Aktier tæt på rekorder: Tre grunde til fornyet eufori

Amerikanske aktier er på vippen til at slå rekorder igen, mens især Tyskland har haft nogle strålende dage i Europa. Optimisme over Brexit-forhandlingerne, et stærkt J.P. Morgan-regnskab og minivåbenhvilen mellem USA og Kina har givet investorerne fornyet håb.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson har lovet, at Brexit sker 31. oktober. Nu er der spirende håb om, at han kan nå lande en skilsmisseaftale inden da. Foto: Hannah McKay/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har hængt mange sorte skyer over finansmarkederne de seneste måneder, men inden for bare den seneste uge er det væltet frem med positive nyheder.

Håb om en Brexit-aftale, en minivåbenhvile i handelskrigen mellem USA og Kina og ikke mindst en stærk start på regnskabssæsonen i USA har været den perfekte cocktail til at opmuntre investorer, der var blevet bekymrede for, om vi var på vej mod en nedtur eller måske et aktiekrak. Men den bekymring er – i hvert fald for nu – fejet af vejen, og vi er tæt på at nå nye rekorder i både USA og Europa.

Tirsdag kravlede det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks igen over milepælen på 3.000, og er nu kun én pct fra at nå den højeste kurs nogensinde. Samtidig endte det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks i den højeste kurs siden maj 2018, efter en spurt på 1,1 pct. Det europæiske indeks er fem pct. fra sin rekord.

Onsdag morgen er markederne i Europa åbnet en anelse lavere, mens amerikanske futures peger på små fald, når markedet åbner kl. 15:30 dansk tid. Men det ændrer ikke ved, at der generelt er en nyfundet optimisme i markedet, og at det europæiske indeks er hoppet næsten fem pct. på bare to uger. Spørgsmålet er bare, hvor skrøbeligt opsvinget er, og hvor lidt der skal til for at ændre kursen for Brexit, handelskrigen og virksomhederne.

Vi har kigget lidt nærmere på trioen af positive nyheder, og hvad det betyder for finansmarkedet.

Regnskaber giver ro i maven

Tirsdag kom der for alvor gang i den amerikanske regnskabssæson – en sæson som investorerne har set frem til med nervøsitet. Uden solide indtægter fra virksomhederne, var aktierne ved at se dyre ud, og frygten var, at skuffende regnskaber kunne sætte gang i en nedtur. Præcis som vi så i oktober sidste år, hvor regnskabssæsonen var startskuddet på en korrektion, der varede helt ind til jul (godt hjulpet på vej af handelskrigen og stigende renter i USA selvfølgelig.)

Nu har vi fået kvartalstallene fra de store amerikanske banker i USA, og konklusionen er, at forbrugererne stadig har det godt. Og som vores økonomiredaktør Ulrik Bie altid siger: »Du skal aldrig undervurdere den amerikanske forbruger« – forstået på den måde, at der altså ikke kommer en recession i USA, så længe husholdningerne holder hovedet oven vande.

Læs: Masser af støj, men det går fortsat fint i amerikansk økonomi

Særligt regnskabet fra storbanken J.P. Morgan vakte begejstring, da Wall Street-giganten slog analytikernes forventninger på top- og bundlinjen, hjulpet på vej netop af deres privatkunder. Vi er altså kommet godt fra start, og nu venter vi på nogle af de store globale virksomheder, der kan give en indikation af, hvor godt eller skidt det står til med den globale handel. Caterpillar plejer at fungere som en strømpil for byggeaktiviteten, mens Apple er set som retvisende for humøret i IT-sektoren. De kommer med regnskab henholdsvis 23. og 30. oktober.

Senere torsdag kommer IBM og Netflix med regnskaber.

Brexit – »deal or no deal«

Brexit har nu hængt over markedet i tre år og fire måneder, og det konstante slagsmål mellem London og Bruxelles har holdt investorerne og ikke mindst pundet i et limbo. Den britiske valuta har efterhånden udviklet sig til et barometer for politisk usikkerhed i Storbritannien, og var i august helt nede og vende i en kurs på 8 kroner, da det lignede, at landets nye premierminister Boris Johnson styrede mod et såkaldt hårdt Brexit.

Johnson har lovet, at Storbritannien forlader EU 31. oktober – dø om så det gælder – og forhandlingerne med Bruxelles har været brudt sammen flere gange. Indtil nu. Tirsdag lød det nemlig fra EUs chefforhandler Michel Barnier, at det stadig er muligt at lande en skilsmisseaftale inden EU topmødet i denne uge. Den 17.-18. oktober mødes alle EU-lederne i Bruxelles, hvor de potentielt kan give grønt lys til en aftale. Onsdag morgen skriver Bloomberg yderligere, at udkastet til en aftale allerede kan ligge klar senere onsdag.

Den positive udvikling har fået pundet til at skyde højere, og det nåede tirsdag en kurs på 8,66 kroner – den højeste siden maj.

Men før investorerne bliver alt for optimistiske omkring Brexit, er det vigtigt at huske på den forhindring, der før har bragt skilsmisseforhandlingerne ud af kurs. Nemlig at aftalen skal godkendes af det britiske parlament, og det nordirske regeringsparti DUP kan meget vel stemme aftalen ned på grund af balladen om den irske grænse. Derfor tror de fleste britiske analytikere ikke, at der kommer en endelig aftale inden 31. oktober, men i stedet at Johnson og EU bliver enige om en kortvarig forlængelse. Forlængelsen kan blive brugt til at holde nyt parlamentsvalg, der kan give Johnson et stærkere mandat og få stemt sin aftale igennem.

Michael Hewson, chef for markedsanalyse hos CMC Markets

»Med alle de problemer Tyskland står over for i øjeblikket – frygten for en recession i kølvandet af handelskrigen mellem USA og Kina – er det værste der kunne ske en ukontrolleret Brexit.«


»Selvom finansmarkedet indregner, at en aftale er på vej, kan meget stadig gå galt de kommende dage, og der er stadig et betydeligt antal medlemmer af parlamentet, der har meget lidt interesse i at få en aftale over stregen og hellere vil have, at Brexit slet ikke sker,« siger Michael Hewson, chef for markedsanalyse hos CMC Markets i London.

Derfor »tør« pundet heller ikke helt fejre en Brexit-afslutning endnu. Det er stadig lavere end kursen i maj, da man stadig troede Theresa Mays aftale havde en chance, og der er lang vej til kursen på næsten 10 kroner før folkeafstemningen i 2016.

Håbet om et blødt Brexit har også hjulpet europæiske aktier højere, fordi det potentielt fjerner noget af usikkerheden om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU. Og hvis der er noget, aktier ikke kan lide, er det usikkerhed. Det tyske DAX 30-indeks klatrede for eksempel til den højeste kurs i over et på.

»Med alle de problemer Tyskland står over for i øjeblikket – frygten for en recession i kølvandet af handelskrigen mellem USA og Kina – er det værste, der kunne ske en ukontrolleret Brexit,« siger Hewson.

Minivåbenhvile i handelskrigen

Sent fredag forlød det, at Washington og Beijing var nået frem til en delvis handelsaftale, der forhindrer, at USA pålægger yderligere straftold på en række kinesiske varer i denne uge. Det gav med det samme et lettelsens suk på aktiemarkedet, da frygten for en recession, udløst af svagere global handel, har været en af investorernes største bekymringer det seneste år.

Selvom det bliver set som en positiv udvikling, er der dog allerede ridser i lakken. Det er nemlig indtil videre kun en mundtlig aftale, der skal skrives ned de kommende uger, og meget kan gå galt i mellemtiden. I nat truede Kina for eksempel med at give igen, hvis USA støtter protesterne i Hongkong. Den diplomatiske stridighed kommer, efter at det ene kammer i den amerikanske Kongress gav grønt lys til et lovforslag om Hongkongs særlige handelstatus med USA.

Trækker Kina sin opbakning til våbenhvilen tilbage, kan det hurtigt give jordskævl på aktiemarkedet igen.