Aktier stiger blidt efter recessions-frygten rykker i baggrunden

Der er udsigt til en positiv dag på aktiemarkedet i Europa og USA, efter to dage hvor recessionsfrygten har domineret humøret på finansmarkederne. B&O er i fokus efter endnu en nedjustering.

Aktiemarkedet tager en slapper tirsdag efter flere dages store udsving. Foto: AFP/Spencer Platt/Getty Images/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Og velkommen til en dag på aktiemarkederne, hvor stemningen er lidt mere rolig efter to hæsblæsende dage.

De asiatiske aktiemarkeder er stærkt blandede, men afspejler på ingen måde den nedtur, der kom mandag efter frygten for en recession i USA sænkede finansmarkederne verden over. Det japanske Nikkei 225-indeks er tirsdag således steget mere end to pct. efter et tre pct. fald mandag, der markerede indeksets værste dag siden 25. december 2018.

Uroen på markederne begyndte fredag eftermiddag, da de amerikanske aktier gik i dørken, fordi renterne på landets statsobligationer begyndte at falde kraftigt. Det er et signal om, at investorerne i obligationsmarkedet er bange for lavere økonomisk vækst, og det får ofte aktierne til at falde.

Rentekurven - forskellen mellem lange og korte renter - blev også negativ i USA, hvilket i finansverdenen bliver set som et signal om, at en recession kan være på vej. Det sker for det meste først næsten et år, efter at rentekurven vender, så aktier kan derfor stadig godt have flere gevinster i sig.

Derfor er futures i Europa og USA heller ikke faldet ud af sengen tirsdag morgen, og peger tværtimod mod små stigninger, når markedet åbner. Det europæiske aktiemarkedet lukkede mandag i minus, men havde formået at trimme tabene i løbet af dagen efter tal for tyske erhvervstillid (Ifo) var bedre end ventet. Der er dog stadig masser at være bekymret om, både i Tyskland og resten af Europa. Ifo-tallet er trods en lille bedring stadig lavt, Italien er i recession og Frankrigs økonomi er gået i stå. Her til morgen får vi den endelig opgørelse over fransk BNP-vækst i fjerde kvartal 2018, så den er værd at holde øje med.

Mere usikkerhed om Brexit

Og så er der selvfølgelig Brexit. Den britiske premierminister Theresa May mistede mandag aften kontrollen med parlamentet, da et flertal i Underhuset stemte for et forslag, der giver parlamentet - og ikke regeringen - retten til at sætte dagsordenen. Det betyder, at der nu kan komme flere Brexit-forslag til afstemning, og ikke kun Mays, der to gange er blevet stemt ned.

Den seneste udvikling åbner for en række nye slutninger på Brexit-dramaet, og eksperter vurderer, at det øger sandsynligheden for et såkaldt blødt Brexit. Der er dog stadig så meget kaos og usikkerhed, at ingen rigtig tør kaste sig over de britiske værdipapirer, og pundet bliver handlet i en kurs på 8,71 kroner, mens FTSE 100 indekset er faldet en smule i førmarkedet.

Det kan rykke markedet i dag

 • 8:45: BNP-tal for Frankrig for 4. kvartal.
 • 13:30: Påbegyndt boligbyggeri i USA for Februar
 • 13:30: Byggetilladelser i USA for februar
 • 14:00: Boligpriser i USA for januar
 • 15:00: Forbrugertillid i USA for marts
 • 21:30: Amerikanske olielagre for sidste uge fra American Petroleum Institute

Virksomheder i fokus

 • Bang & Olufsen meddelte natten til tirsdag, at salget bliver dårligere end ventet i tredje kvartal i selskabets skæve regnskabsår. Det er anden gang på to måneder, at B&O nedjusterer forventningerne til salget.
 • Samsung Electronics kom tidligt tirsdag morgen også ud med en nedjustering og sagde, at indtjeningen i første kvartal bliver lavere, end market forventer. Aktien faldt 0,7 pct. på børsen i Seoul.
 • Apple afslørede sent mandag fire nye digitale tjenester, inklusiv en streamingtjeneste, der skal tage kampen op med Netflix og HBO.
 • Airbus har fået en ordre på 290 fly fra Kina til en værdi af 35 milliarder dollars. Ordren bliver set som endnu et slag i ansigtet på Boeing, der stadig har hele sin Max-serie grounded efter to flystyrt inden for et halvt år.
 • DFDS, Lundbeck, Jyske Bank og Lollands Bank holder alle generalforsamling i løbet af tirsdagen.

Markederne lige nu - kl. 8:25

Asien
Hongkongs Hang Seng: -0,3 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1,5 pct.
Japans Nikkei 225: +2,2 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,1 pct.
Tysklands DAX 30: +0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,03 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,04 oct.
Dow Jones Industrial Average: +0,2 pct.