Aktier: Rekord i Dow Jones men vigende kurser i det brede marked

De amerikanske aktier lukkede blandet torsdag, hvor et hop på over 1 pct. i Boeing trak Dow Jones Industrial Average op til endnu en rekord, mens det bredere marked viste en vigende tendens i takt med, at investorerne indregnede en højere end forventet inflation, der øger sandsynligheden for en renteforhøjelse.

Læs mere
Fold sammen

Torsdag sluttede S&P 500-indekset med et minus på godt 0,1 pct. i 2495,62. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med en gevinst på 0,2 pct. i rekorden 22.203,48, mens Nasdaq-indekset endte dagen med en tab på knap 0,5 pct. i 6429,08.

Efter lukketid dykkede futuresmarkedet efter endnu en missilaffyring fra Nordkorea over Japan, der uddyber krisen efter Pyongyang tidligere på måneden testede landets kraftigste atomvåben til dato.

Missilet får de seneste bekymringer over Nordkoreas atomvåbenkapacitet til at blusse op igen, og fredag morgen handles de amerikanske aktiefutures med fald på 0,1-0,2 pct.

Torsdagens nøgletal viste en stigning i de amerikanske forbrugerpriser på 0,4 pct. i august i forhold til måneden før. Stigningen var højere end ventet, da økonomerne ventede et plus på 0,3 pct. efter en stigning på 0,1 pct. i juli.

Set i forhold til samme måned året før steg forbrugerpriserne med 1,9 pct., mens økonomernes forventninger lå på 1,8 pct.

Kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg som ventet 0,2 pct. i august i forhold til måneden før. På årsbasis steg kerneforbrugerpriserne med 1,7 pct. mod de ventede 1,6 pct.

Det er den største inflationsforøgelse i syv måneder og samtidig de sidste væsentlige økonomiske data forud for Federal Reserve pengepolitiske møde i næste uge.

- Jeg tror ikke, at markedet ventede den slags styrkelse af inflationen. Det, som investorerne ønsker at vide, er, om Yellen vil tale om forbigående udeblivelse af inflation, eller om det fortsat bekymrer hende, siger handelschef Victor Jones fra TD Ameritrade til Reuters.

Dataene sendte odds for en renteforhøjelse i december op over 50 pct. for første gang siden juli. Inden udgivelsen var der odds 41,3 pct.

BOEING BAG DOW-REKORD

Dagens rekord i Dow Jones blev delvist drevet af en kursstigning på 1,4 pct. i Boeing, efter at Deutsche Bank hævede kursmålet på luftfarts- og forsvarsaktien.

Ses der på S&P 500-indekset, var der næsten balance blandt undergrupperne, idet 6 ud af de 11 segmenter lukkede i plus.

Samtlige sektorudsving lå under 1 pct. med forsyningsselskaberne som bedst præsterende efter en stigning på 0,9 pct., mens forbrugsgoder lå i bund med et fald på 0,6 pct. efter et drop på 0,7 pct. i Amazon.com og et dyk på 0,9 pct. i Walt Disney.

Blandt dagens andre selskabsspecifikke udsving var Equifax, der lagde ud med et fald på knap 10 pct. efter at have specificeret, hvilke svagheder i software som hackere har brugt til at stjæle brugerdata fra over 143 mio. amerikanske kunder.

Aktien kom dog en del tilbage, og lukkede med et fald på 2,4 pct.

Biludlejningsselskabet Hertz blev nedjusteret af Morgen Stanley til "underperform" fra "neutral". Aktien dykkede ikke mindre end 12,4 pct.

/ritzau/FINANS