Nu får boligejere historisk lav rente

Alt tyder på, at realkreditlån til én procent lukker for udstedelse tirsdag til fordel for lån med en fast rente på kun en halv procent – den laveste faste rente nogensinde på realkreditlån over 30 år.

Boligejere kan glæde sig over lavere og lavere renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er, som om der slet ingen bund er under renterne i øjeblikket. Igen og igen får uro i verden og halvsløj økonomi investorerne til at søge mod sikker havn – hvilket danske boligejeres lån betragtes som. Det betyder, at den faste rente til danske boligejere nu har nået et historisk lavt niveau på en halv procent på lån med 30-årig løbetid.

Lånet til en halv procent blev åbnet i sidste uge, og nu tyder alt på, at det fra tirsdag bliver det toneangivende lån, fordi lånet til en procent runder kurs 100 og dermed lukkes for udstedelse.

»I skrivende stund er der udsigt til, at det 30-årige 1,0-procentlån med afdrag lukker for tilbudsgivning i morgen – det handler aktuelt over kurs 100 – og forleden tog vi beslutning om at åbne for et 30-årigt 0,5-procentlån. Det ventes at være klar til boligejerne fra og med torsdag,« skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark i en kommentar.

Lige nu tegner kursen på 0,5-procentlånet dog kun til at blive på omkring 95-96, og Christian Hilligsøe Heinig mener, at kursen bør være i omegnen af 98 for at være attraktiv for boligejere med 1,5-procentlån at konvertere til.

»I første omgang vil det fortsat være boligejere med fastforrentede 2,0-procentlån eller derover, der har oplagte konverteringsmuligheder, og hvor det derfor kan give mening at få lavet et servicetjek af sin boligøkonomi i den kommende tid. Vi skal have det nye 0,5-procentlån op i en kurs i omegnen af 98, før at låntagere med fastforrentede 1,5-procentlån også for alvor kommer i spil til nedkonvertering til det nye 0,5-procentlån,« skriver han.

Det yderligere rentefald kommer i kølvandet på, at rekordmange danske boligejere har lagt om til lån med en procent i fast rente. I alt var der opsagt realkreditlån for 178 mia. kroner, da terminen udløb onsdag 31. juli kl. 23.59.

Det er betydeligt mere end den hidtidige rekord på de 127 mia. kroner, der blev opsagt lån for i 2005 – og dengang var bevægelsen typisk fra fastforrentede 6,0-procentlån til tilsvarende lån til fire procent.

Trods det store omfang af den netop overståede konverteringsbølge forventer chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann, at der sagtens kan kommer én mere.

»Vi har haft voldsomt travlt den seneste måned og har det stadig. For selv om boligejerne har fået deres papirer på plads, er der stadig en hel del arbejde bag kulisserne. Og hvis renten fortsætter ned, går der formentlig ikke mange uger, før den næste konverteringsbølge begynder at bygge sig op,« skriver hun.

Rentefaldet har også medført, at boligejere kan optage et toårigt lån til en rente på minus 0,5 pct. i Jyske Bank. De øvrige realkreditselskaber har varslet, at de følger trop. Det er også en historisk milepæl, at der kan optages lån med fast rente i ti år.

Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank, vurderer dog, at et tiårigt realkreditlån ikke er relevant for langt hovedparten af de danske boligejere, som typisk vil vælge et lån med en løbetid på 30 år med en markant lavere månedlig ydelse.

Ydelsen på et tiårigt lån på en halv mio. kroner koster anslået 4.742 kroner om måneden før skat i Jyske Bank, mens en halv mio. kroner over 30 år med fast rente koster 1.933 kroner om måneden før skat.

»Langt de fleste vil synes, at det er for dyrt at have et tiårigt lån, fordi den månedlige ydelse bliver for høj,« siger Mikkel Høegh til Ritzau.