Tre scenarier for aktiemarkederne efter det amerikanske midtvejsvalg

Det amerikanske midtvejsvalg kan diktere tonen på aktiemarkederne i kommende uger og give investorerne en tidlig julegave.

New York. Børshandlere er i fuldt sving på handelsgulvet på børsen i New York. Der er ifølge eksperter tre overordnede scenarier for aktiemarkedernes reaktioner oven på tirsdagens midtvejsvalg i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkedet har i måneder set frem til det amerikanske midtvejsvalg, og usikkerheden omkring den skelsættende begivenhed var en afgørende faktor bag oktobers aktietumult. Meningsmålingerne peger på en rokade, hvor Demokraterne vinder Repræsentanternes Hus, men både præsidentvalget i 2016 og Brexit-afstemningen har vist investorerne, hvor usikker politik kan være i øjeblikket.

Et chokresultat kan give lovede amerikanske skattelettelser dødstødet og sende aktiemarkedet på endnu en rutsjebanetur, vurderer aktiestrateger. Berlingske giver her et overblik over de tre mest sandsynlige scenarier, og hvordan de kan påvirke aktiemarkedet.

Scenarie 1: Det bedste for aktiekurserne

Republikanerne vinder det hele og beholder flertallet i både Repræsentanternes Hus og i Senatet.

Det betyder, at Trump vil kunne fortsætte sin løse finanspolitik og give yderligere skattelettelser for at vinde flere vælgere op til præsidentvalget i 2020. Det burde give et løft til den amerikanske økonomi og sende aktiemarkedet højere op på kort sigt, forklarer Anna Stupnytska, global økonom i Fidelity International.

»Vi forventer, at aktierne stiger, i takt med at udsigten til endnu en runde skattelettelser bliver prissat i markedet. Men udsigten til højere inflation og højere renter kan være med til at dæmpe stigningen på lidt længere sigt,« skriver hun i en rapport til kunder.

Bekymringen blandt flere aktiestrateger er nemlig, at endnu en skattelettelse i USA kan overophede økonomien, så den amerikanske centralbank bliver nødt til at hæve renterne hurtigere end ellers ventet. Hurtigt stigende renter har før været med til svække aktiemarkedet, og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er tidligere blevet beskyldt for at slå et aktieopsving ihjel.

Scenarie 2: Det mest neutrale for aktiekurserne

Demokraterne vinder flertallet i Repræsentanternes Hus, og Republikanerne beholder Senatet.

Ifølge meningsmålingerne ender valget i dette scenarie, og det kan vise sig at være en pose blandede bolsjer for investorerne. På den ene side kan et demokratisk underhus være med til at gøre amerikansk politik mere forudsigelig – og finansmarkederne elsker forudsigelighed – men på den anden side forventes det også, at Trump vil få langt sværere ved at trumfe sine markedsvenlige ideer igennem. Det betyder formentligt et farvel til skattelettelser 2.0 og en ende på løsere regulering af bank- og energisektoren. Overordnet forventer aktiestrateger ikke en stor markedsreaktion i dette scenarie, fordi investorerne allerede har handlet efter det.

»Det er det scenarie, som i høj grad er forventet af markedet. Jeg tror, vi vil se en moderat positiv reaktion, og det er det. Overordnet kan man blive fristet til at sige, at midtvejsvalget bliver et »non-event«, men det er selvfølgelig også relevant at se på de andre mulige scenarier, der kan skabe udsving,« siger Andreas Østerheden, investeringsstrateg i Nordea.

Scenarie 3: Det værste for aktiekurserne

Demokraterne vinder det hele og får flertallet i begge kamre.

Det er det mindst sandsynlige resultat i forhold til meningsmålingerne, og samtidig det, der vil give det største chok på finansmarkederne. I sådan en situation er der potentielt udsigt til en rigsretssag mod Trump på grund af hans håndtering af Ruslands-undersøgelsen, hvilket kan skabe en masse usikkerhed blandt investorerne. Samtidig kan det give en forsmag på præsidentvalget i 2020, hvor en demokratisk sejr kunne føre til højere skatter og strengere krav til finanssektoren.

»Markedet vil nok reagere negativt alene af den grund, at det vil øge usikkerheden for virksomhederne. Nogle af de spørgsmål, der vil rejse sig, er, om det vil øge reguleringerne for virksomheder, om investeringer vil gå i stå, og om skattelettelserne bliver rullet tilbage. Det tror jeg ikke, der er mange i det amerikanske erhvervsklima, der vil synes er særligt interessant,« siger Peter Garnry, aktiechef i Saxo Bank.

Han forklarer også, at uanset, hvad der sker til midtvejsvalget, vil det være negativt for medicinalaktier. Det er, fordi både Demokraterne og Republikanerne har bebudet, at de vil gøre op med de dyre medicinpriser i USA.