YouSees hastighedsfordobling gælder alligevel ikke alle

Hvis man har ældre eller »meget billige« internetabonnementer, bliver man ikke automatisk sat op i fart, sådan som bredbåndsgiganten ellers lovede.

Det er alligevel ikke samtlige YouSees bredbåndskunder på kabel-TV-nettet, der bliver sat op i hastighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løftet fra landets største internetudbyder, det TDC-ejede YouSee, om, at alle, der har bredbånd gennem kabel-TV-stikket som minimum får fordoblet hastigheden på internetforbindelsen, gælder alligevel ikke alle.

Hvis man har et ældre abonnement eller et særligt billigt, er man nemlig ikke en del af den ellers gratis opgradering, som YouSee har sat i gang for at at holde på kunderne.

Ældre og billige abonnementer er ikke med

Det bekræfter YouSees direktør, Jacob Mortensen, over for Berlingske, efter at flere læsere havde undret sig over, at de ikke havde hørt fra YouSee og derfor selv kontaktede YouSees kundeservice og fik det nedslående svar.

»For at flere kunder får glæde af de højere hastigheder i kabel-TV-nettet har YouSee en ambition om at opgradere så mange bredbåndskunder som muligt til hurtigere hastigheder. Indtil videre er 95 procent af alle kunder på kabel-TV-nettet opgraderet til en væsentligt højere hastighed end i dag, mange op til 300 eller 1.000 megabit i sekundet. Alle vores kunder har mulighed for at få løftet deres hastighed, men for enkelte kunder med ældre, udgåede og meget billigt prissatte produkter vil det betyde, at de skal skifte til et nyere produkt,« siger Jacob Mortensen.

Han lovede ellers i sidste uge i Berlingske, at »alle får som minimum fordoblet deres internethastighed, nogle vil opleve helt op til en tidobling«.

Skærpet kamp om kunderne

En læser undrede sig over den udmelding og kontaktede derfor YouSees kundeservice for at høre, hvorfor der ikke var sket noget med hans forbindelse til 179 kroner om måneden for en hastighed på 20 megabit ind i huset og fire megabit ud af huset. Det skuffende svar lød:

»Opgraderingen af hastigheder har været med henblik på at sikre, vores priser var konkurrencedygtige med resten af markedet samt vores konkurrenter. Det betyder altså, at nogle kunder har oplevet en stigning i deres hastighed, for at prisen også vil afspejle en værdifuld hastighed. Dette har ikke været gældende for alle vores løsninger, da rigtigt mange sidder med en bredbåndsforbindelse til en pris, der i forvejen er værdiskabende,« skrev kundeservice.

TDC-koncernen sidder på over 40 procent af det danske bredbåndsmarked, hvor konkurrencen gennem særligt de seneste halvandet år er blevet skærpet betydeligt. En ny spiller som Fastspeed har aggressivt presset konkurrenterne, og samtidig har selskaber som Telenor igen kastet sig aktivt ind i kampen om kunderne. Det sker på et tidspunkt, hvor internetforbindelsen er kommet i skarp fokus som følge af coronakrisen, der har åbnet manges øjne for nødvendigheden af at have en stabil og hurtig forbindelse.

Samtidig er flere energi- og internetselskaber i gang med at grave lynhurtige fiberkabler ned mange steder i landet, hvor forbindelserne ikke er gode nok.

Mange føler sig efterladt

Det er med til at presse hastighederne op og priserne ned, og for at holde på kunderne har YouSee valgt at skrue op for hastigheden uden tilsvarende at pille ved prisen hos sine kunder. Den steg senest ved årsskiftet 2019-2020.

At hæve hastighederne uden at hæve priserne har gennem mange år været brugt af internetudbyderne for at holde på kunderne. Men udbydere som Fastspeed sælger internetforbindelser uden hastighedsbegrænsninger. Man får altså automatisk højest tilgængelige hastighed.

Det store flertal af YouSees internetkunder har forbindelse over kabel-TV-nettet. Derfor er YouSee begyndt med dem. Jacob Mortensen lover dog, at der derefter vil blive set på de kunder, der stadig – ofte af nød, fordi der ikke er andre muligheder – får internetforbindelsen over det langsommere fastnet samt på kunder med adgang over de nye fibernet.

Navnlig fastnetkunderne føler sig ladt i stikken mange steder i landet, fordi de stilles en større graveregning i udsigt, hvis de skal kobles på enten kabel-TV- eller fibernet, som ikke er ført lige forbi deres adresse men kan slutte tre-fire husstande nede ad vejen.

Op mod 40.000 husstande, svarende til tre procent, ligger på steder, hvor de ikke har mulighed for at få, hvad skiftende regeringer har sat som mål for alle, nemlig en forbindelse på mindst 100 megabit ind i huset og mindst 30 megabit ud af huset. I 2025 vil en procent stadig stå tilbage trods alle udbygninger.