Advokat, der fører sager mod udviklingshæmmede: Det bør ikke være sådan

Det bør ikke være nødvendigt at stævne udviklingshæmmede for at få erstatning. Det mener en af de advokater, der har ført en lang række erstatningssager mod netop udviklingshæmmede. Han tilslutter sig dermed politikere, handicaporganisationer og Socialpædagogernes Landsforbund, der alle ønsker en lovændring.

Karina Schmeltz, som er infantil autist og mentalt retarderet, kastede to bøger mod en pædagog på sin døgninstitution. Nu sagsøges hun for 300.000 kroner. Men det bør ikke være den udviklingshæmmede, der skal betale erstatning. Det bør derimod være kommunen eller bostedet, der skal forpligtes til at tegne en ansvarsforsikring på vegne af borgerne. Det mener politikere, handicaporganisationer og fagfolk. Her er Karina Schmeltz hjemme hos sine forældre Pia og Richard på søndagsvisit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en udviklingshæmmet gør skade på en pædagog, så skal den udviklingshæmmede ikke trækkes igennem stævninger og civile søgsmål for at få fastslået et ansvar. Det bør i stedet være kommunen eller det enkelte bosted, der forpligtes til at tegne en kollektiv ansvarsforsikring på vegne af borgerne.

Det mener advokat og partner i Elmer Advokater Søren Kjær Jensen, der er en af landets førende advokater inden for netop den slags erstatningssager.

»Det bør løftes op fra at være den enkeltes pårørende, der skal have det slagsmål. Det vil være fornuftigt at sikre, at der tegnes ansvarsforsikringer i hvert fald på vegne af de persongrupper, hvor der forøget risiko for, at de forvolder skade«, siger han, og henviser til at mange udviklingshæmmede har svært ved at blive ordentligt forsikret, hvorfor mange af dem ikke har en ansvarsforsikring.

Det stiller både offer og skadevolder dårligt.

Elmer Advokater fører en lang række sager mod borgere på vegne af socialpædagoger, sosu-assistenter, sygeplejersker og lærere. Som reglerne er, skal de føres mod borgeren og må ikke formelt føres mod forsikringsselskabet. Lige nu har advokatkontoret omkring 25 af sådanne sager.

Søren Kjær Jensens udmelding lægger sig op ad en række politikere og handicaporganisationer, der sammen med Socialpædagogernes Landsforbund i går efterlyste politiske løsninger.

Det sker, efter at Berlingske mandag fortalte, hvordan Karina Schmeltz, der er autist og mentalt retarderet, er blevet stævnet for at have kastet bøger efter en pædagog. Det er Socialpædagogernes Landsforbund (SL), der har stævnet Karina Schmeltz for 300.000 kroner som erstatning på vegne af et sygemeldt medlem.

Som reglerne er i dag, er det nemlig ofte nødvendigt enten at anlægge et civilt søgsmål eller politianmelde borgere for at få erstatning for svie, smerte og tabt arbejdsfortjeneste.

»Det er helt åbenlyst, at det ikke bør være sådan«, siger socialordfører fra LA, Laura Lindahl.

Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj, siger, at »det ville være ualmindelig fornuftigt at ændre lovgivningen«.

Udviklingshæmmede skal også handle fornuftigt

Svaret på, hvorfor udviklingshæmmede overhovedet kan drages til ansvar, findes i Erstatningsansvarsloven. Paragraf 24b foreskriver, at en person, som på grund af hæmmet psykisk udvikling har manglet evnen til at handle fornuftsmæssigt, er erstatningspligtig efter samme regler som sjælssunde personer. Dog kan erstatningen nedsættes eller helt bortfalde.

»Det betyder, at hvis en udviklingshæmmet person har forvoldt skade på en anden, så vil hun blive vurderet ud fra, hvad hun burde eller skulle have gjort, hvis ikke hun havde været udviklingshæmmet. Hun vurderes altså ud fra den fornuftige person på samme alder«, siger Søren Kjær Jensen.

Han mener, at det vil skade offerets retsstilling, hvis man indrettede systemet således, at udviklingshæmmede i stedet blev vurderet ud fra deres mentale udviklingsstadie.

»Forestil dig en voksenautist med en mental udvikling svarende til en toårig slå ud efter et barn på gaden - ikke fordi hun vil barnet noget ondt - men barnet kommer alvorligt til skade. Så vil barnet ikke have ret til erstatning, fordi autisten kun har tankevirksomhed som en toårig. Men autisten har jo en helt anden styrke og vægt.«

Pia Schmeltz, mor til autisten Karina Schmeltz

»Jeg håber på, at der nu endelig sker noget«


Elmer Advokater fører blandt andet sager for Socialpædagogernes Landsforbund. Allerede for fem år siden arrangerede de sammen med SL en høring for at få ændret reglerne på området - uden held. Udover at forpligte arbejdsgiver til at tegne ansvarforsikringer, mener Søren Kjær Jensen også, at problemet kunne løses ved, at den almindelige arbejdsskadeforsikring dækkede for svie, smerte og tabt arbejdsfortjeneste.

Forhåbningsfulde forældre

Det glæder forældrene til Karina Schmeltz, at der tegner sig bred opbakning til at ændre systemet.

»Det er netop det, vi også ønsker – at få ansvaret placeret for den manglende dækning af medarbejderne, enten ved at kommunen skal tegne ansvarsforsikringer, eller ved at arbejdsskadesystemet skal laves om. Jeg håber på, at der nu endelig sker noget,« siger Pia Schmeltz, mor til Karina Schmeltz.

Det har ikke været muligt at få et interview med børne- og socialminister, Mai Mercado (K), men i et skriftligt svar skriver hun:

»Jeg vil opfordre kommunerne til at se på, hvordan man på en hensigtsmæssig måde løser de situationer, hvor skaden alligevel sker, sådan så personalet får mulighed for at få erstatning, uden at beboerne skal trækkes gennem retssystemet.«