Bostedskandalen: De har betalt prisen

Forholdene på de københavnske bosteder har allerede fået personalemæssige konsekvenser – både ude på bostederne og i forvaltningen.

Københavns Kommune tager nu ansættelsesretlige skridt over en kontorchef i Socialforvaltningen, som har forsømt at holde både socialborgmesteren og socialudvalget orienteret om forstanderens omfattende misbrug af 39 beboeres konti på bostedet Tokanten. Men den ansvarlige kontorchef er langt fra sagens første offer.

Forholdene på de københavnske bosteder har allerede fået personalemæssige konsekvenser – både ude på bostederne og i forvaltningen.

Da Berlingske Tidende afslørede hundredevis af aldrig indberettede magtanvendelser på Tokanten, fritstillede Købehavns Kommune øjeblikkeligt forstander Hanne Jensen og indstillede hende til fyring. Samtidig suspenderede kommunen viceforstanderen.

På Daghjemmet Persillevej fritstillede kommunen to menige medarbejdere efter anklager om alvorlige problemer med magtanvendelser og tonen over for beboerne.

Flere medarbejdere blev kaldt til tjenstlige samtaler hos Københavns Kommune, og en afdelingsleder blev omplaceret på bostedet Lindebo, fordi magtanvendelser aldrig blev indberettet – og ifølge én medarbejder blev beboere slået og sparket.

I Socialforvaltningen gik embedsmændene heller ikke fri. Efter en meget kritisk undersøgelse fra Kommunernes Landsforening rejste forvaltningen flere personalesager, fordi to kontorer sov i timen, da pædagog Christina Petersen fra Tokanten gik til kommunen og fortalte om forholdene for de udviklingshæmmede. Navnene på de involverede mørkelagde kommunen.

Bostedssagerne har hidtil ikke fået konsekvenser hverken for socialdirektør Anette Laigaard eller socialborgmester Mikkel Warming.