Det danske designikon Georg Jensen i et vadested seks år efter salg til udlandet

Georg Jensen kæmper fortsat for at blive den vækstforretning, som sølvsmedjens Bahrain-baserede ejer drømte om, da Georg Jensen blev solgt i 2013. Efter et topchef-skifte er virksomheden midt i en turnaround. 2018 bød på salgsnedgang og fortsat negativ indtjening.

Hazem Ben-Gacem, formand i Georg Jensens bestyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Ambitionsniveauet var tårnhøjt, da Georg Jensens dengang nyslåede bestyrelsesformand Hazem Ben-Gacem delte fremtidsplanerne for det danske søvlsmede- og designikon:

»Jeg forventer, at vi kan fordoble omsætningen hos Georg Jensen inden for fem år. Hvis ikke det sker, vil jeg blive meget skuffet,« sagde Hazem Ben-Gacem, der er europæisk investeringschef for den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp, som kort forinden havde købt sølvsmedjen, der blev etableret i 1904 på Frederikberg.

Hvordan Hazem Ben-Gacem, der fortsat sidder som bestyrelsesformand for Georg Jensen, har det i dag, vides ikke, men vækstdrømmene ser ud til at fortone sig langt ud i fremtiden.

Georg Jensen har netop afleveret et nyt årsregnskab for 2018, og selv om Hazem Ben-Gacem skiftede topchefen ud i slutningen af 2017, er de vilde vækstrater, som skulle være trukket af »en kombination af butiksåbninger, nye markeder og et udvidet sortiment«, stadig ikke til at få øje på.

Omsætningsfald og underskud

Omsætningen faldt med fire procent til 1,04 milliarder kr. Faldet er størst i Asien med 19 pct., til trods for, at det var et af de områder, som bestyrelsesformanden i 2013 så det største potentiale i.

Trods en positiv driftsindtjening (EBITDA) på 145 millioner kr. landede underskuddet efter skat på 149 millioner kr., hvilket er det største underskud i ti år. Med til historien hører dog, at Georg Jensen har valgt at bogføre en engangsudgift til indregning af et skatteaktiv på 105 millioner kr. i årets regnskab, blandt andet fordi selskabet overgår til at følge de internationale revisionsregler (IFRS). Fraregner man skatteaktivet lander underskuddet efter skat på 43 mio. kr. Det er en forbedring i forhold til 2017, hvor underskuddet efter skat nåede 75 mio. kr.

»I 2018 fortsatte Georg Jensen sin rejse på vejen mod at skabe et bedre økonomisk fundament for fremtidig vækst. Vi er tilfredse med de indledende resutater og ser frem til at tage de næste skridt,« udtaler Francesco Pesci, der overtog posten som adm. direktør i slutningen af 2017, og siden har sat gang i en turnaround af den pressede virksomhed, i en pressemeddelse.

Faldet i omsætningen skyldes en kombination af udviklingen i valutakurserne, og at Georg Jensen i 2018 netto lukkede ni butikker verden over. Hvis man fraregner de to forhold, holdt omsætningen lige præcist skansen med en vækst på én pct., skriver Georg Jensen i sit årsregnskab. Samtidig kan man af årsregnskabet udlede, at udfordringerne med butikslukninger og valutakurser har været størst i Asien. Fratrækker man de særlige forhold, faldt salget her kun med 1,7 pct.

Georg Jensen har også i et forsøg på at redde sit brand, droppet at sætte prisen på sine smykker ned, hvilket på kort sigt også har haft en mindre negativ effekt på omsætningen.

Butikslukninger afløst af vækst i nethandel

Antallet af butikker faldt fra 106 til 97, mens antallet af ansatte blev reduceret med næsten 60 mand og nu udgør 1.230.

Det er dog ikke skidt det hele. På positivsiden tæller, at Georg Jensen oplevede vækst i nethandlen på hele 28 pct. Nethandel udgør dog indtil videre kun otte pct. af selskabets samlede omsætning. Samtidig er det lykkedes selskabet at forbedre cashflowet primært ved at reducere lageret. Og så har Georg Jensen udstedt virksomhedsobligationer for et beløb på 40 millioner euro. Det sker som en del af det, som Francesco Pesci i årsregnskabet kalder »gode husholdningsinitiativer«, som skal skabe grundlaget for at bygge en stærkere virksomhed.

Francesco Pesci, der har 20 års erfaring som leder i luksusindustrien blandt andet med det italienske herretøjsbrand Brioni og den italienske guldsmed Damiani, indtrådte i december 2016 i bestyrelsen for Georg Jensen. I juli 2017 blev han bestyrelsesformand i stedet for Hazem Ben-Gacem, inden han i november 2017 overtog posten som topchef, efter at bestyrelsen havde fyret den daværende topchef Eva-Lotta Sjöstedt. Hazem Ben-Gacem vendte herefter tilbage til bestyrelsesformandsstolen.