Swedbank får klø: Taber 10 mia. kroner i markedsværdi efter hvidvasksag eskalerer

Swedbank bliver lige nu ransaget af de svenske myndigheder, efter det tidligere onsdag kom frem, at hvidvaskskandalen i banken angiveligt er langt mere omfattende end, hvad der hidtil var kendt.

Swedbanks kontorer bliver ransaget onsdag. Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Swedbank bliver hårdt straffet på aktiemarkedet efter svenske medier skriver, at banken bliver ransaget af det svenske bagmandspoliti i kølvandet på en række nye afsløringer om formodet hvidvask gennem bankens afdeling i Estland.

Aktien er onsdag dykket 6,8 pct, hvilket har barberet 13,5 mia. svenske kroner svarende til 9,7 mia. danske kroner af markedsværdien, så den nu står på 184,6 mia. svenske kroner. Det vil sige, at Swedbank nu har tabt 18 pct. i værdi siden nytår, primært i kølvandet på en hvidvaskskandale, der efterhånden ligner mere og mere Danske Bank-sagen fra sidste år.

Nedturen tog til i løbet formiddagen, da blandt andre Dagens Industri og Svenska Dagbladet, skrev at bagmandspolitet, Ekobrottsmyndigheten, er i gang med en razzia af Swedbanks kontorer i forbindelse med »igangværende undersøgelser.« Tidligere på dagen kom det frem, at en ny intern undersøgelse viser, at 135 mistænkelige milliarder euro blev ført gennem banken. Det er væsentlig mere end de 95 mia. svenske kroner, der hidtil har været kendt. De 135 mia. euro svarer til 1.400 mia. svenske kroner, hvilket vil sige, at de nye tal svarer til en 15-dobling af skandalens omfang. Senere på dagen skrev

Derudover viser afsløringer fra svenske Uppdrag Granskning og SVT Nyheter, at Swedbank har lagt konti til pengestrømme mellem den ukrainske ekspræsident Viktor Janukovitj og den udskældte tidligere kampagnechef for Donald Trump, Paul Manafort. De nye beskyldninger lægger også ekstremt pres på Swedbanks danske topchef Birgitte Bonnesen, der ifølge historierne angiveligt har vildledt offentligheden og de amerikanske myndigheder om, hvor meget banken vidste om de potentielle hvidvask-aktiviteter.

Da Danske Bank skandalen begyndte at rulle, var de kendte beløb også væsentligt mindre end de 1.500 mia. kroner, der nu mistænkes for at være hvidvaskede. Danske Bank-aktien drattede 47 pct. sidste år, og var dermed en af de allerdårligste aktier i hele Europa.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, forklarer, at det netop er lighederne til Danske Bank, der gør Swedbank investorerne nervøse.

»Især udenlandske investorer har nul tolerance og reagerer prompte, hvis risikobarometeret går op. De har set, hvad der sker i Danske Bank, hvor risikopræmien bliver ved med at udvikle sig og ekspandere, og de tager ingen chancer,« skriver han.