Det knirker i Facebook-toppen efter et skandaleår

Topchef Mark Zuckerberg har meldt ud, at selskabet er i krig, og det slider internt, hvor en strøm af ledere har sagt op.

Kriserne i Facebook slider på forholdet mellem de to topledere, Mark Zuckerberg (til venstre), som stiftede Facebook og er topchef, og Sheryl Sandberg, som i ti år har kørt parløb med Zuckerberg som operativ chef. Arkivfotos: Jim Watson, AFP/Scanpix og Gerard Julien, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset på Facebook oven på de mange skandalesager, der har bølget ind over det børsnoterede selskab gennem hele året, slider på sammenholdet i topledelsen og har ført til en strøm af opsigelser.

I juni samlede den 34-årige topchef og stifter Mark Zuckerberg ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal omkring 50 ledende medarbejdere og fortalte dem, at nu er Facebook i krig, og at han ville lede selskabet ud fra de betingelser – altså at der ikke altid er tid til at orientere alle på topplan, før der træffes beslutninger.

Mark Zuckerberg pressede ifølge avisens kilder på for at få lederne til at reagere hurtigere med at løse de stadig flere – og offentlige – problemer, som Facebook var blevet ramt af, og som havde bragt selskabet under belejring fra både politikere, investorer og vrede brugere, som bruger Facebook mindre, deler færre oplysninger og opdateringer med andre eller helt kvitter selskabet.

Zuckerberg: »Bullshit«

16. november kaldte Mark Zuckerberg på et medarbejdermøde i hovedkontoret i Californien på den amerikanske vestkyst de seneste presseberetninger om problemer internt i selskabet for »bullshit« og understregede, at Facebook fyrer folk, der lækker oplysninger som følge af »dårlig moral«. Han fastslog, at der er behov for en skrappere ledelsesstil i Facebook, der i dag har 33.600 ansatte mod 23.100 for et år siden.

Mark Zuckerberg sidder selv på omkring 60 procent af aktiestemmerne i selskabet, der blev børsnoteret i februar 2012 og i 2017 havde et overskud på 15,9 mia. dollar eller 103,8 mia. kroner, svarende til 284 millioner kroner om dagen. Men Facebooks aktiekurs er dalet med 36 procent, siden den toppede, og flere EU-lande presser på for at tvinge Facebook og de øvrige teknologigiganter til at betale mere i skat i Europa.

Afsløringerne af uvedkommendes adgang til brugernes Facebook-data, russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg gennem bl.a. Facebook og senest et hackerangreb har sendt Facebook ud i den værste krise til dato. I oktober tog den sidste af alle stifterne i de selskaber, som Facebook har købt op, sit gode tøj og gik, og en række af Facebooks egne ledere har også forladt selskabet i løbet af året, heriblandt den juridiske direktør Colin Stretch der sagde op i juli, men efter forhandlinger har lovet at blive frem til sommeren 2019.

I maj 2018 gennemgik Facebook den største organisationsændring til dato, hvis hovedformål var at give Mark Zuckerberg mere tid til at holde snor i alle dele af firmaet.

Zuckerberg skaber knas med sin næstkommanderende

Mark Zuckerberg klandrede ifølge Wall Street Journal i foråret sin næstkommanderende, den operative chef, 49-årige Sheryl Sandberg, for ikke at have brandslukket skandalesagen om analysefirmaet Cambridge Analyticas uretmæssige adgang til 87 mio. Facebook-brugeres, herunder 41.000 danskeres, personlige data, som Facebook ikke standsede trods viden om indsamlingen. Zuckerberg og Sandberg har kørt intenst parløb siden hendes ansættelse i marts 2008. I den tid har de fået gjort Facebook til en god forretning, men den bliver mere og mere presset, i øjeblikket af stærkt voksende udgifter til at øge sikkerheden, hvorfor ledelsen presser de enkelte dele af koncernen til at sikre større indtægter.

Det var netop, hvad der fik stifterne af både billedtjenesten Instagram og beskedtjenesten WhatsApp til at gå fra Facebook. De billigede ikke Zuckerbergs ønsker om, at brugernes oplysninger skulle deles med Facebooks hovedsystem. Instagrams stifter sagde op i september. Kort efter begyndte Instagram at teste ændringerne, som de havde modsat sig.

Ifølge en stor reportage i New York Times i sidste uge, og som Berlingske bragte i uddrag i lørdagsavisen, har Facebooks bestyrelse været rasende over ikke at være blevet orienteret om lækagerne og om Facebooks interne undersøgelser, som viste, at noget var galt. Bestyrelsen har tidligere i år krævet, at Mark Zuckerberg træder fra på formandsposten og »nøjes« med at være administrerende direktør, sådan som senest Teslas Elon Musk blev tvunget til efter en række uheldige, aktiekurspåvirkende beskeder på Facebook-konkurrenten Twitter. Zuckerberg har sagt, at han bliver på formandsposten.

Facebook – indbefattet beskedtjenesten Messenger – havde i juli-september 1,49 mia. daglige brugere mod 1,47 mia. tre måneder tidligere. Hver bruger indbringer Facebook en omsætning på 6,09 dollar – hver af de nu 278 mio. daglige europæiske brugere sikrer dog 8,82 dollar i indtjening takket være annoncerne på Facebook.

Rettelse 2018-11-20: Facebooks daglige overskud er på lige over 284 millioner kroner, ikke 3,5 mia. som fejlagtigt anført i den oprindelige artikel.

LÆS MERE