Aktier stormer frem: »Det er historien om humlebien, der ikke ved, den ikke kan flyve«

De amerikanske tech-aktier har været på himmelflugt efter coronakrisen, og har holdt resten af det amerikanske aktiemarked oppe. Investeringseksperter mener, at udviklingen er drevet af en »fear of missing out«-tendens, men tror samtidig ikke på en tech-boble.

Nasdaq-børsen er steget med over 40 procent siden coronakrisen, særligt anført af de store tech-giganter. Investeringseksperter kalder udviklingen vild, men tror ikke på en boble. (Foto:Ritzau/Scanpix/EUTERS/Eduardo Munoz/File Photo) Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Munoz

Apple, Google, Facebook, Amazon, Tesla og Microsoft. De amerikanske tech-aktier har været i vild vækst efter coronakrisen, hvor stadig flere investorer har fået kurserne til at sætte rekord på rekord.

Den teknologitunge Nasdaq-børs er steget med over 40 procent siden lavpunktet i marts, og de største tech-virksomheder er steget voldsomt i værdi på kort tid.

Investeringsstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen, mener, det er blevet en trend at købe tech-aktier, og at det er med til at drive de voldsomme kursstigninger, der har været i år.

»Det er helt klart ‘fear of missing out’, der driver markedet lige nu. Folk vil ride med på bølgen,« siger han.

Også Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, vurderer, at markedet er drevet af en ‘FOMO’-tendens.

»Folk koncentrerer sig tæt på manisk meget om tech-aktierne. De køber ikke nødvendigvis det, de tror på i relation til økonomien. De køber det, de tror, andre køber i morgen. Det er lysten til at være i noget, der stiger, som præger udviklingen i langt højere udstrækning, end man kunne forestille sig,« udtaler han.

Historien om humlebien

Lars Skovgaard Andersen har haft stor fidus til de amerikanske tech-aktier, som han mener har gjort det imponerende godt i 2020 indtil videre. Nogle taler om en ny tech-boble, men han er ikke bekymret for, at de er steget for meget.

»Man skal passe på med at være negativ om digitaliseringen, fordi man ser nogle aktier, der er blevet meget store. Det kan sagtens fortsætte. Jeg er ikke der, hvor jeg vil kalde det en boble, for selskaberne tjener faktisk penge,« siger han.

Danske Bank-strategen er dog ikke sikker på, at det nødvendigvis er i de største selskaber, hvor de bedste investeringer ligger.

»Jeg køber ind i digitaliseringen og tech, men jeg køber mere trenden end navnene. Vi får forelsket os i de store brands, men indtjeningsvæksten ligger måske andre steder end i de helt store selskaber,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Per Hansen kalder det fuldstændig vildt, at tech-aktierne er steget så meget, som de er. Han lægger vægt på, at der findes en grænse for, hvor meget de kan stige. Hvor den grænse er, vil han dog ikke komme med et bud på, da han mener, det er umuligt at vide.

»Man har tit tænkt, at de nu var så dyre, som de nogensinde kunne blive. Men fantasien rækker ikke, fordi de gode selskaber bliver ved med at tiltrække sig investorer, indtil niveauet når et så manisk højdepunkt, at man ikke kan komme højere. Men det er der ingen, der ved, hvornår sker,« siger han og fortsætter:

»Det er i virkeligheden historien om humlebien, som ikke ved, at den ikke kan flyve.«

Vil tabe pusten

Per Hansen forstår dem, der taler om en tech-boble, men han ser ingen sikre indikatorer på, at investorerne kommer på andre tanker i forhold til tech-aktierne.

»De ved, at folk skal have en ny Iphone, at Amazon kommer til at styre verden, og at Google er et begreb mere end et firma, der derfor selv bestemmer, hvor store de skal være,« siger han.

Lars Skovgaard Andersen vurderer dog, at tech-aktierne vil tabe pusten, når verdensøkonomien kommer tilbage på fode, fordi der så vil være andre interessante sektorer at investere i.

»Når markedet kommer tilbage, vil mange igen købe aktier i blandt andet industri og finans. Det værste, der kan ske for de her tech-aktier er, at vi kommer på den anden side af krisen,« siger han.

Derfor opfordrer han også de danske investorer til ikke at satse alt på tech.

»Hvis man har en masse tech-aktier, som har klaret sig rigtig godt, må jeg nok være den kedelige mand, der siger, at det er en god idé at tage toppen af. Man skal hele tiden sørge for at have balance i porteføljen, så risikoen er spredt ud,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Efter Nasdaq igen satte rekord tirsdag, tog børsen sig en puster onsdag med et fald på 0,57 procent. Det afspejlede sig på resten af de amerikanske aktiemarkeder, som også tog små fald. Ifølge Per Hansen viser det, at det i høj grad har været techgiganterne, der har holdt de amerikanske indekstal oppe.

»Det vi så i går er et udtryk for, at det brede marked ikke rigtig kan mere, og at de store trækheste ikke gav noget afkast. Og så bliver det øvrige marked, hvor der ikke har været nogen positiv fremdrift, blotlagt,« siger han.