Afgående Facebook-direktør tager ansvar for smædekampagne

Skandalesagen i Facebook fortsætter med at udvikle sig efter stor avisafsløring.

Facebooks afgående kommunikationsdirektør, Elliot Schrage (til højre), påtager sig ansvaret for at have hyret omstridt PR-firma til smædekampagne og siger, at hverken topchef Mark Zuckerberg eller operativ chef, Sheryl Sandberg (til venstre), kendte til det. Arkivfoto: James Lawler Duggan, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES LAWLER DUGGAN

Skandalesagerne om Facebook, som 278 millioner europæere bruger dagligt, vil tilsyneladende ingen ende tage. Nu indrømmer det børsnoterede selskab, at en af direktørerne hyrede et PR-firma til at stå bag en smædekampagne med antisemitiske undertoner mod rigmanden George Soros.

Onsdag krøb Facebook til korset efter næsten to ugers belejring oven på New York Times' store afsløring af, hvad der i den seneste tid er foregået i toppen af selskabet. Den afgående kommunikationsdirektør Elliot Schrage, som også varetager den politiske strategi, påtog sig ansvaret for at have hyret PR-firmaet Definers Public Affairs, som skulle angribe den ungarskfødte, jødiske milliardær og filantrop George Soros og underminere kritikere ved at koble dem sammen med ham, skriver det britiske dagblad, The Guardian.

Han giver dog ingen undskyldning for, hvad der blev sat i gang.

»En trussel mod samfundet«

George Soros kaldte på det verdensøkonomiske topmøde i Davos i Schweiz i januar i år Facebook og Google for »en trussel mod samfundet«. Det skete i forbindelse med de stadig flere afsløringer af, hvordan russiske agenter - såkaldte »trolde« - havde brugt Facebook til at sprede falske oplysninger og misinformation før, under og efter præsidentvalget i 2016, der førte til, at Donald Trump fra januar 2017 rykkede ind i Det Hvide Hus.

Både Facebooks topchef og stifter Mark Zuckerberg og den operative chef, Sheryl Sandberg, har sagt, at de ikke kendte til, at Definers Public Affairs, der har tilknytning til republikanerne i USA, skulle være hyret. Nu medgiver Sheryl Sandberg, at hun »modtog et lille antal e-mails, hvori Definers var nævnt«.

Elliot Schrage meddelte i juni, at han forlader Facebook, som han dog fortsat arbejder for. I et memorandum, som Facebook har lagt ud, efter at det i første omgang havde været internt, skriver Elliot Schrage, at Definers blev hyret i 2017, efter at Facebook kom under stadig grundigere undersøgelser oven på afsløringerne af, at de russiske trolde ikke blev stoppet af Facebooks egen kontrol.

Direktør: Topledelsen vidste det ikke

Schrage skriver, at Definers senere blev bedt om at undersøge George Soros, fordi Facebook ønskede at forstå, hvorfor han angreb selskabet.

»Ansvaret for disse beslutninger ligger hos ledelsen af kommunikationsafdelingen. Det er mig. Mark og Sheryl stolede på, at jeg varetog dette uden kontroverser,« skriver han for at friholde Facebooks absolutte ledelse fra et medansvar.

Mark Zuckerberg beordrede Facebook til at droppe alt samarbejde med Definers efter New York Times' afsløringer i sidste uge.

Sheryl Sandberg siger i en kommentar, at »det var aldrig nogens hensigt at opbygge en antisemitisk fortælling mod hr. Soros eller nogen anden«.

Skandalesager får følger

Patrick Gaspard, der er præsident for George Soros' organisation Open Society Foundation er ikke imponeret over Facebooks udmelding:

»Jefg beklager, men dette kræver uafhængig kontrol fra kongressen,« skriver han på Twitter.

Definers har selv sagt, at PR-bureauets arbejde var »faktabaseret«.

Skandalesagerne har fået mange Facebook-brugere til at sige stop. Gennem hele 2018 er antallet af Facebook-brugere i Europa faldet med fire millioner, og mange er holdt op med at bruge det sociale medie så ofte, ligesom flere og flere ændrer på deres Facebook-indstillinger, så det bliver sværere for selskabet at fortsætte den minutiøse dataindsamling, som Facebook er berygtet for.