen har udsigt til historisk lave boliglån, og alt tyder på, at realkreditlån med en fast rente i 30 år på kun en halv procent vil være klar senere på ugen.

Fortsætter tumulten?

Det afhænger af en række faktorer. Steen Jacobsen, investeringschef i Saxo Bank, forklarer, at det er afgørende, om Beijing de kommende dage tillader, at yuanen svækkes yderligere. En svagere yuan opfattes af Trump som en direkte provokation, og det kan være med til at udløse ikke bare en handelskrig, men en valutakrig. Tilbage i august 2015 tillod Kina flere dage i træk, at deres valuta blev svækket, og det var med til at udløse et skarpt fald på de globale aktiemarkeder.

Hvis nervøsiteten over valutaen fortsætter, vurderer Jacobsen derfor, at de seneste dages nedtur godt kan være starten på en større korrektion.

»Jeg er altid bekymret. men jeg er ikke mere bekymret, end jeg plejer. Jeg noterer mig dog stille og roligt med min 30-årige erfaring, at alle de signaler, som jeg ville forvente skulle flashe, flasher ikke alene rødt men knaldrødt,« siger han.