Penisproteser slår cement: Her er vinderne og taberne efter seneste aktieuro

Ikke alle aktier er skabt lige - mens aktier har fået prygl de seneste dage, er der en gruppe virksomheder, der ikke er blevet ramt så hårdt af det finansielle stormvejr. Defensive aktier kommer ud som vindere, og bekræfter bankernes gængse anbefaling for aktiestrategi.

Medico-selskaber som Coloplast har klaret sig stærkere gennem markedsuroen. Foto: Coloplast/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansmarkedet har været på en ordentlig nedtur de seneste dage, men der er stor forskel på hvor godt eller dårligt de forskellige danske aktier har klaret sig gennem uroen siden den amerikanske præsident Donald Trump i sidste uge smækkede yderligere straftold på kinesiske varer.

Kina har siden taget til genmæle, og situationen er nu så slem at de fleste tvivler på, at der kommer en handelsaftale igennem i 2019. Det har skabt noget, der ligner panik på aktiemarkedet verden over. Mandag alene tabte globale aktier totalt 1.500 milliarder dollar i værdi..

Mens det brede danske aktiemarked, målt på eliteindekset C25, har barberet 4,3 pct. af siden handelskrigen i torsdags blussede op igen, er der en håndfuld aktier, der har klaret sig væsentligt bedre. Det betyder ikke, at de er kommet ud af tumulten med stigninger, men at deres tab er blevet betydeligt begrænset og ikke har fulgt med det verdensomspændende aktieturbulens. Kursændringer er gjort op med mandagens lukkekurs, og har ikke indregnet stigningerne, der er kommet tirsdag morgen.

Ørsted kommer ud som »vinderen« i Danmark, og har »kun« tabt 1 pct.

Coloplast, den store medicokoncern der blandt andet fremstiller penisproteser og stomiposer, har klaret sig næstbedst herhjemme med et 1,9 pct. fald, mens Royal Unibrew, Lundbeck og Novo Nordisk har tabt mellem 2 pct. og 2,7 pct. Tirsdag morgen serverede Credit Suisse en opjustering af kursmålet på Coloplast til 850 kroner fra 750 kroner før.

I den anden ende af spektret ligger cementproducenten FLSmidth & Co. med et tab på 9,5 pct. og Mærsk, der er dykket 9,4 pct. siden torsdag.

Teorien virker: defensive aktier vinder under nedtur

Hvad der er interessant ved den store spredning, er, at der tegner sig et klart billede: Det er de såkaldte defensive aktier, der har klaret sig bedst gennem den seneste turbulens. Defensive aktier tilhører sektorer, der ikke er afhængige af økonomisk vækst eller den økonomiske cyklus, og der derfor i teorien står stærkere gennem en nedtur. Der er industrier som forsyning, telekommunikation, medicin, forsikring og drikkevarer - gerne med alkohol.

Ørsted sælger energi - det skal alle bruge, også selvom der er en recession. Medicosektoren - som Coloplast, Lundbeck og Novo Nordisk tilhører - oplever også konstant efterspørgsel, uagtet om vi er på vej mod mørkere tider. Producenter af antidepressiver kan faktisk få højere omsætning i en økonomisk nedtur. De fleste vil opgive andre forbrugsgoder som nye sko og rejser, før de opgiver deres stomipose eller insulin. Og så er der Royal Unibrew - ølsalget har historisk vist sig at klare sig igennem økonomiske nedture, delvist fordi der er billigere end andre alkoholiske drikkevarer.

Omvendt vil økonomisk usikkerhed sætte større byggeprojekter på pause, og det kan dulme efterspørgslen på byggematerialer som cement. Der bliver FLSmidth hårdt ramt. Og hvis handlen går i stå i verden, er der færre varer, der skal transporteres rundt, og dermed forsvinder forretningsgrundlaget for shipping-virksomheder som Mærsk. En logistikvirksomhed som DVS taber også i et sådant miljø, og er faktisk faldet 6,2 pct. siden i torsdags. I resten af Europa og i USA er det samme tendens der gør sig gældende.

Aktiebevægelserne de seneste dage bekræfter dermed de konventionelle aktieteorier, og bankernes generelle anbefalinger om at man skal eje flere defensive aktier, når der er politisk og økonomisk uro - hvis man overhovedet skal være i aktiemarkedet. Traditionelt klarer de sig nemlig bedst igennem markedsnedture, mens de såkaldte cykliske aktier, der er følsomme for konjunktursvingninger som for eksempel byggeri og detail, får hug. Til gengæld stiger cykliske aktier mere, når økonomien buldrer derudaf og forbrugerne er optimistiske.

Under markedsnedturen i efteråret sidste år, var det også de defensive sektorer der klarede sig bedst. Mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks bankede 12 pct. ned fra oktober til december, lykkedes det for telesektoren og forsyningssektoren at stige henholdsvis 2,3 pct. og 1,1 pct. i samme periode. Banksektoren, der er lidt en hybrid mellem de defensive og cykliske kategorier, ligger på europæisk plan midt i feltet.