Macron varsler en hård EU-linje over for Brasiliens nye præsident

Den franske præsident gør EUs langvarige forhandlinger om en handelsaftale med sydamerikanske lande afhængig af, at Brasilien ikke forlader den internationale klimaaftale.

Det franske præsidentpar, Emmanuel og Birgitte Macron, benytter G20-mødet i Argentina til forinden at aflægge et statsbesøg i landet. Her er de i selskab med repræsentanter for »Madres de Plaza Mayo«, der blev stiftet af mødre til de mange tusinder »forsvundne« under det argentinske militærdiktaturs styre 1976-1983. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU kan få et særdeles anspændt forhold til Brasiliens nyvalgte præsident, Jarir Bolsonaro. Det varslede den franske præsident, Emmanuel Macron, da han ankom til G20-mødet i Argentina. Macron erklærede, at en længe ventet handelsaftale mellem EU og den sydamerikanske handelsunion Mercosur er afhængig af, at klimaaftalen fra Paris bliver respekteret.

»Jeg er ikke villig til at acceptere en handelsaftale med lande, der ikke respekterer Paris-aftalen. Det har en simpel grund. Det ville betyde, at jeg skulle bede mine økonomiske aktører om at opfylde Paris-aftalen, men på den anden side ville indgå en aftale med lande, der ikke anerkender aftalen,« sagde Macron ifølge det argentinske erhvervsmedie Infobae under et møde med den argentinske præsident, Mauricio Macri, i »Casa Rosa«, præsidentpaladset i Buenos Aires.

Brasiliens nyvalgte præsident bliver først indsat 1. januar og deltager derfor ikke i det politisk-økonomiske topmøde i nabolandet. Men Macrons udtalelse understreger, at Bolsonaro alligevel kan få en hovedrolle i diskussionerne mellem regeringslederne. I sin valgkamp vakte Bolsonaro stor opsigt internationalt med hårde udfald mod landets minoriteter, angreb på kvinders rettigheder og løfter om en blodig totalkrig mod brasilianske kriminelle.

Samtidig har Bolsonaro erklæret, at han vil trække Brasilien ud af den internationale klimaaftale og sætte klimahensyn til side for en udvidet udnyttelse af naturressourcerne i den enorme brasilianske regnskov i Amazonas, der breder sig ind over flere andre lande og ofte bliver kaldt »verdens lunge«.

Ny konflikt med Trump lurer ved G20-møde

En handelsaftale mellem EU og Mercosur – Argentina, Brasilien, Uruguay og Paraguay samt en række andre løsere tilknyttede, sydamerikanske lande – har været længe undervejs med langtrukne forhandlinger gennem to årtier. Sidste år skubbede EU-kommissionen på for at få aftalen på plads. En af knasterne har været udsigten til, at brasiliansk og argentinsk oksekød kunne give hårdere konkurrence til EU-landenes egen produktion. Det perspektiv har blandt andet resulteret i fransk og irsk forbehold over for aftalen.

Macron har tidligere udtrykt skepsis over risikoen for unfair konkurrence, hvis de sydamerikanske landmænd bliver en del af en handelsaftale uden at skulle opfylde EUs miljøkrav. Den franske præsident anerkendte i Argentina, at parterne i løbet af i år havde gjort betydelige fremskridt i forhandlingerne, men når han nu udtrykker nye forbehold i forbindelse med den internationale klimaaftale, kan det signalere, at Frankrig i EU-sammenhæng vil stå for en hård linje over for Brasiliens kommende regering.

Bolsonaro udpegede i sin brasilianske præsidentvalgkamp USAs præsident, Donald Trump, til et af sine forbilleder. Trump besluttede allerede i 2017, at han ville trække USA ud af Paris-aftalen. Macron havde også direkte kritik af Trump med ved ankomsten til G20-mødet. I et interview med den argentinske avis, La Nacion, udtalte han, at USA »for nyligt har taget visse beslutninger, der går imod allierede landes interesser«.