Flertal kræver svar fra ministeren: Hvor meget mobber fagforeningerne?

Hvor udbredt er chikane og trusler mod dem, som selv vil vælge fagforening? Det vil et flertal i Folketinget nu have undersøgt. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil i første omgang begynde med at holde et møde, før han lover en undersøgelse.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (i midten) mødes gerne med en række borgerlige ordførere om 3F-sagen, men lover ikke en undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fuldstændig uacceptabelt, når ansatte på de danske arbejdspladser oplever trusler og chikane, fordi de ønsker at være medlem af en anden fagforening end den, flertallet er medlem af. Sådan lyder det fra en række borgerlige partier, der nu vil have 3F og andre fagforeningers metoder grundigt undersøgt.

Et flertal i Folketinget vil nu bede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indlede en undersøgelse, der skal klargøre, hvor udbredt presset for at melde sig ind i bestemte fagforeninger er. Ministeren kalder alle former for mobning »uacceptabelt«, men vil høre mere, før han vil love en undersøgelse.

»Vi oplever hver dag, at der er mennesker på det danske arbejdsmarked, der bliver mobbet og truet. Vi synes, at der skal fakta på bordet for at få afklaret, hvilket omfang det har,« siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre.

Kravet om en undersøgelse er blandt andet udløst af en sag i lufthavnen, hvor en SAS-medarbejder blev kraftigt truet til at melde sig ind i 3F.  Vikaren, der var medlem af ingeniørernes fagforening IDA, optog truslerne på en lydfil, som Berlingske siden offentliggjorde. Her fremgik det blandt andet, hvordan han blev kaldt »klam« og fik at vide, at han »ville få det svært«. Sagen førte til tre arbejdsnedlæggelser i september. Siden er vikaren blevet sygemeldt og kommer ikke tilbage til sit job.

Mange sager

Tilsvarende sager har været fremme hos blandt andre Danish Crown og Falck, ligesom stilladsarbejdere har sagt, at deres kollegaer skal være medlem af 3F. I en analyse fra den gule fagforening Krifa var konklusionen, at 14 procent af alle lønmodtagere har oplevet pres på arbejdspladsen. Det sker, selv om en dom fra menneskerettighedsdomstolen i 2006 slog fast, at ingen kan tvinges til medlemskab af en bestemt fagforening.

Liberal Alliance-leder Alex Vanopslagh ønsker en undersøgelse, hvor eksterne eksperter skal afdække omfanget af truslerne på de danske arbejdspladser.

»Vi skal have fakta på bordet og finde ud af, hvor stort et problem der er i Danmark med fagforeningspres. Hvis det er et systematisk problem med 3Fere ude på danske arbejdspladser, skal vi gøre noget ved det. Hvis problemet er meget mindre, end vi borgerlige går rundt og tror, skal vi til gengæld finde noget bedre at bruge vores tid på,« siger Alex Vanopslagh.

Også de Radikale, der var med til at bringe S-regeringen til magten, vil have en undersøgelse, og dermed er der et flertal i folketinget for at få eksperter til at kigge på omfanget af problemet.

»Vi har senest set i sagen fra lufthavnen, at der er tegn på, at fagforeningsfriheden åbenbart ikke har været gældende for alle. For mig som Radikal er det vigtigt, at fagforeningsfriheden gælder for alle, men når jeg ser de her sager, kan jeg godt blive bekymret,« siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

Hun siger, at det kan blive nødvendigt for politikerne at gribe ind for at skabe bedre forhold for dem, som ønsker at vælge fagforening selv.

»Vi skal finde ud af, om der skal politisk handling til. For at få afklaret det vil jeg gerne have fakta på bordet og have undersøgt, hvad omfanget er,« siger Samira Nawa.

Peter Hummegaard (S), beskæftigelsesminister

»Når jeg hører om de her sager, bliver jeg lige så forfærdet, som når man hører om arbejdsgivere, der mobber deres ansatte. Men jeg har ikke et indtryk af, at vi har et helt særligt problem lønmodtagere imellem.«


Minister vil værne om dansk model

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil gerne holde et møde med ordførerne, der ud over Samira Nawa, Alex Vanopslagh og Hans Andersen tæller Naser Khader (K), Bent Bøgsted (DF) og Lars Bøje Mathiesen (Nye Borgerlige).

»Jeg tager pænt imod brevet. Jeg er enig med ordførerne i, at mobning på arbejdspladser er uacceptabelt i det 21. århundrede. Det vil jeg da meget gerne holde et møde med dem om,« siger ministeren.

Hvad mener du om en undersøgelse, hvor eksperter skal kigge på omfanget af det her?

»I første omgang vil jeg tage mødet med ordførerne og høre, hvad de har forestillet sig om en undersøgelse. Men det, som har været den danske models styrke, er, at vi som lovgivere ikke skal gå ind og blande os i den konfliktløsning, som i dag allerede fungerer rigtig godt på det danske arbejdsmarked. Det system vil jeg gå meget langt for at værne om.«

Læser du ordførernes brev som et opgør med den danske model? Ønsker de ikke blot at få undersøgt omfanget af det her?

»Jeg læser brevet som en oprigtig bekymring om, hvordan det står til med mobning på danske arbejdspladser. Det er jeg lige så optaget af, som de er. Jeg synes, at det er vigtigt at have fokus på både den mobning, der finder sted mellem kollegaer, og den, som foregår fra arbejdsgiver over for lønmodtagere.«

Forfærdet

Er din fornemmelse, at der er større problemer med chikane mod medarbejdere i »forkerte« fagforeninger?

»Jeg har en frygt for, at mobning i alle mulige afskygninger stadig fylder for meget på danske arbejdspladser. Når jeg hører om de her sager, bliver jeg lige så forfærdet, som når man hører om arbejdsgivere, der mobber deres ansatte. Men jeg har ikke et indtryk af, at vi har et helt særligt problem lønmodtagere imellem.«

Kunne det derfor ikke være godt med en undersøgelse for at få klarhed over omfanget?

»Det kræver, at jeg får mere at vide fra ordførerne om, hvad den her undersøgelse skal indeholde. Jeg tror hurtigt, at det kan blive meget omfattende, men i første omgang vil jeg invitere dem til et møde.«

3Fs formand, Per Christensen, har – siden sagen i lufthavnen kom frem – taget afstand fra metoderne, men har samtidig kaldt en af de to 3Fere på lydoptagelsen for et mandfolk, fordi han har undskyldt.

Når jeg hører om de her sager, bliver jeg lige så forfærdet, som når man hører om arbejdsgivere, der mobber deres ansatte. Men jeg har ikke et indtryk af, at vi har et helt særligt problem lønmodtagere imellem.

Peter Hummegaard (S), beskæftigelsesminister