Aktier: Røde markeder efter uventet Fed-melding

De europæiske aktiemarkeder falder over en bred kam torsdag eftermiddag, efter at referatet fra det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, skubbede nervøsiteten ind i markederne onsdag aften.

Referatet viste, at et flertal af medlemmerne ser en mulig renteforhøjelse i juni under forudsætning af, at de økonomiske data fortsætter med at se overbevisende ud. Det kom bag på markedet, der reagerer med aktiekursfald.

»Markederne var blevet en lille smule for selvtilfredse med udsigten til renteforhøjelserne i år og næste år, men Fed-referaterne var til den høgeagtige side i går, og det har gjort investorerne nervøse. Vi ser noget rentetilpasning på obligationerne, og det har også en negativ "spillover-effekt" på aktiemarkederne, »siger Allan von Mehren, der er chefanalytiker hos Danske Bank, til Bloomberg News.

Blandt de store europæiske aktieindeks falder britiske FTSE 100 med 1,2 pct. I Frankrig dykker CAC 40 med 0,6 pct., og det tyske DAX-indeks falder 0,9 pct.

Thomas Cook skraber bunden

Det fælleseuropæiske indeks falder ligeledes med 0,5 pct., og det er særligt det britiske rejseselskab Thomas Cook, der trækker ned efter fremlæggelsen af regnskabet for første halvår torsdag.

Rejseselskabet har fået 5 pct. færre bookinger i sommerperioden, fordi det ikke har været i stand til at sælge alternative rejser til forbrugere, der ikke længere er villige til at rejse til Tyrkiet. Den faldende interesse for rejserne til landet, der er den næstvigtigste rejsedestination, kommer i kølvandet af meldinger om en række terrorangreb, og terrorfrygten slår også igennem på rejser til Belgien.

Aktien falder 17,4 pct. og er dermed bundskraberen i det fælleseuropæiske indeks.

Investorerne sender også aktien i den tyske kemikoncern Bayer ned med 7,5 pct.

Det sker, efter at den amerikanske konkurrent Monsanto har oplyst, at Bayer nu er kommet med et bud på det amerikanske selskab. Bliver opkøbet til virkelighed, vil det skabe verdens største leverandør af såsæd og landbrugskemikalier, men det vil også veje tungt på den tyske koncerns kreditvurdering, skriver Bloomberg News.

Til gengæld stormer aktien i franske Technip frem, efter at olieserviceselskabet er blevet enige med amerikanske FMC Technologies om en fusion til en værdi af 13 mia. dollar. De to selskaber vil sammen have en årlig omsætning på 100 mia. dollar, og selskaberne regner med, at fusionen vil give synergier på omkring 400 mio. dollar i 2019. Technip-aktien stiger 10,8 pct. torsdag eftermiddag.