Amagerbank-sag i stærkt beskåret udgave

Sommeren 2017 blev bankens tidligere ledelse frikendt i byretten for erstatningskrav på 900 mio. kr. Mandag begynder sagen i landsretten, hvor statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, nu går efter »bare« 375 mio. kr.

Advokat N. E. Nielsen, tidligere bestyrelsesformand i Amagerbanken, er en af de mest prominente sagsøgte i Finansiel Stabilitets erstatningssag mod bankens tidligere ledelse, som i dag indledes i Østre Landsret. Arkivfoto: Christian Als/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag morgen blænder Østre Landsret op for endnu et kapital i det møjsommelige opgør med bankledelser efter finanskrisen. Finansiel Stabilitet har hidtil haft begrænset succes med at få klynget bankdirektører og bestyrelsesmedlemmer op på de enorme tab, som en stribe krakkede banker led efter krisen, men nu gør statens oprydningsselskab endnu et forsøg med at få Amagerbankens tidligere ledelse dømt erstatningsansvarlig i landsretten.

11 medlemmer af ledelsen - med bankdirektør Jørgen Brændstrup og bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen som de mest prominente medlemmer - blev i byretten i sommeren 2017 frifundet for erstatningskrav på 900 mio. kr. Siden har Finansiel Stablilitet anket sagen og skåret den til og går nu »kun« efter en erstatning på 375 mio. kr. for de tab, som Amagerbanken led som følge af uansvarlig ledelse.

25 retsdage

I landsretten, som har afsat 25 retsdage til sagen, koncentrerer Finansiel Stabilitet sig om det såkaldte Østerfælled-engagement, som tre af finanskrisens markante profiler, eksbokseren Hans Henrik Palm, finansmanden Henrik Ørbekker og advokat Olav Damkiær-Classen stod for. Amagerbanken lånte de tre hundredvis af millioner kroner til at købe projektet. Samtidig ydede banken en enorm valutaramme.

Sagen mod Amagerbankens ledelse har været op ad bakke for Finansiel Stabilitet. Først opgav SØIK, i daglig tale Bagmandspolitiet, at rejse straffesag mod 11 ledelsesmedlemmer, som oprydningsselskabet ellers lagde op til i en advokatundersøgelse, og for halvandet år siden frifandt byretten i Lyngby altså pure de samme 11 for Finansiel Stabilitets enorme krav.

Retssagerne er dyre. I byretssagen måtte Finansiel Stabilitet betale sagsomkostninger til de 11 sagsøgtes advokater på i alt 77,5 mio. kr. Alene advokaterne for tidligere bestyrelsesformand N.E Nielsen, Søren Lundsgaard, og for tidligere direktør Jørgen Brændstrup, Lars Kjeldsen, blev tildelt 12,5 mio. kr. hver i salær for sagen. Andre af advokaterne fik mellem fem og ti mio. kr. De 77,5 mio. kr. kommer oveni de omkostninger, som Finansiel Stabilitet selv har haft til sagen.

»Amagerbanken gik konkurs i 2011. Bagmandspolitiet rejste sigtelse mod den tidligere ledelse, men frafaldt den igen. Finansiel Stabilitet tabte en erstatningssag i byretten mod den tidligere ledelse med krav om 900 mio. kr. Blandt de elleve sagsøgte er Amagerbankens tidligere direktør Jørgen Brøndstrup og bestyrelsesformand N.E. Nielsen Der afsat 25 retsdage i sagen frem til marts Oprydningsselskabet ankede byretsdommen, og mandag starter sagen i Østre landsret i tilskåret form, hvor oprydningsselskabet går efter en erstatning på 375 mio. kr. «


Udskiftning på bænken

Finansiel Stabilitet har skiftet ud på advokatbænken, hvor en af Kromann Reumerts grand old men, Jens Rostock-Jensen, som altså tabte sagen i byretten, veg pladsen for kollegaen Henrik Thal Jantzen i landsretssagen. Henrik Thal Jantzen forlod imidlertid Kromann Reumert i oktober, og Finansiel Stabilitets nye advokat er Kim Trenskow, som var med til at vinde en mindre delsejr mod Eik Banks tidligere ledelse for oprydningsselskabet i efteråret. Kim Trenskow har også været den ene af Finansiel Stabilitets advokater i erstatningssagen i højesteret mod den tidligere ledelse i rigmandsbanken Capinordic Bank.

I Capinordic-sagen gik Finansiel Stabilitet efter en erstatning på 400 mio. kr. Østre Landsret tilkendte oprydningsselskabet en erstatning på ca. 100 mio. kr., men sagen blev anket, og tirsdag fælder Højesteret dom i den første banksag efter finanskrisen.

Alle, der beskæftiger sig med retsopgøret, afventer med spænding de syv højesteretsdommeres dom. Vurderingen er generelt, at Højesterets dom vil signalere, i hvilken retning vinden blæser, når det endelige punktum skal sættes i retsopgøret efter finanskrisen.