Virksomheder om ulovlige overenskomster: »Der er ikke nogen, som har tænkt over, hvorfor det stod der«

Der er ingen grund til at gå ret meget op i de specielle overenskomstkrav, som forpligter virksomhederne primært at ansætte medarbejdere, der er medlem af 3F. Sådan lyder det fra de virksomheder, der også løbende skal »ajourføre« de ansattes medlemskab af 3F.

Scandlines Catering og Fazer Food er to af de steder, hvor de ansatte ifølge formuleringer i overenskomsterne skal være organiseret i 3F. Kokkene på billedet har intet med den aktuelle sag at gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Det er levn fra fortiden, at flere virksomheder har forpligtet sig til at ansætte medlemmer af 3F og overvåge, om deres medarbejdere beholder deres medlemskab. Sådan lyder det fra flere virksomheder, som ikke mener, at det specielle krav er et problem.

Berlingske har gennemgået en række 3F-overenskomster, som viser, at virksomhederne er gået med til at stille en række krav til deres ansatte. Scandlines Catering, et datterselskab under færgerederiet Scandlines, skal for eksempel »i videst mulig udstrækning beskæftige organiseret personale«.

Det bliver defineret som medlemmer af 3F, mens »uorganiseret personale« er alle dem, som ikke er medlemmer af 3F. Selskabet skal dermed for eksempel forsøge at undgå at ansætte medarbejdere, der er organiseret i en anden fagforening end 3F.

Anette Ustrup Svendsen, der er kommunikationschef i Scandlines, siger, at omverdenen ikke skal gå så meget op i den formulering. Ifølge hende bliver den alligevel ikke efterlevet.

»Man skal ikke være medlem af en bestemt fagforening for at være ansat i Scandlines Catering,« siger hun.

Scandlines forklarer, at rederiet ikke har mulighed for at oplyse, om der rent faktisk er ansatte, som er organiseret uden for 3F. Anette Ustrup Svendsen siger, at hun er af den opfattelse, at Scandlines lever op til den dom fra 2006, hvor Menneskerettighedsdomstolen afgjorde, at de ansatte på danske arbejdspladser frit kan vælge, hvilken fagforening de vil være medlem af.

Natalie Videbæk Munkholm, der er lektor på juridisk institut ved Aarhus Universitet, siger, at foreningsloven gør det klart, at en virksomhed ikke må lade et bestemt medlemskab af en fagforening afgøre en ansættelse.

»Virksomheder kan ikke stille krav om medlemskab af en bestemt fagforening eller ikke-medlemskab af en bestemt fagforening som betingelse for at blive ansat,« siger hun.

»Bevis for ajourført medlemskab«

Hos Fazer Food, der blandt andet leverer mad til kantiner, er virksomheden gået med til løbende »at kræve bevis på ajourført medlemskab«.

»Det her har ikke været håndhævet i mange år, men det er vores plan, at den her formulering ikke skal stå der længere. Det er en reminiscens fra gamle dage, og der er ikke nogen, som har tænkt over, hvorfor den stod der,« siger Henriette Frydensbjerg, HR-direktør i Fazer.

Hun mener ikke, at det har været et problem med formuleringen.

»Vi har organisationsfrihed, og derfor skal formuleringen ud. Men det er ikke noget, som hverken vi eller andre har set som en udfordring,« siger Henriette Frydensbjerg.

Mens virksomhederne ikke må lade denne type formuleringer indgå i overenskomsterne, forholder det sig anderledes for fagforeningerne. Her bliver de blot ugyldige, fordi loven står over bestemmelserne i overenskomsterne.

»Der er i sig selv ingen konsekvenser for fagforeningen af at have en klausul i overenskomsten af den karakter. Den bliver blot ugyldig,« siger Natalie Videbæk Munkholm.

Formulering kan dog have den effekt, at de kan bruges til at presse medarbejdere til at være medlem af en bestemt fagforening.

»Hvorvidt bestemmelserne kan bruges af fagforeningen til at forsøge at lægge pres på arbejdsgiveren til at ansætte og afskedige bestemte personer, kan blive et arbejdsretligt spørgsmål, og her vil det måske kunne anses for et overenskomstbrud at forsøge at chikanere arbejdsgiveren til at bryde loven,« siger Natalie Videbæk Munkholm.

Både 3F og DI har sagt til Berlingske, at de kontroversielle formuleringer hører fortiden til og sandsynligvis vil blive slettet ved de næste overenskomstforhandlinger.