Aktier: Lagt op til kursfald når Wall Street genåbner

De amerikanske aktieinvestorer vågner op til markant uro på de finansielle markeder senere mandag.

Efter fredagens lukkedag på Wall Street og lørdagens fejring af den amerikanske uafhængighedsdag rammer søndagens græske afstemning, der med et rungende "nej" lagde afstand til EU's løsningsforslag på de græske gældsproblemer, sandsynligvis ned i det amerikanske aktiemarked.

I de asiatiske markeder sendte den græske afstemning aktiemarkedet i Japan ned med godt 1,5 pct. fra start, og samme tendens gjorde sig gældende i Australien. Ses der på de amerikanske aktiefutures, er der tale om fald i størrelsesordenen 1,1 pct. mandag morgen.

Også på de asiatiske valutamarkeder slår den græske afstemning tonen an med kursfald for euro. Uvisheden om Grækenlands fremtid i eurozonen vurderes nu større end nogensinde, og det fik i første omgang valutahandlerne i Asien til til at sælge ud af euroen, der startede ugen med et fald til 1,0970 dollar inden en stabilisering satte ind og sendte euro til 1,1035 dollar.

Inden den lange weekend lukkede S&P 500-indekset med et marginalt fald på under 1 point til 2076,78. Dow Jones lukkede med et minus på knap 0,2 pct. til 17.730,11, mens Nasdaq-indekset endte torsdagen med et fald på knap 0,1 pct. til 5009,21.

Den fremrykkede amerikanske arbejdsmarkedsrapport for juni, der er en af grundstenene i den amerikanske centralbanks vurdering af den økonomiske fremgang, blev en fuser torsdag og medvirkede til den lidt trykkede stemning.

/ritzau/FINANS