Aktier: Vestas tager bundplacering trods nye ordrer

Vestas halter bagefter i middagens aktiehandel, til trods for at vindmølleselskabet fortsat kan melde om nye ordrer. Aktien falder med 0,7 pct. til 444,50 kr. i et C20 Cap-indeks, der har rejst sig efter en negativ start til et plus på 0,1 pct. til indeks 1017. Holder det dagen ud, er det tiende handelsdage i streg med stigninger.

Foto: Morten Dueholm. ARKIVFOTO 2010 af Vestas flag
Læs mere
Fold sammen

Efter fem nye ordrer onsdag for Vestas valgte analysehuset Morningstar at sænke sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb". Men vindmølleproducenten lægger dog an til et rekordår og ordrerne fortsætter med at ramme selskabet i en lind strøm. Torsdag er der ved middagstid offentliggjort tre amerikanske ordrer på samlet 250 megawatt.

»Lige nu peger det på rekord for ordreindgang i fjerde kvartal - at aktien alligevel falder, skyldes den skepsis, der i markedet, overfor Donald Trump, og om han kan finde på at ændre i den amerikanske støtteordning PTC,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

»Med det i mente kan det nok hæmme aktien, indtil Trump sætter sig i stolen i Det Hvide Hus. Vi tror dog ikke, at der kommer til at ske nogen ændring. Ordningen er jo under nedtrapning, og republikanerne har selv været med til at godkende den,« siger Martin Munk.

For alle tre Vestas-ordrer er der tale om bestilling af møllekomponenter, og i det ligger der, at kunderne har sikret sig støtte under PTC-ordningen til yderligere kapacitet ud over de nævnte megawatt i de første aftaler. Analytikere vurderer, at kunder med denne type komponentbestillinger sikrer sig PTC-støtte til projekter, der reelt er 10 gange større end størrelsen på den første faste ordre.

Inklusive dagens nye amerikanske ordrer har Vestas nået en samlet ordreindgang for 2016 på 8624 megawatt. Og flere ordrer kan komme til de kommende dage, og hertil skal lægges en klump af "uannoncerede" ordrer, som selskabet først offentliggør i regnskabet for 2016. Derfor er der gode muligheder for, at Vestas kan slå sidste års ordrerekord på 8943 megawatt.

STILLE DAG PÅ BØRSEN

»Ellers er der meget lav volumen i dag. Da mange selskaber traditionelt ikke kommer med store nyheder mellem jul og nytår, så han mange valgt at lukke bøgerne og holde fri. Og det er helt, som det plejer - også i år,« siger Martin Munk.

Ser man på Europa, ligger de store aktiemarkeder i små minusser på op til 0,3 pct.

»Der er en lidt lettere negativ stemning rundt omkring. Der var lidt profithjemtagning i USA, og det rammer også Europa,« siger Jyske Banks senioraktierådgiver.

IKKE MEGET NYT

Helt i bund ligger A.P. Møller-Mærsks B- og A-aktier med et fald på henholdsvis 0,8 pct. til 11.260 kr. og 0,7 pct. til 10.680 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

I den anden ende af indekset bider Pandora sig fast i toppen med et plus på 0,9 pct. til 918 kr., til trods for at prisen på både guld og sølv stiger på årets anden sidste handelsdag. Også Chr. Hansen og GN Store Nord ligger i top med plusser på henholdsvis 0,7 pct. til 392,10 kr. og 0,6 pct. til 147,50 kr. - og heller ikke her er der nyheder fremme.

Carlsberg ligger med et plus på 0,3 pct. til 607,50 kr., efter at Dagbladet Børsen kan berette, at bryggeriet har sat turbo på salget af specialøl med et nyt fadølsanlæg. Selskabet betegner det som "den største nyudvikling inden for fadøl i 80 år" og "en strategisk gamechanger".

Udenfor eliteindekset ligger it-servicevirksomheden NNIT til et plus på 2,5 pct. til 206 kr., efter at selskabet har meddelt, at samarbejdet med Pandora er blevet tilføjet flere ydelser. Den nye kontrakt tegner sig i værdi for et højt, tocifret millionbeløb i kr. og løber initialt over de næste 4,5 år, oplyser selskabet.