Aktier bøvler igen med lave renter, mens Brexit paralyserer pundet

Aktiemarkederne har svært ved at finde ud af om de skal stige eller falde torsdag, og investorerne fortsætter med at fokuserer på de dalende renter over hele verden. Swedbank holder generalforsamling midt i en hvidvaskskandale.

Theresa May har lovet at gå af som premierminister, hvis parlamentet stemmer hendes Brexit-aftale igennem. Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Og velkommen til enddu en dag hvor der ikke er nogen entydig stemning på aktiemarkedet. I Asien peger de største indeks i begge retninger, med det Japanske Nikkei 225 som den største taber efter renten på 10-årige japanske statsobligationer faldt til det laveste niveau siden 2016. I USA peger futures på en negativ åbening, mens det ser lysere ud i Europa.

Hele ugen har historisk lave renter på statsobligationer været det største tema, og aktiemarkedet har forsøgt at finde ud, om det er godt eller dårligt for fremtidige kursstigninger. På den ene side er lave renter godt for virksomhederne, der skal låne penge til at vækste for, men på den anden sige signalerer de lave renter, at obligationsmarkedet tror, der er en recession på vej. Derfor har aktier været meget svingende i løbet af ugen, inklusiv her torsdag morgen.

En række ECB-medlemmer, herunder centralbank-boss Mario Draghi, overraskede markedet onsdag ved at introducere ideen om en slags differentieret rentesystem i Europa, der skal hjælpe bankerne med at overleve de negative indlånsrenter. Det hjalp bank-aktierne, der i flere år har været tynget af udsigterne til lavere indtjening på grund af de lave og negative renter. Ifølge Danske Bank åbner de seneste kommentarer fra ECB for en rentesænkning i eurozonen, hvilket også er en af grundene til europæiske statsrenter fortsatte nedad på tværs af kontinentet.

3 ting du skal vide inden markedet åbner:

 1. Swedbank holder generalforsamling kl. 11, og der vil formentlig være en række vrede aktionærer, der gerne vil have svar på de seneste hvidvaskanklager. Aktien dykkede 12 pct. onsdag, da det kom frem, at det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, gennemførte en razzia af bankens kontorer i forbindelse med en undersøgelse af mistænkelig transaktioner for milliarder af euro i Swedbanks afdeling i Estland. Skandalen ligner nu mere og mere Danske Bank-sagen fra sidste år, der barberede 47 pct. af aktiekursen i 2018.
 2. Brexit-dramaet fortsætter, efter den britiske premierminister Theresa May onsdag aften tilbød at gå af som statsleder, hvis bare parlamentet stemmer for hendes skilsmisseaftale. Den er allerede blevet stemt to gange, og selv med tilbuddet om at ofre sit politiske liv, ser det ikke ud til at aftalen har nok opbakning til at gå igennem tredje gang. Aftalen kommer måske allerede til afstemning igen i løbet af torsdagen eller fredag, ifølge Financial Times. Onsdag stemte Underhuset også om otte alternativer til Mays aftale. Alle otte blev nedstemt, og fik endnu en gang udstillet, hvor splittet det britiske parlament er. Konklusionen var dog, at det over en bred kam er imod en »no-deal« Brexit, hvilket giver investorerne fortsat håb om, at der nok kommer en afklaring. Pundet har ikke rykket sig meget og bliver handlet i en kurs på 8,75 kroner.
 3. Forhandlinger mellem USA og Kina for at løse handelskrigen bliver genoptaget torsdag, når den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, og finansminister, Steven Mnuchin rejser til Beijing for at mødes med kinesiske embedsmænd. Ifølge Reuters har Kina fremsat en række nye forslag, der forventes at glide lettere ned hos amerikanerne og ende handelskrigen. Hvis det sker, vil aktiemarkedet formentlig ånde lettet op.

Det kan rykke markedet i dag

 • Kl. 11:00. Eurozonen - økonomisk tillid for marts
 • Kl. 11:00. Eurozonen - forbrugertillid for marts
 • Kl. 13:30. USA - nytilmeldte ledige, uge 12
 • Kl. 13:30. USA - BNP-vækst for 4. kvartal 2018
 • Kl. 14:00. Tyskland - forbrugerpriser for marts
 • Kl. 15:00. USA - igangværende bolighandler for februar

Virksomheder i fokus

 • Bayer's Monsanto skal betale en erstatning på 80 mia. dollar til en 70-årig mand, der angiveligt fik kræft af at bruge ukrudtsmidlet Roundup.
 • Unibrew - SEB har hævet anbefalingen til »køb« fra »hold«
 • Nordea Bank og Sanistål holder generalforsamlinger
 • Capinordic, Nordic Tankers, NTR Holding, Nordicom, Østasiatiske Kompagni og Scandinavian Brake Systems kommer med regnskab

Markederne lige nu - 8:25

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,2 pct.
Kinas Shanghai Composite:-0,9 pct.
Japans Nikkei 225: -1,6 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,8 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,3 pct.
Tysklands DAX 30: +0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,4 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,1 pct.
Nasdaq: -0,04 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,1 pct.