Zuckerbergs kriseknuser skal rette op på Facebooks ry – og sit eget

Sheryl Sandberg er Mark Zuckerbergs næstkommanderende i Facebook og har gjort selskabet til en pengemaskine. Nu er hun blevet den, der skal tage de mange øretæver.

Sheryl Sandberg er under pres som næstkommanderende i Facebook. I september måtte hun vidne i senatets efterretningskomité, der undersøger Facebooks rolle og muligt russisk misbrug af Facebook i forbindelse med præsidentvalgkampen i 2016 og de mange falske nyheder, der spredes gennem Facebook. Arkivfoto: Jim Watson, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det har været de mest udfordrende to år nogen sinde – og bestemt ikke på den måde, som Sheryl Sandberg kunne ønske det.

Som næstkommanderende i Facebook, ansat af topchef og stifter Mark Zuckerberg selv for ti år siden, har den 49-årige Sheryl Sandberg måttet stå forrest i flodbølgen af kritik og nærgående spørgsmål, som har ramt det børsnoterede selskab oven på en tilsyneladende uendelig strøm af datalækager, problemer med at overholde reglerne for privatlivets fred, russisk indblanding i valget af Donald Trump som USAs præsident, falske nyheder og en lang række ledende Facebook-medarbejderes opsigelser. Og både hun og Facebook kom skidt fra start, fordi ledelsen tilsyneladende ikke forstod omfanget af den orkan, som de røg ind i.

Nøglerådgivere skiftes ud

»Ja, vi står over for virkelige udfordringer, og vi har masser af arbejde at gøre med at tage hånd om dem. Men jeg kan ikke forestille mig at lave noget andet,« sagde hun i efteråret efter en stor rokade i Facebooks ledelse, hvor nogen mener, at Mark Zuckerbergs nære ven, Chris Cox, er rykket op meget tæt på hende i graderne, da han fik ansvaret for alle Facebooks apps.

Skandalerne har fået hendes myndighed internt til at krakelere og slidt på hendes image, som gennem mange år voksede med Facebooks succes, som hun har været drivkraften bag ved at sikre store annonceindtægter og – med møje – omlægge brugen af Facebook fra PC- til mobilskærme. Siden den toppede i juli i år, er Facebook-aktien faldet med 37 procent.

I dag sorterer de mest presserende problemer under hende, og hun er ifølge nyhedsbureauet Bloomberg ved at ændre arbejdsform, udskifte nøglerådgivere og danne et strategisk udrykningshold, så hun kan reagere hurtigt på fremtidige krisetegn.

Google-topchef: Man stiger bare om bord

I 2001 fik Sheryl Sandberg tilbudt job hos internetgiganten Google, men var ikke sikker på, hvad jobbet indebar. »Vær ikke en idiot,« sagde daværende Google-topchef Eric Schmidt til hende. »Bliver man tilbudt plads på et rumskib, spørger man ikke, hvilket sæde man skal sidde på. Man stiger bare om bord.«

Seks år senere mødte den dengang 23-årige Mark Zuckerberg Sheryl Sandberg til et julearrangement i 2007 og hyrede hende til den nyoprettede stilling som næstkommanderende.

Lyspunkterne er, at Facebooks indtjening fortsætter med at vokse takket være blandt andet billedtjenesten Instagram, som Facebook købte for en milliard dollar i 2012, og som samler de unge op, som har fået nok af Facebook.

Men Sheryl Sandberg er rykket en plads ned og er nu nummer seks på det amerikanske magasin Fortunes liste over USAs mest indflydelsesrige kvinder (TV-stjernen Oprah Winfrey er nummer 51). Hun blev i 2014 den første, kvindelige dollarmilliardær inden for sociale medier, da Facebook-aktien satte rekord.

Sheryl Sandberg er forfatter til bøgerne »Lean In«, der øjeblikkeligt blev en klassiker blandt kvindelige ledere, og »Option B« (Plan B), som udkom efter ægtemanden Dave Goldbergs pludselige død for tre år siden. Parret har stiftet en fond, der støtter kvinders rettigheder og bistår familier i sorg.