Kan Brexit finde sted til tiden? Efter en nats forhandlinger er udkastet til en skilsmisseaftale måske klar

Ifølge Bloomberg er EU og Storbritannien tæt på at være på plads med et udkast til en aftale. Men det er endnu ikke sikkert, at Boris Johnson kan finde støtte til aftalens indhold i Underhuset.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson (tv.) og EU præsiden Jean-Claude Juncker (th.). Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Brexit-forhandlinger mellem EU og Storbritannien fortsatte ind i de sene nattetimer mellem tirsdag og onsdag. Og det kan vise sig at være det hele værd i dag. For ifølge Bloomberg News kan der blive præsenteret et udkast til en ny skilsmisseaftale onsdag.

Det ville i så fald være på et hængende hår for Boris Johnson, der har sigtet efter at skulle få en Brexit-aftale på plads med EU inden EU-topmødet 17. oktober. Hvis ikke han har fået en aftale på plads inden næste uge, har Underhuset beordret ham til at bede om en Brexit-forlængelse - hvilket premierministeren igen og igen har svoret ikke at ville have.

Ifølge en unavngiven EU-diplomat er der en god chance for, at aftalen onsdag morgen kan blive præsenteret for EU-landenes nationale delegationer. Men selv hvis den accepteres dér, skal Boris Johnson også have den igennem Underhuset - og det er tre gange tidligere ikke lykkedes hans forgænger Theresa May.

Ifølge The Guardian er forhandlerne natten til onsdag blevet enige om et udkast til en skilsmisseaftale med en toldgrænse i Det Irske Hav mellem Nordirland og resten af Storbritannien. På den måde vil Nordirland fortsat været del af EUs indre marked, mens det øvrige Storbrtiannien træder ud.

Nøjagtigt sådan en løsning har Theresa May tidligere forklaret, at ingen britisk premierminister nogensinde ville kunne acceptere.

Og selvom Boris Johnson nu synes at være klar til dette, kan det vise sig svært at vinde opbakning fra hans nordirske støtteparti DUP og de hårdeste Brexit-tilhængere i hans eget parti. Ifølge The Sun er der allerede iblandt De Konservative utilfredshed at spore.

Iain Duncan Smith og Owen Paterson udtaler således til The Sun, at de ikke er glade for de kompromisser, som Boris Johnson synes at være klar til at indgå med EU. Duncan Smith er tidligere leder af partiet, og Paterson har været minister for Nordirland.

»Hvilket andet land ville opgive del af dets territorium som led i sådan nogle forhandlinger?« spørger Paterson retorisk i et interview med The Sun, hvori han kalder planen for både »absurd« og »uacceptabel«.

Steve Baker, der leder den hårdeste Brexit-fløj i De Konservative, den såkaldte ERG-gruppe, forklarede dog, at han var »optimistisk« tirsdag, da han havde været til møde i Downing Street. Han mener, at der er mulighed for en aftale, som han kan stemme for, forklarede han til pressen. Senere opfordrede han øvrige EU-skeptikere til at »stole på« premierministeren, skriver The Guardian.

Arlene Foster, partileder i regeringen nordirske støtteparti, DUP, er heller ikke udelt begejstret for aftalen, som den ser ud nu, skriver Bloomberg. Hun understreger, at en skilsmisseaftale ikke må true »Storbritanniens forening,« og at der er brug for »en aftale, som respekterer« den Belfast-aftale, som i sin tid gjorde Nordirland til del af Storbritannien.

Men hun afviser alligevel ikke aftalen helt. Ifølge Bloomberg er hun klar til at samarbejde med regeringen om at få en aftale på plads, inden de løber tør for tid.

Den irske premierminister, Leo Varadkar, sagde tirsdag, at de første signaler fra forhandlingerne viser, at der sker fremskridt.

»Det er stadig uklart, hvorvidt vi kan få en aftale på plads inden EU-topmødet,« mente han dog ifølge Reuters.

Johnson skal angiveligt orientere sit kabinet om den mulige skilsmisseaftale onsdag eftermiddag og om aftenen mødes med den indflydelserige såkaldte 1922 Komité af konservative parlamentarikere.

Fra Bruxelles lød det tirsdag, at man troede på, man kunne få et udkast til en aftale på plads, inden natten var omme. Men i både Paris og Berlin er der fortsat nervøsitet for, om der er nok tid til at finde en aftale, som kan godkendes af alle EUs 27 statsledere torsdag ved topmødet.

En unavngivet fransk repræsentant udtaler således til The Guardian, at man stadig har brug for at »kigge detaljerne« godt igennem i aftalen, inden man fra fransk side kan godkende den, og tyske regeringskilder vurderer, at der skal cirka to måneder mere til i forhandlingerne, før man kan få en aftale på plads.

Leo Varadkar har dog forsøgt at berolige de andre EU-lande:

»Jeg ville aldrig bede Kommissionen eller medlemslandene om at kompromittere det indre marked, for vores job og vores økonomi og vores sikkerhed afhænger også af det,« siger han ifølge The Guardian.

»Vi må se, hvordan det hele udvikler sig de næste par dage. Hvis vi kan få en aftale på plads torsdag eller ftredag, og hvis Underhuset er i stand til at stemme for med en vejledende afstemning lørdag, er det måske slet ikke nødvendigt at overveje en forlængelse.«

/ritzau/