Aktier stormer frem efter historisk valgdrama

Verdens aktiemarkeder lukkede onsdag med store stigninger efter en dramatisk valgdag i USA, og festen ser ud til at fortsætte torsdag.

Joe Biden ser lige nu ud til at vinde valget foran Donald Trump, men Demokraterne får ikke den jordskredssejr, de havde håbet på. Ifølge amerikansk storinvestor er det foreløbige resultat dog et drømmescenarie for aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er endnu ikke fundet en endelig vinder af præsidentvalget i USA, som har været præget af drama og uhyre tætte resultater i afgørende svingstater. På trods af den usikkerhed reagerede aktiemarkederne onsdag med store stigninger i hele verden.

I USA steg Dow Jones og S&P 500 med henholdsvis 1,3 og 2,2 procent, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks steg med 3,9 procent. I Asien og Europa var der ligeledes lutter grønne tal, og i Danmark steg hovedindekset C25 med 2,7 procent.

Og festen ser ud til at fortsætte. De amerikanske futures peger således på en torsdag med nye stigninger, hvor særligt Nasdaq-indekset ser ud til at fortsætte himmelflugten. Det er specielt de store teknologiselskaber, som i høj grad drev aktiemarkedet frem i foråret og sommeren, der nu stiger igen.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen kan det virke paradoksalt, at aktierne er steget så meget. Han vurderer, at stigningerne skyldes, at investorerne er begyndt at se længere fremad.

»Årsagen til stigningerne, uanset den politiske farve, er højst sandsynligt, at investorerne har trukket videre. Mens stemmetællerne er ved at færdiggøre deres arbejde, fokuserer investorerne på covid-19, mulighederne for nye stimulanser og kigger ind i 2021,« siger Per Hansen.

Perfekt resultat for aktier

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, ser efter snævre sejre i svingstaterne Michigan og Wisconsin ud til at vinde valget foran den siddende republikanske præsident, Donald Trump. Demokraterne får dog ikke den suveræne valgsejr, de havde drømt om, og Republikanerne ser således ud til at bevare flertallet i Senatet.

Og det udfald er ifølge Hamish Douglass, chefinvestor i Magellan Financial Group, en perfekt situation for investorerne. Det siger han til Bloomberg News.

»Hvis Republikanerne bevarer flertallet i Senatet, så vil der ikke komme skattestigninger, der kommer ikke ubehagelige reguleringsreformer, og der bliver ikke indført en omfattende venstreorienteret agenda,« siger han og tilføjer:

»Og hvis Biden bliver præsident, så forventer jeg, at vi vil få en mere moderat diskussion globalt. Vi får en normal dialog om udenrigspolitik og internationale institutioner, og det kan markederne godt lide at høre.«

Du kan følge det amerikanske præsidentvalg minut for minut på Berlingskes liveblog her.

LÆS MERE